Tekanan dalam perut: Fungsi, Peranan & Penyakit

Tekanan intra-perut, atau IAP untuk jangka pendek dan dalam istilah perubatan, merujuk kepada tekanan pernafasan yang terdapat di dalam rongga perut. Pada orang yang sihat, tekanan ini adalah kira-kira nilai yang diukur dari 0 hingga 5 mmHg. Sekiranya tekanan intra-perut terlalu tinggi, arteri darah aliran mungkin menjadi lemah.

Apakah tekanan intraabdominal?

Dalam perubatan pakar, IAP adalah tekanan yang berlaku di dalam rongga perut. Dalam perubatan pakar, IAP difahami sebagai tekanan yang berlaku di dalam rongga perut. Tekanan ini diukur pada akhir kitaran pernafasan (kadaluarsa) dalam milimeter merkuri lajur (mmHg untuk pendek). Pada orang dewasa yang sihat, tekanan ini biasanya antara 0 dan 5 mmHg. Sekiranya nilainya melebihi 5, ubat menyebutkan nilai yang sedikit tinggi, walaupun ini tidak semestinya berbahaya kesihatan. Hanya apabila nilainya melebihi 12 mmHg dan bertahan lebih dari dua belas jam, ia biasanya disebut sebagai peningkatan tekanan intra-perut yang menimbulkan kesihatan risiko. Walau bagaimanapun, IAP yang sangat tinggi atau yang tetap tinggi untuk jangka masa panjang boleh memberi kesan negatif darah peredaran. Hasilnya boleh menjadi kerosakan atau kerosakan pada organ perut. Sekiranya, sebaliknya, tekanan intra-perut kekal di atas 20 mmHg terlalu lama, malah mungkin terdapat penurunan arteri yang ketara darah aliran. Ini terutamanya mempengaruhi organ perut tetapi juga, dalam beberapa kes, vena kembali ke jantung.

Fungsi dan tugas

Tekanan intra-perut adalah tekanan yang berlaku secara kekal di rongga perut manusia (dan juga banyak vertebrata lain). Tekanan ini diukur dengan pesakit dalam kedudukan rata. Pada orang yang sihat, nilai ini biasanya di bawah 5 mmHg. Walau bagaimanapun, pelbagai penyakit boleh menyebabkan tekanan meningkat secara kekal hingga 7 mmHg, tanpa ada penyebutan langsung mengenai kesihatan beban pada badan dari sudut perubatan. Tahap tekanan intra-perut bergantung pada tahap pesakit bernafas dan fizikal keadaan. Tetapi apa peranan tekanan intra-perut di dalam badan? Pelbagai kajian menunjukkan bahawa tekanan intra-perut meningkat semasa latihan fizikal, seperti mengangkat beban berat. Ini melegakan organ, tetapi juga tulang belakang dan cakera intervertebral. Dalam kes ini, tekanan yang meningkat bertindak seperti kejutan penyerap yang bertindak di dalam badan. Tambahan pula, tekanan intra-perut menyokong perkara seperti pencernaan - walaupun hanya secara tidak langsung. Ini kerana latihan sukan, seperti latihan perut, yang meningkatkan tekanan intra-perut telah terbukti menjadikannya Rektal berfungsi dengan lebih berkesan apabila tekanan yang meningkat minimum dikenakan padanya. Tetapi pada gilirannya, organ dalaman, tulang belakang dan juga cakera intervertebral juga boleh mengalami kerosakan atau gangguan fungsi jika tekanannya terlalu tinggi dan bertahan terlalu lama. Walaupun tekanan intra-perut yang optimum atau normal memastikan bahawa organ-organ tidak dibekalkan dengan darah yang terlalu banyak, tekanan yang terlalu banyak dengan cepat memastikan bahawa organ-organ tersebut tidak mencukupi. Selain itu, tekanan intra-perut juga mencetuskan tekanan pada organ - yang seterusnya dapat membawa kepada kerosakan organ atau disfungsi sekiranya peningkatan IAP berterusan terlalu lama.

Penyakit dan keadaan perubatan

Pada orang dewasa yang sihat, tekanan intra-perut kira-kira antara nilai 0 dan 5 mmHg. Walau bagaimanapun, beberapa penyakit boleh menyebabkan tekanan meningkat ke nilai hingga 7 mmHg, bahkan dalam keadaan normal. Di samping itu, ubat hanya menyebutkan nilai sekurang-kurangnya 12 mmHg yang mementingkan kesihatan. Tekanan intra-perut boleh meningkat dengan pelbagai sebab. Contoh yang biasa, adalah fizikal tekanan, seperti yang boleh berlaku semasa sukan atau angkat. Tetapi tekanan intra-perut juga boleh meningkat disebabkan oleh pelbagai penyakit atau kecederaan. Penyebab biasa tekanan intra-perut meningkat atau meningkat adalah kecederaan seperti trauma perut, Sebuah abses di perut, infark mesenterik (juga disebut infark usus), pengumpulan udara di rongga perut (disebut pneumoperitoneum secara teknikal), penyumbatan usus (disebut ileus), atau pendarahan di perut. Kecederaan dan penyakit seperti ini biasanya juga dapat didiagnosis atau dikesampingkan dengan mengukur tekanan intra-perut. IAP diukur dalam kedudukan rata melalui uretra. Kencing pundi kencing mesti kosong untuk ini. Sekiranya tekanan intra-abdomen meningkat, perbezaan dibuat antara empat peringkat: Gred I hingga IV. Perubatan bercakap mengenai peningkatan tekanan Gred I apabila nilainya antara 12 dan 15 mmHg. Gred II disebut apabila nilainya antara 16 dan 20 mmHg. Gred III merujuk kepada tekanan intra-perut yang berkisar antara 21 dan 25 mmHg. Gred IV, sebaliknya, merujuk kepada tekanan tinggi yang lebih tinggi daripada 25 mmHg. Kesan kesihatan yang teruk boleh berlaku pada tekanan melebihi 20 mmHg. Sebagai contoh, sindrom petak perut boleh berkembang. Ini bermaksud bahawa tekanan di dalam perut menyebabkan aliran darah ke organ menjadi berkurang.