Lensa intraokular: Fungsi, Tugas & Penyakit

Lensa intraokular adalah lensa buatan yang dimasukkan ke dalam mata semasa prosedur pembedahan. Kanta buatan tetap di mata secara kekal dan secara signifikan meningkatkan penglihatan pesakit.

Apakah lensa intraokular?

Lensa intraokular adalah lensa buatan yang dimasukkan ke dalam mata semasa prosedur pembedahan. Lensa intraokular (IOL) paling sering merujuk kepada lensa implan. Lensa tiruan berfungsi sebagai pengganti yang semula jadi lensa mata. Penggantian lensa mata manusia mungkin diperlukan dalam konteks penglihatan kanta seperti katarak. Walau bagaimanapun, juga mungkin untuk memasukkan lensa intraokular sebagai tambahan kepada lensa semula jadi untuk membetulkan kesalahan biasan sekiranya berlaku kesalahan pembiasan yang teruk. Kanta intraokular telah digunakan sejak tahun 1949. Pada tahun itu, British pakar mata Harold Ridley (1906-2001) menanamkan lensa mata buatan pertama di London. Pada tahun-tahun berikutnya, implantasi lensa intraokular berkembang menjadi prosedur yang meluas. Di Jerman sahaja, rata-rata 650,000 lensa intraokular ditanam setiap tahun selama katarak pembedahan.

Bentuk, jenis, dan gaya

Kanta intraokular boleh dibahagikan kepada pelbagai jenis. Lensa intraokular konvensional digunakan sebagai sebahagian daripada katarak pembedahan. Katarak adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kegelapan lensa mata yang menyebabkan penglihatan merosot. Pembedahan untuk membetulkan masalah ini telah berlaku selama beberapa dekad dan dilakukan sekitar 14 juta kali setahun di seluruh dunia. Semasa prosedur, doktor mengganti lensa berkabut dengan lensa buatan, yang dengan segera memberikan penglihatan yang lebih baik kepada pesakit. Varian lain adalah lensa intraokular phakic. Penyisipan lensa mata buatan dianggap sebagai alternatif yang selamat untuk orang yang tidak sesuai mata laser terapi. Ia digunakan dalam kes yang teruk pandangan dekat, rabun jauh atau kornea nipis. Pembetulan kesalahan bias dilakukan dengan menanamkan lensa intraokular phakic ke dalam mata, di mana ia tetap berada di sebelah semula jadi lensa mata. Di samping itu, prosedur boleh dibalikkan pada bila-bila masa. Kanta intraokular dibahagikan kepada lensa torik, yang betul pandangan dekat, rabun jauh dan astigmatisme, lensa intraokular aspheric, yang membetulkan penyimpangan "penyimpangan sfera", lensa intraokular yang berkaitan dengan usia, yang memastikan penglihatan tajam di kejauhan, dan lensa penapis biru. Ini berfungsi menghentikan penyebaran cahaya biru ke dalam mata untuk melindungi retina. Varian lain adalah lensa intraokular multifokal, yang memastikan penglihatan tajam pada jarak jauh visual. Mereka sekali lagi dibahagikan kepada lensa intraokular bifocal dan trifocal. Walaupun lensa bifocal, yang dianggap klasik lensa intraokular multifokal, mempunyai dua titik fokus, lensa trifocal mempunyai tiga titik fokus.

Struktur dan cara operasi

Lensa intraokular terdiri daripada lensa optik pusat dan zon haptik seterusnya yang memberikan lekapan lensa di mata. Zon optik mempunyai diameter 5 hingga 7 milimeter. Haptic mempunyai bentuk yang berbeza. Varian biasa ialah haptik plat atau C-haptik. Perbezaan terdapat pada bahan lensa intraokular, yang memungkinkannya dibahagikan kepada lensa lembut yang boleh dilipat atau lensa keras. Walaupun lensa keras terdiri daripada polimetil methaacrylate (PMMA), lensa intraokular dilipat lembut diperbuat daripada hidrogel, akrilik atau silikon. Kanta lipat direka dengan sayatan yang lebih kecil yang diperlukan untuk implantasi. Contohnya, lensa intraokular yang boleh dilipat dapat ditanamkan melalui sayatan berukuran 3 milimeter. Dengan lensa moden, genap 2 milimeter mencukupi untuk implantasi. Lensa intraokular phakic (PIOL) terdiri daripada lensa optik pusat dan haptik di pinggiran. Diameter zon optik ialah 4.5 hingga 6 milimeter. Perbezaan mesti dibuat antara ruang anterior dan lensa ruang posterior. Sementara lensa ruang anterior ditanamkan antara kornea dan iris, lensa ruang posterior ditanamkan di antara lensa kristal dan iris. Bahan lensa intraokular phakic berbeza-beza. Contohnya, lensa ruang anterior terdiri daripada bahan lembut seperti sebatian akrilik atau silikon atau PMMA keras. Sebaliknya, lensa ruang posterior selalu terbuat dari bahan lembut seperti sebatian collamer atau silikon. Fungsi optik lensa intraokular bergantung pada jenis lensa. Lensa intraokular yang paling biasa digunakan adalah lensa bias positif, yang ditanamkan pada mata yang pada awalnya mempunyai penglihatan normal. Kanta biasan negatif betul ekstrem pandangan dekat dan lensa torik sesuai untuk tahap sederhana hingga teruk astigmatisme. Lensa multifokal membolehkan pesakit menghilangkan keperluan membaca gelas. Sebagai tambahan, presbyopia dapat diperbetulkan.

Faedah perubatan dan kesihatan

Untuk oftalmologi, lensa intraokular sangat penting. Sebagai contoh, ia adalah alternatif yang berkesan untuk rawatan laser dan memungkinkan pembetulan kesalahan pembiasan seperti rabun jauh dan rabun jauh antara -5 dan +3 diopter. Begitu juga dengan pembetulan astigmatisme (astigmatisme kornea) hingga 7 dioptor dapat dicapai. Prestasi pembetulan berbeza-beza bergantung pada jenis lensa. Rabun jauh hingga -20 dioptor atau rabun jauh hingga +15 dioptor dapat dirawat dengan lensa intraokular khas. Untuk menanam lensa intraokular, prosedur pembedahan oftalmik diperlukan. Berbanding dengan rawatan laser, hasilnya dapat dibalikkan. Sebagai tambahan, penggantian lensa dilakukan secara rawat jalan. Di samping itu, pembedahan ini mempunyai risiko yang lebih sedikit. Contohnya, lensa intraokular dimasukkan ke dalam mata melalui sayatan kecil. Fasa penyembuhan hanya berlangsung sekitar 24 jam dan penglihatan pesakit bertambah baik dengan cepat. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kontraindikasi terhadap implantasi lensa intraokular. Contohnya, lensa tidak boleh ditanamkan pada orang yang mempunyai penyakit mata kronik seperti glaukoma. Perkara yang sama berlaku untuk pesakit di bawah 18 tahun.