Iodin: Kesan dan keperluan harian

Apakah iodin?

Iodin adalah unsur surih penting yang diperlukan segera untuk fungsi kelenjar tiroid manusia. Ia adalah komponen pusat hormon tiroid, yang terutamanya mengawal metabolisme tenaga.

Di samping itu, mereka terlibat dalam proses pembentukan tulang, pertumbuhan dan perkembangan otak. Sekiranya terdapat kekurangan iodin yang berpanjangan (kronik), kelenjar tiroid membesar (goiter).

Bagaimanakah iodin berfungsi?

Iodin diserap melalui makanan dan dimetabolismekan dalam kelenjar tiroid. Dengan iodin yang disediakan, kelenjar tiroid membentuk kedua-dua tiroksin (T3) dan triiodothyronine (T4) - dua hormon tiroid yang penting.

Interaksi kedua-dua hormon yang diselaraskan dengan ketara mengawal metabolisme tenaga badan.

Jika badan menghasilkan terlalu sedikit hormon tiroid, terdapat tiroid yang tidak aktif (hipotiroidisme). Ini boleh mempunyai banyak punca. Sebagai contoh, ia boleh disebabkan oleh tindak balas autoimun terhadap kelenjar tiroid (cth: tiroiditis Hashimoto), pembuangan kelenjar tiroid melalui pembedahan atau kekurangan iodin (kronik) yang ketara.

Bergantung kepada punca, hipotiroidisme juga boleh berkembang secara licik dan menampakkan diri, antara lain, dalam masalah tumpuan atau mempunyai kesan negatif pada jiwa.

Berapa banyak iodin yang anda perlukan setiap hari?

Secara purata, badan memerlukan kira-kira 150 – 200 mikrogram iodin setiap hari untuk membentuk jumlah hormon tiroid yang mencukupi – namun, jumlah sebenar bergantung kepada umur.

Wanita yang mengandung atau menyusukan bayi mungkin mengalami peningkatan keperluan iodin. Walau bagaimanapun, kajian mengenai subjek iodin semasa kehamilan masih belum jelas - jelaskan sebarang soalan tentang kemungkinan tambahan iodin semasa kehamilan dengan doktor yang merawat anda.

Persatuan Pemakanan Jerman menawarkan orientasi berikut untuk pengambilan iodin harian yang disyorkan:

  • Bayi dan kanak-kanak sehingga 12 bulan: 40 – 80 mikrogram
  • Kanak-kanak sehingga 10 tahun: 100 – 140 mikrogram
  • Kanak-kanak sehingga 15 tahun: 180 – 200 mikrogram
  • Remaja dan dewasa dari 15 hingga 51 tahun: 200 mikrogram
  • Dewasa dari 51 tahun: 180 mikrogram
  • Wanita hamil: 230 mikrogram
  • Wanita menyusu: 260 mikrogram

Apakah makanan yang mengandungi iodin?

Di Jerman, bagaimanapun, kandungan iodin dalam tanah adalah rendah. Akibatnya, makanan yang dihasilkan di atasnya juga pada umumnya rendah iodin. Bergantung pada jenis persenyawaan tanah, jumlah iodin yang ditambah kepada makanan haiwan atau penambahan garam meja beryodium kepada makanan yang diproses, kandungannya boleh berbeza-beza.

Sebagai peraturan, keperluan iodin harian pada masa kini boleh dilindungi secukupnya oleh diet seimbang dan sedar. Malah penggunaan garam meja beryodium yang berjimat dan sederhana biasanya boleh mencegah kekurangan dengan berkesan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengambil tablet iodin (dos rendah) yang boleh didapati dari farmasi sendiri tanpa berunding dengan doktor! Jika anda mengesyaki bahawa anda mungkin mengalami kekurangan iodin, anda pasti perlu mendapatkan penjelasan ini oleh doktor.

Apa yang berlaku sekiranya kekurangan iodin?

Walau bagaimanapun, jika kekurangan iodin berterusan untuk masa yang lama, ia menjadi kronik. Badan bertindak balas dengan memajukan pertumbuhan tiroid (goiter). Dengan cara ini, ia cuba menghasilkan sejumlah besar hormon tiroid. Walau bagaimanapun, ini tidak berjaya dalam kes kekurangan iodin yang berterusan.

Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang kekurangan iodin di sini.

Bagaimanakah terlalu banyak iodin menunjukkan dirinya dalam badan?

Pengambilan yodium yang berlebihan boleh membahayakan orang tertentu. Khususnya, orang tua atau pesakit dengan nodul tiroid yang tidak dapat dikesan mungkin mengalami hipertiroidisme yang mengancam nyawa jika mereka mengambil terlalu banyak iodin.

Aplikasi lain dan peranan iodin dalam perubatan

Dalam bidang perubatan, iodin juga mempunyai aplikasi penting lain: Contohnya, ia digunakan dalam terapi radioiodin untuk kanser tiroid. Ini melibatkan penyinaran tempatan kelenjar tiroid yang disasarkan oleh molekul iodin radioaktif yang sengaja diberikan.

Doktor juga menggunakan sifat molekul iodin dalam diagnostik: memandangkan ia boleh mempengaruhi sinar-X, media kontras yang mengandungi iodin (cth: asid iodobenzoik) digunakan dalam prosedur pemeriksaan perubatan nuklear tertentu (scintigraphy).

Di samping itu, unsur iodin mempunyai kesan pembasmian kuman. Oleh itu, ia adalah komponen utama Betaisodona - antiseptik pembunuh kuman yang menyokong penyembuhan luka.