Iodin: Penilaian Keselamatan

Pihak berkuasa keselamatan makanan Eropah (EFSA) kali terakhir dinilai vitamin dan mineral untuk keselamatan pada tahun 2006 dan tetapkan apa yang disebut Tolerable Upper Intake Level (UL) untuk setiap mikronutrien, dengan syarat data yang mencukupi tersedia. UL ini menggambarkan tahap keselamatan maksimum mikronutrien yang tidak akan menyebabkannya kesan buruk apabila diambil setiap hari dari semua sumber sepanjang hayat.

Pengambilan harian selamat maksimum untuk yodium ialah 600 µg. Pengambilan harian selamat maksimum untuk yodium adalah 4 kali pengambilan harian yang disyorkan oleh EU (Nilai Rujukan Nutrien, NRV).

Amaun harian selamat di atas dikenakan untuk orang dewasa yang berumur 18 tahun ke atas dan untuk wanita hamil dan menyusui. Pengambilan harian maksimum yang selamat tidak berlaku untuk penduduk dengan gejala yodium kekurangan atau orang yang menerima rawatan terapeutik dengan yodium. Di negara-negara yang berleluasa kekurangan iodin, jumlah maksimum harian tidak boleh melebihi 500 µg untuk mengelakkan berlakunya hipertiroidisme (terlalu aktif kelenjar tiroid). BfR (Institut Pentaksiran Risiko Persekutuan) juga menganggap hanya jumlah maksimum 500 µg yodium yang selamat setiap hari bagi Jerman kerana berleluasa kekurangan iodin keadaan dan peningkatan kepekaan yang dihasilkan terhadap yodium dalam populasi. Menurut kriteria WHO, Jerman adalah salah satu negara kekurangan iodin kawasan-kawasan. Data NVS II (National Nutrition Survey II, 2008) mengenai pengambilan iodin harian dari semua sumber (konvensional diet dan makanan tambahan) menunjukkan bahawa jumlah yang tidak disengajakan melebihi jumlah maksimum harian yang selamat tidak mungkin. Pengambilan sejumlah ini bahkan dapat dibayangkan hanya dengan kombinasi pengambilan makanan yang sangat tinggi dan pengambilan yodium tambahan yang disengaja melalui diet tambahan. LOAEL (Tahap Kesan buruk yang diperhatikan paling rendah) - paling rendah dos bahan di mana kesan buruk baru diperhatikan - adalah 1,700 µg yodium sehari untuk orang dewasa. LOAEL ditubuhkan oleh kajian pada individu yang sihat dengan fungsi tiroid normal. Bagi individu yang mempunyai penyakit autoimun atau gangguan fungsi tiroid, serta mereka yang mengalami kekurangan yodium, LOAEL mungkin jauh lebih rendah kerana populasi ini lebih sensitif terhadap pengambilan yodium yang tinggi. Kesan buruk pengambilan yodium yang berlebihan mungkin ditunjukkan oleh pelbagai keadaan:

  • Keracunan iodin akut kerana pengambilan sejumlah besar yodium.
  • Pengambilan yodium dalam jumlah yang sangat tinggi (sehingga 15,000 mg) mengakibatkan kesan sampingan seperti muntah, kejang, anuria (penurunan pengeluaran air kencing kurang dari 100 ml dalam 24 jam), demam, dan koma, ada yang membawa maut. Tahap yodium yang tinggi seperti itu telah dibekalkan, misalnya, secara sengaja atau tidak sengaja melalui tinctures iodin untuk pembasmian kuman. Pengambilan yodium dalam susunan besar ini tidak mungkin dilakukan melalui konvensional diet dan diet yang betul tambahan.

Gangguan fungsi tiroid dengan jumlah yodium yang terlalu rendah atau terlalu tinggi secara kekal dari diet

Kedua-dua pengambilan jangka panjang terlalu rendah di bawah 50 µg yodium sehari dan pengambilan terlalu tinggi di atas 500 µg yodium sehari dikaitkan dengan peningkatan risiko disfungsi tiroid. 1,000 µg yodium atau lebih setiap hari biasanya boleh diterima oleh orang dewasa yang sihat tanpa kesan sampingan yang buruk. Walau bagaimanapun, had atas ini jauh lebih rendah pada populasi dengan kekurangan yodium kerana kepekaan terhadap pengambilan yodium tinggi bergantung pada bekalan yodium yang lalu. Oleh itu, pengambilan yodium yang berlebihan melebihi 1,000 µg sehari dapat membawa kepada pelbagai gambar klinikal, bergantung pada jumlah dan kepekaan orang tersebut. Keadaan yang mungkin termasuk hipertiroidisme (hipertiroidisme), imunotiropati (disingkat: IHT; sinonim: penyakit Graves ', Penyakit kubur; ia adalah penyakit autoimun kelenjar tiroid yang membawa kepada hipertiroidisme), thyroiditis Hashimoto (sinonim: Struma lymphomatosa Hashimoto, tiroiditis limfositik, dan tiroiditis Ord; penyakit autoimun yang membawa kepada tiroiditis kronik), penyumbatan akut pengambilan yodium di kelenjar tiroid, dan, dalam kes yang jarang berlaku, reaksi hipersensitiviti. Pada individu yang sihat, dos yodium akut dari 2,000 hingga 10,000 µg sehari boleh menyebabkan hipertiroidisme (hipertiroidisme). Dengan adanya autonomi fungsional tisu tiroid (adenoma autonomi / panas nodul, yang menghasilkan hormon secara bebas / tidak terkawal), penyakit Graves ' atau kekurangan iodin, bahkan dos yodium yang berlebihan sebanyak 500 µg sehari boleh mencetuskan hipertiroidisme. Reaksi hipersensitiviti yang jarang berlaku setelah pengambilan dos yang sangat tinggi: hipersensitiviti yodium atau yodium alahan telah diperhatikan dalam kes-kes yang jarang berlaku setelah penggunaan yang mengandungi yodium Sinar X media kontras, mengandungi iodin disinfektan dan mengandungi iodin kosmetik. Kesan sampingan seperti ini tidak diperhatikan dengan pengambilan yodium secara fisiologi melalui oral diet.