Iodin: Keadaan Bekalan

Dalam National Nutrition Survey II (NVS II, 2008), tingkah laku diet penduduk disiasat untuk Jerman dan ditunjukkan bagaimana ini mempengaruhi pengambilan nutrien harian dengan makro dan mikronutrien (bahan penting).

Cadangan pengambilan (nilai rujukan DA-CH) dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) digunakan sebagai asas untuk menilai bekalan nutrien. Perbandingan pengambilan nutrien yang ditentukan dalam NVS II dengan cadangan DGE menunjukkan mikronutrien (bahan penting) mana kekurangan bekalan kerap di Jerman.

Mengenai keadaan bekalan, dapat dinyatakan:

  • Tanpa penggunaan garam meja beryodium, 96% lelaki dan 97% wanita tidak mencapai cadangan pengambilan DGE harian untuk yodium.
  • Dengan mengandaikan bahawa garam meja beryodium digunakan untuk semua resipi dan campuran, 28% lelaki dan 53% wanita masih di bawah cadangan untuk yodium pengambilan.
  • Dapat diandaikan bahawa sebenarnya yodium pengambilan penduduk Jerman adalah antara nilai tanpa dan dengan pertimbangan garam meja beriodium.
  • Kekurangan lelaki yang paling teruk (dengan mengambil kira pengambilan yodium melalui garam meja beryodium) 74 µg yodium. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 37% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Kekurangan wanita yang paling teruk (dengan mengambil kira pengambilan iodin melalui garam meja beryodium) 109 µg yodium. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 55% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita hamil mempunyai keperluan berlebihan harian 30 µg yodium berbanding wanita yang tidak hamil. Oleh itu, wanita hamil yang paling teruk mendapat kekurangan 139 µg yodium setiap hari.
  • Wanita yang menyusu mempunyai keperluan berlebihan harian 60 µg yodium berbanding wanita yang tidak menyusu. Oleh itu, wanita yang menyusui yang paling teruk mempunyai kekurangan 169 µg yodium setiap hari.

Oleh kerana cadangan pengambilan DGE didasarkan pada keperluan orang yang sihat dan berat badan normal, keperluan tambahan individu (contohnya kerana diet, penggunaan perangsang, ubat jangka panjang, dan lain-lain) mungkin melebihi cadangan pengambilan DGE.