Diagnostik Iris: Mata Terbuka!

Iris diagnostik - juga dikenali sebagai iridologi, diagnosis mata atau diagnosis iris - adalah kaedah untuk mendiagnosis penyakit, yang terutama digunakan oleh pengamal alternatif. Dalam perubatan alternatif, kaedah ini sering digunakan dalam kombinasi dengan prosedur diagnostik lain. Apa sebenarnya yang ada di belakangnya dan adakah diagnosis penyakit dengan bantuan mata benar-benar mungkin, anda akan belajar di bawah.

Seni kuno

Iris diagnostik adalah kaedah lama untuk mengesan penyakit. Permulaannya bermula pada abad ke-17, ketika Philippus Meynes pertama kali menetapkan prinsip-prinsip asasnya.

Pada tahun 1881, idea bahawa iris adalah cermin tubuh dan jiwa ditinjau kembali dan diterbitkan oleh doktor Hungaria Ignaz von Peczely dalam buku teks "Diagnosis Penyakit Organ dari Perubahan Warna dan Bentuk Pelangi Kulit (Iris) ”.

Bagaimana diagnosis iris berfungsi?

Di antara penyokong prosedur diagnostik ini, berikut adalah benar: diagnosis mata adalah seni dengan bantuan yang memungkinkan untuk menentukan fizikal dan juga mental keadaan seseorang dari warna, sesak dan banyak tanda-tanda iris.

Untuk tujuan ini - sekurang-kurangnya menurut satu doktrin irisdiagnostik - iris dibahagikan kepada 59 segmen bulat dengan ukuran yang sama, yang seharusnya mewakili organ dan kawasan tubuh. Penyakit ini didiagnosis oleh fenomena iris dalam petunjuk terperinci pada segmen iris ini. Contohnya, tanda-tanda hati penyakit adalah pada pukul 8, sakit tekak dan telinga antara 10 dan 11:XNUMX, dan batu karang berada pada suku hingga lapan.

Batu Hempedu dapat dikesan selepas itu oleh gelap bintik-bintik pigmen, sementara jangkitan hempedu menghasilkan garis putih pada iris. Di samping itu, diagnostik iris menganggap bahawa separuh badan kanan digambarkan sepenuhnya di iris kanan, sementara separuh badan kiri digambarkan sepenuhnya di iris kiri. Ahli diagnostik iris lain menggunakan peta iris, yang kira-kira sesuai dengan zon refleks kaki.