Kekurangan Zat Besi semasa Kehamilan

Besi, unsur jejak penting, diperlukan untuk pelbagai fungsi metabolik dan juga untuk darah pembentukan. Tubuh tidak dapat menghasilkan mikronutrien itu sendiri, jadi ia mesti dibekalkan setiap hari dengan makanan. Semasa mengandung, yang besi keperluan berganda. Oleh itu, banyak wanita mengalami kekurangan zat besi semasa mengandung.

Apakah kekurangan zat besi?

Kerana ibu mengandung memerlukan peningkatan besi, mereka sangat berisiko terkena kekurangan zat besi semasa mengandung.Badan biasanya dapat mengumpulkan simpanan besi. Besi berlebihan yang tidak digunakan oleh badan dengan segera disimpan di depot. Tubuh kemudian jatuh ke atasnya apabila diperlukan kemudian. Namun, seringkali tidak cukup zat besi yang masuk melalui diet, supaya keperluan besi banyak wanita tidak dilindungi sepenuhnya. Akibatnya, kedai-kedai juga tidak cukup terisi dan sebuah kekurangan zat besi boleh berlaku. Tubuh menggunakan zat besi setiap hari, jadi ia mesti selalu dibekalkan dengan zat besi yang mencukupi melalui makanan. Sekiranya badan terus kekurangan zat besi, maka simpanannya akan habis, yang dapat mengakibatkan anemia. Ini mengakibatkan pengurangan sebanyak hemoglobin. dalam anemia, kurang oksigen diangkut ke dalam badan.

Mengapa wanita hamil memerlukan lebih banyak zat besi?

Keperluan untuk zat besi meningkat dengan ketara semasa kehamilan. Pertama sekali, darah jumlah meningkat sehingga wanita hamil mempunyai hampir 50 peratus lebih banyak darah berbanding sebelumnya. Oleh itu, dia memerlukan lebih banyak besi kerana lebih banyak hemoglobin mesti dihasilkan. Zat besi juga bertanggungjawab sebahagian untuk pertumbuhan dan juga otak perkembangan bayi semasa mengandung. Bagi wanita hamil, pengambilan zat besi harian sekitar 30 miligram disyorkan untuk memastikan wanita hamil dan bayi sihat.

Penyebab kekurangan zat besi pada wanita hamil

Darah jumlah meningkat sehingga 40 peratus pada wanita hamil. Ini kerana uterus semakin bertambah dan perlu dibekalkan dengan darah yang mencukupi. Agar darah baru yang mencukupi terbentuk dan dengan itu memastikan bekalan optimum oksigen kepada ibu dan bayi, keperluan zat besi meningkat dua kali ganda semasa kehamilan. Besi unsur surih menjadi salah satu nutrien terpenting selama fasa ini, dengan keperluan zat besi paling tinggi antara minggu ke-8 dan ke-22 kehamilan. Walau bagaimanapun, kerana zat besi tidak cukup biasanya disertakan dengan makanan dan tubuh oleh itu jatuh ke tempat simpanannya yang rendah, kekurangan zat besi akut sering terjadi pada trimester terakhir kehamilan.

Gejala kekurangan zat besi pada wanita hamil

Kekurangan zat besi yang berpanjangan boleh mengakibatkan pengeluaran sel darah merah yang tidak mencukupi. Ini sering membawa kepada keletihan, keletihan, kegelisahan, sesak nafas, dan hilang tidur dan selera makan. Gejala lain yang mungkin termasuk pucat kulit warna, sudut koyak mulut, rapuh kuku, sakit kepala, berdering di telinga dan berdebar-debar. Kerentanan terhadap jangkitan juga meningkat dengan kekurangan zat besi. Sekiranya tidak ada sel darah merah yang mencukupi, anemia juga boleh berlaku. Ini sering membawa kepada plasenta tidak dibekalkan dengan mencukupi oksigen dan oleh itu tidak berkembang seperti yang dikehendaki. Ini pada gilirannya juga mengganggu bekalan oksigen kepada bayi, yang dapat memberi kesan negatif terhadap perkembangan otak. Di samping itu, anemia membawa risiko kelahiran pra-matang atau keguguran. Risiko kepada ibu termasuk pengurangan simpanan darah semasa kelahiran. Ini mengakibatkan peningkatan risiko pemindahan darah sekiranya berlaku kehilangan darah yang besar. Terdapat juga banyak tekanan pada jantung.

Apa yang perlu dilakukan mengenai kekurangan zat besi semasa mengandung?

Selalunya, kaya dengan zat besi diet sahaja tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan zat besi harian 30 miligram. Hanya sekitar sepuluh peratus zat besi yang diserap melalui makanan dapat digunakan secara berkesan oleh tubuh. Sekiranya berlaku akut kekurangan zat besi semasa mengandung, makanan tambahan dengan zat besi khas tambahan disyorkan. Akan tetapi, harus diperhatikan bahawa ini tidak boleh dilakukan sendiri. Sebaiknya minta doktor memeriksa nilai darah untuk menentukan berapa banyak zat besi tambahan yang diperlukan tubuh untuk mengelakkan overdosis. Sekiranya anda memastikan diet mengandungi banyak besi, anda tidak memerlukan besi tambahan menambah.

Pencegahan kekurangan zat besi

Pada prinsipnya, penting semasa kehamilan untuk menyesuaikan diet dengan peningkatan keperluan zat besi. Dengan mengubah diet secara sadar, simpanan zat besi dapat diisi kembali sebelum hamil untuk memenuhi permintaan yang meningkat selama kehamilan. Terdapat beberapa makanan dengan kandungan zat besi yang sangat tinggi. Ini mesti dimakan lebih kerap semasa kehamilan. Ini termasuk:

  • Daging merah tanpa lemak
  • Telur dan ikan
  • Biji-bijian, kekacang dan kacang-kacangan utuh
  • Buah-buahan dan buah-buahan kering, terutama aprikot.
  • Jus merah, misalnya, jus anggur atau ceri.
  • Pelbagai sayur-sayuran, terutamanya sayur-sayuran hijau tua seperti brokoli, bayam, kacang polong dan kacang.

Wanita yang telah memilih a diet vegetarian mesti memberi perhatian khusus kepada diet seimbang dengan banyak sayur-sayuran kaya zat besi bijirin seperti millet, terutamanya semasa kehamilan. Sebagai tambahan, vitamin C membantu badan menyerap zat besi dalam makanan. Oleh itu, disyorkan untuk minum jus oren dengan banyak. Sebagai alternatif, buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi banyak vitamin C juga sesuai. Teh dan kopisebaliknya, menyukarkan badan untuk menyerap zat besi dan oleh itu tidak boleh diminum bersama makanan.