Kekurangan zat besi semasa kehamilan: Langkah-langkah Pencegahan

Kehamilan: Peningkatan keperluan zat besi

Setiap hari, kita menyerap zat besi unsur surih yang penting melalui makanan kita, yang melakukan pelbagai fungsi dalam badan. Sebagai contoh, besi - terikat kepada hemoglobin (pigmen darah merah) - diperlukan untuk mengangkut oksigen dalam darah. Zat besi juga diperlukan untuk pembentukan sel darah merah.

Badan pada mulanya boleh mengimbangi kekurangan zat besi dengan menggunakan rizab besinya. Jika ini semakin berkurangan, anda akan mengalami bentuk kekurangan zat besi yang paling teruk, yang dikenali sebagai anemia kekurangan zat besi (anemia kekurangan zat besi).

Berapa banyak zat besi setiap hari?

Anemia kekurangan zat besi adalah jenis anemia yang paling biasa. Ia berlaku lebih kerap pada wanita berbanding lelaki kerana tempoh bulanan. Di samping itu, keperluan untuk zat besi juga bergantung pada umur dan - pada wanita - pada kehamilan dan penyusuan.

Sebagai contoh, wanita berumur antara 25 dan 51 pada umumnya harus mengambil kira-kira 15 miligram zat besi setiap hari. Semasa mengandung, keperluan ini meningkat kepada sekitar 30 miligram sehari. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan kekurangan zat besi semasa kehamilan. Pengambilan harian sekitar 20 miligram zat besi disyorkan untuk ibu menyusu.

Mengapa keperluan zat besi meningkat semasa kehamilan?

Walau bagaimanapun, kehamilan tidak dikaitkan dengan peningkatan berterusan dalam penggunaan zat besi dari pembuahan hingga kelahiran: sebenarnya, keperluan zat besi ibu dan anak hampir tidak meningkat pada separuh pertama kehamilan. Pengambilan zat besi daripada diet seimbang secara amnya hendaklah meliputi keperluan secukupnya semasa fasa ini.

Walau bagaimanapun, pada separuh kedua kehamilan, wanita hamil memerlukan lebih banyak zat besi. Ini mungkin menyebabkan perlunya mengambil suplemen zat besi tambahan.

Tahap besi: Kehamilan

Pakar sakit puan yang merawat wanita hamil kerap memeriksa paras zat besinya dengan mengukur nilai zat besi dalam darahnya - nilai yang dipanggil Hb (hemoglobin). Jika ini jatuh di bawah 11 gram setiap desiliter darah, anemia kekurangan zat besi hadir.

Kiraan sel darah merah juga memberikan maklumat tentang kemungkinan anemia. Kurang daripada 3.9 juta eritrosit dalam satu mikroliter darah menunjukkan kekurangan zat besi. Terdapat juga parameter lain yang membantu (seperti feritin, reseptor transferrin) dalam diagnosis kekurangan zat besi.

Gejala kekurangan zat besi

Kekurangan zat besi biasanya tidak disedari selagi badan masih boleh menggunakan rizab besinya. Apabila ini habis, gejala berikut muncul:

  • Pucat pada kulit dan membran mukus
  • Kurang tumpuan
  • Pengurangan prestasi
  • keletihan
  • Peningkatan kerentanan terhadap jangkitan
  • keguguran rambut
  • Kuku jari atau kuku yang rapuh dengan rabung
  • Sakit kepala

Apa yang perlu dilakukan jika anda mengalami kekurangan zat besi?

Kehamilan dengan kekurangan zat besi yang berterusan menimbulkan risiko kepada ibu dan anak. Kelahiran pramatang dan berat lahir yang lebih rendah dikaitkan dengan kekurangan.

Untuk mengelakkan kekurangan zat besi semasa hamil, wanita harus mengimbangi kekurangan yang sedia ada sebelum hamil. Ini mengurangkan risiko kekurangan zat besi di kemudian hari dalam kehamilan.

Sekiranya kekurangan sedemikian berkembang, ia harus diiktiraf dan dirawat seawal mungkin. Selepas tiga hingga enam minggu mengambil suplemen zat besi, nilainya meningkat dengan ketara. Untuk menambah rizab badan sendiri, penyediaan perlu diambil selama enam bulan lagi.

Mungkin dinasihatkan untuk memberi suplemen zat besi kepada bayi pramatang. Walau bagaimanapun, ini hanya perlu dilakukan dari minggu ke-8 kehidupan dan hanya di bawah pengawasan perubatan. Doktor tidak mengesyorkan suplemen zat besi tambahan untuk kanak-kanak yang lahir cukup bulan kerana kesan buruk terhadap pertumbuhan.

Kehamilan: mula-mula makan secara sihat, kemudian ambil suplemen zat besi