Besi: Fungsi & Penyakit

Besi adalah mineral yang melakukan pelbagai fungsi dalam organisma manusia. Seperti bukan organik lain mineral, besi sangat penting untuk kehidupan organik.

Kaedah tindakan besi

A darah ujian besi tahap digunakan oleh doktor untuk mendiagnosis lebih lanjut pelbagai penyakit.

Oleh kerana badan itu sendiri tidak dapat menghasilkan besi, ia mesti dibekalkan dari luar dengan makanan.

Besi tergolong dalam kumpulan unsur surih kerana hanya terdapat dalam jumlah yang sedikit di dalam badan, dan pengambilan yang diperlukan setiap hari jauh di bawah jumlah yang diperlukan oleh tubuh kalsium, kalium or magnesium. Orang berbeza mengikut kemampuan usus untuk mencerna dan menyerap mineral.

Dalam beberapa makanan, mineral, terutama besi, diikat sedemikian rupa sehingga tidak dapat atau hampir tidak dapat dilarutkan dan diserap. Secara umum, perlu diperhatikan bahawa selain air kencing dan najis, banyak mineral, dan dengan demikian zat besi, dikeluarkan dan hilang, terutama melalui peluh.

Pengertian

Nilai besi biasanya diperiksa pada waktu a darah ujian di pejabat doktor hanya apabila ada alasan yang dibenarkan. Tahap serum untuk orang dewasa adalah 25-135 ug / dl untuk wanita pada usia yang diandaikan 40 tahun dan 35-170 ug / dl untuk lelaki pada usia yang sama.

Sekiranya tahap besi yang tinggi dikesan pada darah ujian, ini mungkin menunjukkan hemoglobin beban berlebihan. Ini disebut sebagai hemokromatosis atau penyakit simpanan besi. Sekiranya nilai besi secara besar-besaran melebihi norma, ini boleh membawa untuk pembesaran hati, Untuk gangguan fungsi daripada jantung otot dan kelenjar. Dalam banyak kes, perubahan warna kelabu pada permukaan dalam tangan juga menunjukkan kelebihan besi. Kemungkinan diagnosis tahap besi yang tinggi termasuk anemia, hemokromatosis, hati sirosis, viral hepatitis, atau keracunan besi.

Tahap besi yang terlalu rendah membawa kepada anemia kerana pigmen darah merah dihasilkan dalam kuantiti yang berkurang. Namun, walaupun pada orang yang sihat, kekurangan zat besi sementara berlaku dari semasa ke semasa. Ini biasanya disebabkan oleh proses penyesuaian organisma terhadap keperluan yang berbeza. Wanita semasa mengandung dan atlet yang berdaya saing sangat berisiko. Kekurangan zat besi boleh hadir dalam jangka masa yang lama tanpa gejala yang ketara atau bahkan tidak disedari.

Tahap besi yang rendah secara kekal membawa kepada keletihan, perasaan lemah, pucat kulit warna, anemia, sesak nafas dan kekurangan bekalan oksigen. Perubahan emosi dan kecenderungan untuk sakit kepala juga telah dilaporkan. Sekiranya kekurangan zat besi, membran mukus oral dan lingual, sembelit, cirit-birit atau kerentanan terhadap jangkitan mungkin berlaku akibat anemia.

Wanita kehilangan 0.4 hingga 1 mg zat besi setiap hari selama haid. Walau bagaimanapun, penurunan kadar zat besi dalam serum darah tidak selalu sama dengan kekurangan zat besi. Diagnosis yang boleh dipercayai memerlukan ujian tambahan sebilangan zat besi, seperti pemindahanin and feritin.

Kejadian dalam makanan

Besi dijumpai terutamanya dalam daging, hati, buah pinggang, biji-bijian, cendawan, sayur-sayuran hijau. Hati babi mempunyai sekitar 22 mg, kuman gandum 8 mg, bayam 3 mg dan kuning telur 1.2 mg zat besi dalam setiap 100 g bahagian yang tidak dimasak yang dapat dimakan.

Zat besi lebih mudah diserap dari makanan haiwan daripada makanan tumbuhan.

Apabila produk haiwan dan tumbuhan digabungkan, besi sering diserap dengan lebih baik. Ini juga berlaku sekiranya mencukupi vitamin C tersedia.

Teh, sebaliknya, menghalang penyerapan besi di dalam usus. Zat besi juga boleh dibekalkan melalui makanan yang sesuai tambahan dalam bentuk kapsul atau cecair.