Zat besi: Manfaat Kesihatan dan Kesan Sampingan

Besi adalah unsur surih yang penting untuk kehidupan. Ia dijumpai di badan dengan warna merah darah pigmen, protein otot dan banyak enzim. Dalam merah darah sel, ia mengangkut oksigen, dan besi juga berperanan dalam pengeluaran tenaga dan pembuatan banyak bahan penting. Besi terutamanya terlibat dalam proses di mana oksigen berperanan: diperlukan untuk proses pengoksidaan dan dengan itu pengeluaran tenaga dalam sel dan respirasi sel, bertanggungjawab untuk penyimpanan oksigen di mioglobin, pigmen otot merah, dan - terikat pada hemoglobin, yang darah pigmen sel darah merah - untuk mengangkut oksigen dalam darah ke sel. Di samping itu, besi terlibat dalam pembentukan pelbagai enzim.

Zat besi dalam hemoglobin

Zat besi diet diserap terutamanya sebagai besi trivalen usus kecil, walaupun fungsi sistem pengangkutan juga bergantung pada asid gastrik dan mudah terganggu oleh pelbagai faktor (contohnya, ramuan teh dan kopi, dadah, kalsium). Hanya sebilangan kecil zat besi sekitar lima miligram yang dapat diserap setiap hari.

Untuk menjaga kerugian serendah mungkin, zat besi tidak berlaku secara bebas dalam darah tetapi terikat pada protein molekul, Sebagai contoh haptoglobin and feritin. Kira-kira 70% zat besi dalam badan (pada orang dewasa sebanyak empat hingga lima gram) terdapat di hemoglobin, selebihnya di hati, limpa, usus mukosa and sumsum tulang. Kerugian semula jadi berlaku terutamanya melalui kulit desquamation dan pengelupasan sel pada saluran gastrousus mukosa; pada wanita, jumlah yang tidak signifikan ditambah dengan kehilangan darah selama haid.

Dos zat besi harian yang disyorkan

Yang disyorkan setiap hari dos besi adalah sepuluh miligram untuk lelaki dan 15 miligram untuk wanita (pada usia subur). Ini setiap hari dos besi terdapat di, misalnya.

  • 100 g hati babi
  • 150 g bijan
  • 200 g kuman gandum
  • 200 g kekacang
  • 350 g kacang
  • 350 g tepung gandum
  • 400 g bayam
  • 750 g daging otot

Besi dalam makanan

Zat besi terdapat dalam makanan tumbuhan dan haiwan, seperti sayur-sayuran berdaun hijau, kacang, bijirin dan daging. Namun, tubuh dapat menggunakan zat besi yang terkandung dalam produk haiwan dengan lebih baik. Pengambilan serentak vitamin C (contohnya, dalam jus oren) boleh meningkatkan penyerapan besi di dalam usus. Kalsium, fosforus, dan bahan dalam teh hitam and kopi memburukkan besi penyerapan dari makanan.