Pundi Kerengsaan: Gejala, Rawatan, Prognosis

Gambaran ringkas

 • Simptom: Desakan yang kerap dan sangat tiba-tiba untuk membuang air kecil, kadang-kadang pada waktu malam, kadang-kadang dengan kebocoran air kencing atau sakit menjelang akhir kencing.
 • Rawatan: Secara individu, pilihan termasuk latihan pundi kencing atau lantai pelvik, biofeedback, kaedah rangsangan saraf, ubat-ubatan dan campur tangan pembedahan, pendekatan alternatif homeopati atau remedi rumah
 • Punca: Punca tepat masih belum jelas, akibat kehamilan, bersalin dan umur serta kekurangan estrogen, kemungkinan penghantaran impuls yang salah daripada saraf yang terlibat dalam kawalan pengisian pundi kencing, trauma seksual atau psikologi dibincangkan
 • Diagnosis: Temu bual perubatan (anamnesis) dan pemeriksaan fizikal saluran urogenital, seperti pemeriksaan ultrasound dan penentuan kandungan estrogen pada wanita, rakaman pengosongan pundi kencing (protokol pembuangan air kencing), pengecualian penyakit lain seperti batu pundi kencing.

Apakah pundi kencing yang mudah marah?

Dalam pundi kencing yang mudah marah (pundi kencing yang terlalu aktif, sindrom uretra), fungsi pundi kencing terganggu.

Pundi kencing berfungsi sebagai tempat pengumpulan air kencing yang ditapis oleh buah pinggang. Oleh kerana ia boleh dikembangkan, ia boleh menampung sehingga 500 mililiter air kencing. Walau bagaimanapun, pada kira-kira 300 mililiter, pundi kencing memberi isyarat kepada otak bahawa ia mahu dikosongkan tidak lama lagi. Apabila seseorang membuang air kecil, dinding otot pundi kencing mengecut dan dengan itu mengangkut air kencing keluar dari badan.

Pundi kencing yang merengsa dianggap sebagai diagnosis pengecualian oleh sesetengah doktor. Jika mereka tidak menemui sebarang sebab lain untuk gejala, mereka mendiagnosis pundi kencing yang merengsa. Pada masa lalu, ia dianggap sebagai penyakit psikosomatik.

Pundi kencing yang merengsa boleh mengurangkan kualiti hidup mereka yang terjejas dengan ketara. Namun begitu, ramai penghidap mengelak daripada mendapatkan bantuan perubatan atas pelbagai sebab. Ramai pastinya kerana malu, yang lain mempunyai jangkaan terapi yang rendah atau percaya bahawa pundi kencing yang merengsa adalah gejala normal usia tua. Pundi kencing yang merengsa tidak bergantung pada usia, walaupun ia menjadi lebih kerap dengan peningkatan usia.

Wanita terutamanya terjejas, terutamanya di antara umur 30 dan 50. Secara keseluruhan, gambaran klinikal adalah meluas: Kajian yang dijalankan di lima negara mendapati bahawa sekitar 13 peratus wanita dan sepuluh peratus lelaki mengalami pundi kencing yang merengsa.

Apakah tanda-tanda?

Pada asasnya, gejala pundi kencing yang merengsa adalah serupa dengan jangkitan saluran kencing. Orang yang mempunyai pundi kencing yang merengsa mengalami masalah kencing yang kerap (pollakiuria). Ini bermakna seseorang itu perlu membuang air kecil sekurang-kurangnya lapan kali dalam tempoh 24 jam. Ramai penghidap mendapati keinginan yang sangat mendadak untuk membuang air kecil, yang selalunya bermula tanpa amaran, sangat menyedihkan. Ia kadangkala mengakibatkan kebocoran air kencing yang tidak disengajakan - dari beberapa titis kepada kuantiti yang lebih besar. Tekanan hebat untuk pergi ke bilik mandi, ditambah dengan kehilangan air kencing secara tidak sengaja, juga dikenali sebagai inkontinensia mendesak.

Satu lagi simptom pundi kencing yang mungkin merengsa dipanggil disuria terminal - penghidap mengalami kesakitan pada penghujung kencing kerana pundi kencing mengecut dengan menyakitkan semasa mengosongkan. Sensasi terbakar, yang biasa berlaku dengan jangkitan saluran kencing, biasanya tidak berlaku dengan pundi kencing klasik yang merengsa tanpa sebab yang diketahui.

Gejala pundi kencing yang merengsa membawa kepada tahap penderitaan yang tinggi dan menjejaskan kualiti hidup. Orang yang terjejas sentiasa bimbang untuk berada berhampiran tandas. Kehilangan kawalan ke atas kontinensi pundi kencing kadangkala bermakna pemotongan teruk dalam gaya hidup. Kebimbangan boleh memburukkan lagi gejala.

Bagaimanakah pundi kencing yang mudah marah dirawat?

Tiada terapi pundi kencing yang mudah marah. Sebaliknya, doktor akan mereka bentuknya dalam penyelarasan dengan pesakit dan matlamat individunya. Pilihan terapi asas untuk pundi kencing yang merengsa termasuk latihan pundi kencing, latihan lantai pelvik, biofeedback, kaedah rangsangan saraf, ubat-ubatan dan pembedahan. Di samping itu, terdapat pendidikan yang betul dan petua umum daripada doktor.

Pendidikan dan petua am

Doktor juga harus mendidik pesakit tentang langkah mudah tetapi penting untuk meningkatkan kualiti hidupnya. Ini termasuk maklumat tentang kebersihan intim yang betul dan pencegahan jangkitan saluran kencing. Yang terakhir kadang-kadang memburukkan lagi gejala pundi kencing yang merengsa.

Selalunya, walaupun perubahan kecil dalam tabiat membantu memperbaiki gejala. Sebagai contoh, pesakit pundi kencing yang merengsa harus mengelakkan minuman diuretik sejurus sebelum tidur. Sepanjang hari, bagaimanapun, adalah sangat penting untuk minum secukupnya - ini tidak boleh dikurangkan kerana takut gejala yang lebih teruk.

Latihan pundi kencing, latihan lantai pelvis, biofeedback

Latihan pundi kencing, latihan lantai pelvis dan biofeedback adalah rawatan yang berkesan untuk pundi kencing yang merengsa, dilakukan secara bersendirian atau digabungkan dengan ubat. Mereka bertujuan untuk meningkatkan kawalan aktif terhadap keperluan kencing.

Di samping itu, kapasiti pundi kencing individu boleh ditentukan menggunakan protokol miksi. Masa tandas tetap ditetapkan selaras dengan ini supaya inkontinens mendesak tidak berlaku. Pada mulanya, selang masa ditentukan mengikut jam untuk lawatan tandas, yang kemudiannya meningkat dari semasa ke semasa.

Latihan lantai pelvik yang kerap juga sesuai untuk rawatan pundi kencing yang merengsa. Ia menguatkan otot lantai pelvik, yang menyokong sfinkter uretra dalam fungsinya. Gabungan latihan lantai pelvis dan elektrostimulasi (elektroterapi, terapi semasa rangsangan) dianggap amat berkesan untuk pundi kencing yang merengsa.

Maklum balas bio juga boleh membantu dengan pundi kencing yang merengsa. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai kaedah terapi ini di sini.

Ubat untuk pundi kencing yang merengsa

Anda boleh membaca lebih lanjut tentang cara pundi kencing yang merengsa boleh dirawat dengan ubat dalam artikel Pundi kencing yang merengsa – ubat.

Rangsangan saraf

Satu lagi pilihan terapi atau lanjutan terapi dadah ialah terapi semasa rangsangan: Lebih tiga hingga enam bulan, otot lantai pelvik diaktifkan secara khusus dengan arus rangsangan yang lemah. Ini berguna, sebagai contoh, jika terapi ubat tidak berjaya atau jika kesan sampingan, terutamanya mulut kering atau gangguan penglihatan, mendominasi.

Campur tangan pembedahan

Jika kaedah terapeutik yang dinyatakan di atas tidak memberikan sebarang kelegaan dan simptomnya sangat teruk, prosedur pembedahan boleh dianggap sebagai pilihan terakhir. Sebagai contoh, adalah mungkin untuk membesarkan pundi kencing melalui pembedahan (pembesaran pundi kencing), mungkin dengan sekeping usus kecil. Pilihan lain ialah pembuangan pundi kencing (cystectomy) dengan penciptaan pundi kencing pengganti (neobladder) daripada bahagian usus.

Terapi pundi kencing alternatif

Sesetengah penghidap bergantung pada terapi alternatif untuk pundi kencing yang merengsa sebagai tambahan kepada perubatan konvensional – homeopati, contohnya (seperti persediaan homeopati yang mengandungi Nux vomica). Melati kuning, Gelsemium, juga dianggap membantu dengan pundi kencing yang terlalu aktif. Terdapat bukti bahawa tumbuhan ini mempunyai kesan antispasmodik dan anti-radang.

Sesetengah pesakit pundi kencing yang merengsa melaporkan pengalaman positif dengan akupunktur.

Tiada bukti saintifik untuk keberkesanan kaedah alternatif dan remedi rumah setakat ini. Sekiranya gejala berterusan dalam tempoh yang lebih lama, tidak bertambah baik atau menjadi lebih teruk, lawatan ke doktor adalah dinasihatkan.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ubat herba lain yang boleh dipertimbangkan untuk pundi kencing yang merengsa dalam artikel Pundi kencing Merengsa - Ubat.

Apakah punca pundi kencing yang merengsa?

Pundi kencing yang merengsa selalunya berlaku akibat kehamilan dan bersalin, dan terutamanya dengan usia. Punca pundi kencing yang merengsa masih belum difahami sepenuhnya secara saintifik.

Jarang sekali, trauma seksual atau psikologi menjadi pencetus untuk pundi kencing yang merengsa.

Kekurangan estrogen, hormon seks wanita, yang biasanya berlaku selepas menopaus, kadangkala mencetuskan inkontinens mendesak.

Jangkitan kulat tidak dianggap sebagai punca pundi kencing yang merengsa. Sebaliknya, kadangkala berkemungkinan kerap membuang air kecil untuk melembutkan kulit (dipanggil maceration). Maceration memihak kepada jangkitan kerana kuman yang berpotensi boleh menembusi kulit yang lembut dengan lebih mudah dalam iklim mikro lembap yang sesuai untuk mereka.

Pengurangan pundi kencing, kawasan faraj atau prolaps rahim boleh menyebabkan inkontinens, terutamanya semasa melakukan senaman (seperti batuk). Selain sakit kencing, sakit di bahagian bawah perut atau tulang belakang dan rasa tekanan pada faraj kadang-kadang berlaku di sini. Pakar tidak mengira ini sebagai pundi kencing yang terlalu aktif, kerana inkontinensia yang dicetuskan oleh penyakit lain tidak termasuk.

Pundi kencing yang merengsa sering dianggap sebagai masalah "memalukan" oleh mereka yang terjejas. Walau bagaimanapun, ini tidak sepatutnya menghalang sesiapa daripada membincangkan keadaan mereka secara terbuka dengan doktor. Jika pundi kencing yang terlalu aktif disyaki, adalah dinasihatkan untuk menghubungi doktor keluarga terlebih dahulu. Sekiranya diagnosis disahkan, doktor akan merujuk pesakit kepada pakar urologi atau, dalam kes wanita, kepada pakar sakit puan.

Pertama sekali, doktor menjalankan temu bual untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang masalah (anamnesis). Dia boleh bertanya soalan seperti:

 • Adakah anda perlu membuang air kecil lebih kerap daripada biasa?
 • Adakah keinginan untuk membuang air kecil sering mendesak dan tiba-tiba?
 • Adakah anda kadang-kadang tidak sampai ke tandas tepat pada waktunya?
 • Adakah anda perlu ke bilik air dengan kerap pada waktu malam?
 • Adakah anda mengalami kesakitan ketika membuang air kecil?
 • Adakah anda mengambil sebarang ubat?
 • Berapa banyak yang anda minum pada siang hari?

Selalunya berguna untuk menyimpan log kencing walaupun sebelum pergi ke doktor. Di dalamnya, kuantiti minum dan perjalanan tandas direkodkan setiap hari. Rekod ini membantu doktor mencari punca pundi kencing "saraf".

Pemeriksaan lanjut

Temu bual diikuti dengan pemeriksaan fizikal untuk menolak punca organik sebagai punca gejala pundi kencing yang merengsa. Ini berdasarkan pemeriksaan saluran urogenital. Pada kesempatan ini, prostat diperiksa pada lelaki dan rahim pada wanita. Kedua-dua organ ini kadangkala menyebabkan simptom yang sama.

Diagnosis alternatif yang penting kepada pundi kencing yang merengsa ialah jangkitan saluran kencing. Untuk menolaknya, sampel air kencing diambil dan diperiksa untuk kuman patogen. Dalam kes pundi kencing yang merengsa, pengesanan patogen kekal negatif.

Sebagai alternatif, pakar urologi melakukan pemeriksaan urodinamik yang dipanggil. Dengan bantuan probe tekanan dan elektrod, fungsi pundi kencing dan saluran kencing diperiksa. Ini membolehkan kapasiti pundi kencing ditentukan dan mekanisme penutupan (terutama sfinkter pundi kencing) diuji.

Sapuan dari saluran kencing yang lebih rendah mungkin menunjukkan sama ada kekurangan estrogen tempatan menyebabkan gejala pundi kencing yang merengsa. Sesungguhnya, kekurangan hormon sedemikian membawa kepada perubahan dalam sel-sel dangkal, yang boleh dikesan oleh indeks karyopycnotic yang dipanggil.

Adalah mungkin untuk memulakan percubaan terapi dengan ubat dari kumpulan yang dipanggil antikolinergik yang sudah pun dalam kes pundi kencing yang disyaki merengsa. Jika ini berkesan, diagnosis disahkan.

Jika doktor mengesyaki trauma psikologi atau seksual sebagai pencetus simptom pundi kencing yang merengsa, dia akan menangani isu itu sesensitif mungkin dan, jika perlu, memasukkan aspek psikosomatik penyakit dalam rawatan.

Apakah perjalanan penyakit dan prognosis?

Kadang-kadang pundi kencing hiperaktif boleh dirawat dengan baik dengan cara yang mudah, tetapi ubat segera untuk menenangkan pundi kencing yang merengsa masih belum wujud. Terapi kadangkala sukar dan berlarutan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, rawatan sekurang-kurangnya dapat mengurangkan gejala pundi kencing yang merengsa, walaupun ia tidak selalu menghilangkannya sepenuhnya.

Pemantauan perubatan pundi kencing yang merengsa adalah sangat penting. Doktor yang merawat hendaklah sentiasa menimbang kesan dan kesan sampingan terapi. Di samping itu, adalah dinasihatkan untuk sentiasa memeriksa fungsi saluran urogenital untuk mengesan dan merawat kerosakan yang disebabkan oleh pundi kencing yang merengsa pada peringkat awal.