Adakah ketagihan alkohol turun temurun? | Ketagihan alkohol

Adakah ketagihan alkohol turun temurun?

Para saintis telah mengetahui bahawa ketagihan alkohol atau tingkah laku ketagihan secara umum sebenarnya turun-temurun hingga tahap tertentu. Dikatakan bahawa ada gen yang sangat berkaitan dengan ketagihan arak. Ini adalah gen CRHR1.

Terdapat mutasi gen ini pada beberapa orang dalam populasi, yang bermaksud bahawa walaupun alkohol tidak dikonsumsi lebih kerap, jumlahnya jauh lebih tinggi ketika orang menggunakan alkohol. Ini bermaksud, sebagai contoh, seseorang minum 1 botol bir dan orang lain minum 2 atau 3 botol bir pada masa yang sama. Yang paling penting, gen itu berkaitan dengan tekanan dan bagaimana orang mengatasi tekanan. Orang yang membawa mutasi di dalamnya memerlukan lebih banyak alkohol, atau alkohol secara umum, untuk mengatasi tekanan dengan lebih baik.

Gejala

Gejala yang paling penting adalah hakikat bahawa seluruh hidup anda berkisar pada alkohol. Kerana simptom ini banyak bidang kehidupan yang diabaikan dengan teruk. Di atas semua itu, hubungan sosial dapat dikekalkan dengan semakin sedikit.

Banyak kerosakan organik dapat dilihat, tetapi selalunya hanya setelah bertahun-tahun. Ini adalah terutamanya hati kerosakan, tetapi pankreas juga sering terjejas. Banyak jenis kanser juga berlaku dan penyakit kardiovaskular boleh berlaku.

Sekiranya orang minum terlalu banyak alkohol dalam jangka masa yang sangat lama, mereka sering mengalami kerosakan mental. Ciri-ciri luaran yang menunjukkan penyalahgunaan alkohol, misalnya, penurunan berat badan yang dialami oleh banyak penagih alkohol. Di samping itu, kulit menjadi semakin teruk dan gementar serta berpeluh berlebihan.

Sebilangan besar mereka yang terkena juga mengadu keluhan gastrousus. Orang-orang ini sering menjadi lumpuh, kerana dengan peningkatan penggunaan mereka sering tidak lagi dapat memastikan kebersihan diri yang mencukupi. Dalam bidang sosial, alkoholik semakin kehilangan hubungan dengan rakan dan keluarga, dan hampir tidak pernah melakukan hobi atau kenalan.

Trend semakin banyak menuju ke arah pengasingan. Di samping itu, sering terdapat pemisahan dari pasangan dan kehilangan pekerjaan. Ini adalah faktor-faktor yang tentunya meningkatkan penyakit.

Juga diperhatikan bahawa penagih alkohol biasanya bertoleransi jauh lebih banyak daripada orang lain. Mereka juga cenderung tidak menyedari masalah mereka dan meremehkan keadaan. Sebagai tambahan kepada semua gejala ini, terdapat juga gejala psikologi seperti kemurungan atau gangguan keperibadian, dll. Penyakit ini dicirikan oleh penderitaan mental.

Mengakui alkoholisme

Orang yang beralkohol tidak selalu dikenali. Sebilangan orang, terutama wanita, dapat menyembunyikan penyakit mereka dengan baik. Walaupun begitu, ramai orang bau "bendera" biasa - ciri bau mulut - alkohol.

Di samping itu, kulit biasanya menjadi lebih teruk dan teruk dan orang sering kehilangan banyak berat badan. Anda mungkin tidak menyedari kerosakan organik sehingga kemudian atau tidak akan pernah berlaku. Mereka juga sering gelisah dan mudah berpeluh.

Mereka juga berubah secara sosial dan dari segi tingkah laku. Penghidap alkohol sering menarik diri lebih banyak dan kehilangan hubungan dengan persekitaran sosial mereka. Kehidupan berkisar pada alkohol.

Anda selalu dapat mencari minuman beralkohol berhampiran mereka. Sekiranya anda cuba menyampaikan keprihatinan anda, mereka bertindak balas secara sensitif dan mengurangkan situasi. Di samping itu, tahap kerengsaan sering kali sangat rendah.