Adakah Buckthorn Berkesan Melawan Sembelit?

Apakah kesan kulit alder?

Kulit pokok sloth biasa (Frangula alnus) disyorkan untuk kegunaan jangka pendek untuk sembelit sekali-sekala. Penggunaan ini juga diiktiraf secara perubatan untuk kulit alder Amerika (Frangula purshiana), yang dipanggil kulit cascara.

Anthranoids ("antrakuinon") yang terkandung dalam kulit bertanggungjawab untuk kesan julapnya. Walau bagaimanapun, ia terbentuk hanya semasa penyimpanan satu tahun atau semasa pengeringan kulit kayu dalam aliran udara panas. Anthranoid merangsang pergerakan usus dan meningkatkan aliran air ke dalam usus. Oleh itu, najis menjadi lembut dan diangkut dengan lebih cepat ke arah dubur.

Jangan ambil persediaan pokok sloth lebih lama daripada seminggu. Jika tidak, terdapat risiko masalah jantung dan kelemahan otot, antara lain.

Bagaimanakah alder digunakan?

Adalah disyorkan untuk minum secawan teh kulit sloth pada waktu petang sebelum tidur. Anda juga boleh menggabungkan kulit sloth untuk penyediaan teh dengan tumbuhan ubatan lain, seperti chamomile atau adas.

Sebagai alternatif, terdapat persediaan sedia berdasarkan kulit sloth. Untuk penggunaan dan dos yang betul, sila baca sisipan bungkusan atau tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berlarutan untuk jangka masa yang lama, tidak menjadi lebih baik malah bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Apakah kesan sampingan yang boleh dicetuskan oleh pokok sloth?

Dalam kes yang jarang berlaku, aduan gastrousus seperti kekejangan atau kolik berlaku selepas mengambil persediaan Faulbaum. Dalam kes sedemikian, anda harus mengurangkan dos yang diambil atau mengelak daripada mengambilnya sama sekali.

Semasa penggunaan, air kencing mungkin menjadi sedikit berubah warna, tetapi ini tidak berbahaya.

Terlebih dos atau pengambilan kulit pokok sloth segar atau kulit cascara boleh menyebabkan muntah yang teruk.

Di samping itu, penggunaan yang berpanjangan boleh mengakibatkan protein dan darah dalam air kencing. Penggunaan berterusan meningkatkan lagi kelesuan usus.

Apa yang perlu anda perhatikan apabila menggunakan alder buckthorn

  • Jangan mengambil kulit sloth atau kulit kayu cascara selama lebih daripada satu minggu. Jika tidak, usus menjadi lembap dan dengan itu sembelit mungkin bertambah teruk.
  • Kehilangan kalium akibat penggunaan kulit sloth yang kerap boleh meningkatkan kesan yang dipanggil glikosida digitalis. Ini adalah ubat-ubatan yang ditetapkan untuk kegagalan jantung, contohnya. Kesan ubat terhadap aritmia jantung (antiarrhythmics) juga mungkin berubah.
  • Jika, sebagai tambahan kepada produk Faulbaum, anda juga menggunakan ubat diuretik dari kumpulan diuretik thiazide, kehilangan kalium boleh meningkat lagi. Perkara yang sama berlaku untuk penggunaan serentak steroid kortikal adrenal serta akar likuoris.
  • Sekiranya terdapat halangan usus, penyakit radang usus (contohnya penyakit Crohn, kolitis ulseratif) dan sakit perut yang tidak diketahui sebabnya, Faulbaum tidak boleh digunakan dalam apa jua keadaan. Untuk rawatan aduan ini, sila dapatkan nasihat doktor.
  • Wanita yang mengalami penyempitan rahim juga tidak boleh mengambil ubat pokok malas.

Bagaimana untuk mendapatkan produk alder

Anda boleh mendapatkan kulit kayu kering dan pelbagai persediaan yang mengandungi alder buckthorn di farmasi, kedai ubat dan kedai makanan kesihatan. Baca maklumat produk yang disertakan untuk kegunaan yang betul dan diterima dengan baik. Jika anda mengambil ubat lain, anda harus terlebih dahulu bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda tentang kemungkinan interaksi dengan alder buckthorn.

Apakah alder biasa?

Alder hitam biasa (Frangula alnus, sinonim: Rhamnus frangula) berasal dari seluruh Eropah, Asia barat, Asia Kecil dan Caucasia. Di Amerika Utara ia berlaku liar. Ia boleh ditemui, sebagai contoh, di hutan luruh dan konifer yang jarang (terutama di pinggir hutan), semak belukar, pagar pagar, rawa, dan di sepanjang aliran air.

Sebagai pokok renek atau pokok kecil yang kuat, pokok sloth biasa boleh mencapai ketinggian tiga atau lebih meter. Semasa muda, ia mempunyai kulit kayu hijau, yang kemudiannya bertukar kelabu-coklat dan mempunyai ciri-ciri liang gabus melintang kelabu-putih (lentisel). Daunnya keseluruhan dan kaku, bunganya tidak mencolok dan berwarna putih kehijauan.

Alder hitam Amerika (Frangula purshiana, sinonim: Rhamnus purshiana) berasal dari pantai Pasifik Amerika Utara dan juga ditanam di sini. Pokok tegap, yang tumbuh hingga sepuluh meter, menyerupai pokok sloth biasa dari segi kulit dan daun. Bunganya, bagaimanapun, berwarna putih.

Nama Jerman Faulbaum berasal daripada bau busuk kulit segar.