Adakah dibenarkan bersukan walaupun sakit? | Kesakitan Gejala pecah manset rotator

Adakah dibenarkan melakukan sukan walaupun mengalami kesakitan?

Persoalan sama ada sukan boleh dilakukan walaupun kesakitan selepas a pemadam pemutar pecah bergantung kepada faktor-faktor yang mencetuskan kesakitan. Artikel ini juga mungkin menarik bagi anda: MTT setelah pecah manset rotator - OP

  • Sekiranya aktiviti sukan itu sendiri mencetuskan kesakitan (mis. jika orang yang bersangkutan melakukan pergerakan yang tidak sesuai dengan tahap terapi), gerakan ini harus dielakkan.
  • Kesakitan yang disebabkan oleh kekejangan awal otot dan penurunan semasa latihan bukanlah halangan untuk bersukan. Sudah tentu, semasa pemulihan pesakit tidak dibenarkan melakukan sukan yang berisiko tinggi mengalami kecederaan. Walau bagaimanapun, latihan semasa pemulihan dibenarkan. Walau bagaimanapun, jika kesakitan berterusan dan teruk, pendapat doktor harus selalu dicari sebelum meneruskan sukan ini.

Prognosis

Adalah sukar untuk membuat prognosis tepat untuk a pemadam pemutar pecah kerana dipengaruhi oleh terlalu banyak faktor. Ini termasuk: Pada prinsipnya, bagaimanapun, pesakit dengan rancangan rawatan yang mapan biasanya memiliki prognosis yang baik dengan pemulihan lengkap. Ada kemungkinan bahawa kelemahan sisa bahu yang cedera masih ada pada beberapa pesakit, tetapi biasanya lengan kembali kuat setelah enam bulan paling lambat. Untuk mendapatkan prognosis yang baik, pesakit mesti melakukan langkah-langkah pemulihan secara konsisten dan berdisiplin.

  • Bentuk terapi yang dipilih
  • Keterukan kecederaan
  • Disiplin pesakit

Cuti sakit

Selepas a pemadam pemutar pecah, orang yang terjejas, jika dia bekerja dengan baik, mula-mula dihapuskan sakit. Tempoh cuti sakit juga bergantung pada tahap kecederaan. Ia juga bergantung pada jenis pekerjaan yang dilakukan oleh pesakit.

Akibatnya, pesakit yang mengalami tekanan fizikal semasa bekerja akan mendapat cuti sakit lebih lama daripada pekerja pejabat. Oleh itu, tidak mungkin untuk membuat pernyataan selimut mengenai panjang cuti sakit, kerana ini dapat ditentukan secara individu dan, jika perlu, diperpanjang.