Adakah otitis media berjangkit daripada ciuman? | Jangkitan otitis media

Adakah otitis media berjangkit daripada ciuman?

. kuman jangkitan yang mendasari dapat disebarkan melalui ciuman. Walau bagaimanapun, risiko jangkitan lebih rendah ketika mencium daripada ketika berjabat tangan, misalnya. Ini disebabkan oleh fakta bahawa terdapat lebih sedikit patogen di mulut dan ini kuman kemudian sampai ke perut dengan menelan. Sekali di perut, mereka memenuhi asid gastrik. Patogen jangkitan yang menyebabkan keradangan pada telinga tengah, sebagai contoh, biasanya tidak bertahan seperti ini.

Adakah otitis media berjangkit jika anda mengambil antibiotik?

Risiko jangkitan jangkitan yang mendasari bahagian tengah jangkitan telinga tidak dihilangkan dengan segera setelah mengambil antibiotik. Bergantung pada penyakit, risiko jangkitan berakhir setelah mengambil antibiotik selepas hari ke-2 - ke-3. Biasanya antibiotik telah membunuh bakteria selepas 48 jam.

Risiko jangkitan pada pesakit dengan pertengahan jangkitan telinga ketika itu berakhir, tetapi orang yang terkena belum sihat Oleh itu, sangat disarankan bahawa walaupun risiko jangkitan dikurangkan atau dihilangkan, tubuh harus diberi masa yang diperlukan untuk tumbuh semula. Dianjurkan agar orang yang berumur jangkitan telinga, walaupun tidak lagi menular, terus ambil mudah sehingga orang yang terjejas kembali sihat.

Selain itu, risiko jangkitan bergantung pada bagaimana reaksi orang yang terkena terhadap antibiotik. Oleh itu, risiko jangkitan boleh menjadi individu sehingga tahap tertentu. Pada orang yang sangat imun, risiko jangkitan juga boleh bertahan lebih lama.

Apa yang boleh anda lakukan sendiri untuk mencegah jangkitan?

Agar tidak menjangkiti diri sendiri, anda harus meminimumkan keadaan di mana kuman terbang di udara. Sekiranya ini tidak dapat dilakukan, berhati-hati harus dilakukan untuk memastikan bahawa tidak ada sistem penyaman udara yang menyebarkan kuman di udara dan bilik dengan banyak orang harus sering berventilasi. Udara pemanasan juga meningkatkan penyebaran kuman dengan mengeringkan selaput lendir.

Selaput lendir kering lebih mudah terdedah kepada patogen. Atas sebab ini, penjagaan mesti dilakukan agar selaput lendir tetap lembab dengan memastikan terdapat banyak air minum dan, jika boleh, melembapkan udara. Sekiranya bersentuhan dengan permukaan yang mudah terkena kuman atau terkena kulit dengan tangan asing, tangan harus dibasmi kuman atau dicuci dengan bersih.

Terdapat perbincangan kontroversial mengenai perkara yang lebih berkesan. Dalam hubungan dengan orang, jarak kira-kira 2 meter harus dijaga. Para penyelidik mendapati bahawa bersin boleh terbang sejauh 12 meter.

Walau bagaimanapun, jarak ini sukar dijaga dalam beberapa keadaan. Di samping itu, umum sistem imun harus diperkukuhkan dengan bekalan yang mencukupi vitamin dan nutrien dan senaman (yang terbaik) Untuk mengelakkan jangkitan orang lain, anda mesti menyimpan kuman anda jika mungkin.

Sekiranya mungkin, sebagai orang yang “dijangkiti”, seseorang harus mengelakkan hubungan dekat dengan orang lain, berjabat tangan dan seumpamanya. Sekiranya anda harus bersin, disarankan agar anda bersin ke arah lengan anda dan bukannya ke tangan anda, kerana kuman tersebut disebarkan secara langsung atau tidak langsung (contohnya melalui pemegang pintu) melalui tangan.