Adakah set kecemasan boleh didapati di kaunter? | Alahan - Set kecemasan

Adakah set kecemasan boleh didapati di kaunter?

Sekiranya anda penghidap alergi teruk, anda selalu memerlukan preskripsi dari doktor yang merawat anda untuk mendapatkan rawatan kecemasan alahan di farmasi. Ubat dalam set ini tidak boleh didapati tanpa preskripsi. Ini kerana bahan aktif yang dikandungnya sangat dos dan oleh itu hanya boleh diberikan kepada orang yang benar-benar memerlukannya dan mengetahui kesannya.

Selain itu, alat kecemasan alergi juga mengandungi jarum suntik yang siap digunakan untuk menyuntik adrenalin dengan segera dalam keadaan kecemasan. Oleh kerana jarum mempunyai potensi khas untuk bahaya dan kecederaan, penghantaran yang dikawal ketat juga berlaku di sini. Set kecemasan biasanya terdiri daripada ubat-ubatan dan persediaan yang disebutkan di atas.

Oleh itu, kos juga bergantung pada kekuatan dos, yang seterusnya harus disesuaikan dengan kekuatan alergi. Oleh itu, harga set kecemasan boleh mencecah 30-50 €. Dalam kebanyakan kes, kos ini ditanggung oleh orang yang berkenaan, tetapi perlu ditanyakan kepada anda kesihatan syarikat insurans adakah mereka akan menanggung sebahagian daripada kos.

Adakah dibenarkan membawa beg kecemasan di dalam beg tangan?

Sekiranya anda melakukan perjalanan dengan kapal terbang sebagai penghidap alergi, alat kecemasan harus disimpan di dalam beg tangan anda sehingga mudah dijangkau - kerana hanya dengan itu ia dapat memenuhi tujuan sebenarnya dalam keadaan kecemasan dalam perjalanan. Oleh kerana peraturan yang ketat mengenai bagasi tangan ketika melakukan perjalanan melalui udara, timbul pertanyaan apakah set kecemasan alergi tidak boleh dikeluarkan dari peredaran di kawalan bagasi. Pada prinsipnya, semua ubat penting boleh dibawa di dalam pesawat.

Sebaiknya kemas dengan jelas dalam beg lutsinar. Sebaiknya, bagaimanapun, mesti ada dokumen yang mengesahkan keperluan untuk membawanya bersama anda. Ini mungkin, sebagai contoh, pasport alahan atau sijil doktor.

Terutama untuk jarum suntik dan jarum, seperti yang diperlukan untuk epipen, sijil seperti itu mesti ada. Cecair, yang berisi hingga 100 mililiter tidak apa-apa. Walaupun maksimum satu liter boleh dibawa dalam beg tangan, ini tidak boleh dilebihi dengan kebanyakan set kecemasan.