Adakah pengambilan asid amino masuk akal? | Apa itu asid amino?

Adakah pengambilan asid amino masuk akal?

Pengambilan asid amino sangat penting bagi manusia. Di semua tisu kita, dalam metabolisme dan untuk sistem imun, protein, yang asas asasnya adalah asid amino, memainkan peranan utama. Banyak asid amino mesti diambil bersama makanan.

Protein didapati dalam jumlah tinggi dalam daging, kacang atau produk tenusu. Tubuh dapat melepaskan asid amino dari protein yang diserapnya dan menyalurkannya ke metabolisme sendiri. Ia dapat menghasilkan beberapa asid amino dari yang lain, iaitu mensintesisnya.

Walau bagaimanapun, yang lain (asid amino penting, lihat di atas) mesti dibekalkan dalam jumlah yang mencukupi. Seseorang yang bekerja biasanya memerlukan kira-kira 1.2-1.5 g protein per kg berat badan setiap hari. Keperluan ini meningkat (lebih kurang

2g / kg) semasa aktiviti sukan dan terutamanya semasa latihan berat. Oleh kerana pengambilan asid amino penting yang berkualiti tinggi tidak dapat dijamin lagi, suplemen dianjurkan dalam kes seperti itu. Walau bagaimanapun, makanan tambahan harus diambil dengan berhati-hati. Pengambilan protein yang terlalu banyak boleh menyebabkan pengekalan air dan bahkan merosakkan buah pinggang dalam jangka masa panjang.

Kesan-kesan sampingan

Oleh kerana asid amino adalah bahan asas semula jadi dan penting untuk sihat diet, biasanya tidak ada, atau hanya dalam kes yang jarang berlaku, kesan sampingan. Kesan sampingan boleh berlaku sekiranya ubat diambil sebagai tambahan kepada persediaan asid amino. Sekiranya gabungan asid amino dan ubat ini tidak dibincangkan dengan doktor terlebih dahulu, kesan ubat boleh meningkat atau berkurang.

Ia juga boleh berlaku bahawa ubat-ubatan dinetralkan sepenuhnya dan tidak lagi memberi kesan. Sekiranya cadangan dos untuk sediaan asid amino tidak diambil kira, masalah gastrointestinal kadang-kadang boleh berlaku, termasuk cirit-birit dan loya. Oleh itu, seseorang harus selalu mematuhi dos harian dan pengambilan yang disyorkan untuk mengembangkan kesan asid amino sepenuhnya.

Asid amino boleh memberi kesan yang merosakkan jika terlalu banyak protein yang dimakan dan tubuh tidak lagi memecah protein ini menjadi asid amino kerana tidak lagi diperlukan. Maka boleh terjadi bahawa tubuh menghasilkan terlalu banyak asid urik, yang dapat disimpan di dalam sendi dalam bentuk kristal. Di sana mereka boleh menuju gout dalam keadaan tertentu. Tetapi buah pinggang juga menderita jumlah asid urik yang tinggi dan buah pinggang batu boleh terbentuk.

Adakah asid amino sesuai untuk menurunkan berat badan?

Banyak pengeluar mengiklankan bahawa pengambilan asid amino secara berkala dalam bentuk makanan tambahan boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran pelangsingan badan hormon, meningkat pembakaran lemak dan pada masa yang sama untuk pengukuhan struktur otot. Walau bagaimanapun, kajian saintifik belum dapat membuktikan keberkesanan asid amino untuk penurunan berat badan. Asid amino adalah komponen penting dari organisma manusia, mereka memainkan peranan penting dalam metabolisme, pengembangan otot dan tisu dan protein mengimbangi.

Sebilangan asid amino sangat penting, yang bermaksud bahawa tubuh tidak dapat menghasilkannya sendiri, jadi ia mesti dibawa bersama makanan. Walau bagaimanapun, asid amino yang dapat dihasilkan oleh tubuh juga mesti dibekalkan melalui makanan untuk pertumbuhan dan protein yang sihat mengimbangi. Yang seimbang diet pada dasarnya mencukupi untuk memastikan bahawa tubuh dibekalkan dengan asid amino penting.

Bekalan asid amino yang mencukupi membawa kepada peningkatan rasa kenyang, insulin tahap, serta pengeluaran bahan utusan penting di otak. Terdapat banyak teori yang berbeza mengenai peranan yang mungkin dimainkan oleh asid amino kehilangan berat badan. Sebagai contoh, gejala kekurangan asid amino dikatakan menyebabkan insulin tahap menurun dengan cepat, sehingga mencetuskan serangan selera makan yang meracau.

Kekurangan asid amino boleh menyebabkan masalah keletihan dan kepekatan, tetapi harus selalu disahkan oleh doktor sebelum memulakan terapi dengan pengambilan asid amino. Pengurangan berat badan melalui asid amino disokong di satu pihak dengan mempromosikan membakar lemak dan sebaliknya dengan mengurangkan selera makan. Asid amino arginin, lisin, fenilalanin dan ornitin memainkan peranan yang sangat penting dalam proses ini.

Arginine, lisin dan ornithine dikatakan dapat merangsang hormon pertumbuhan, yang mendorong mobilisasi lemak dan pembakaran lemak. Phenylalanine merangsang pengeluaran hormon lain (cholecystokinin), yang bertindak sebagai pengatur kelaparan dan selera makan. Cholecystokinin dihasilkan di dinding usus dan mencetuskan rantai isyarat yang memberi isyarat kenyang dan menghentikan pengambilan makanan selanjutnya.

Asid amino L-carnitine sering disebut berkaitan dengan penurunan berat badan. L-carnitine dihasilkan oleh badan itu sendiri dan juga terdapat dalam daging, ikan, unggas dan susu. Carnitine dikatakan dapat meningkatkan mobilisasi asid lemak dari sel-sel lemak (adiposit) dan meningkatkan membakar asid lemak.

Asid amino glutamin menyumbang kepada pengeluaran tenaga, kerana dapat diubah menjadi glukosa (gula) di buah pinggang. Glutamin dikatakan dapat mengatasi simpanan lemak makanan dan seterusnya menyokong penurunan berat badan. Di bawah pengawasan profesional yang kompeten, pemberian asid amino dapat mengurangkan berat badan dengan mengimbangi nitrogen mengimbangi dan mencegah kehilangan otot.

Namun, tidak ada "pil ajaib" untuk kehilangan berat badan. Malah pengambilan asid amino tidak dapat memberikan penyelesaian yang cepat dan mudah. Sekiranya anda benar-benar ingin menurunkan berat badan, anda harus memikirkan semula tingkah laku setiap hari, mengurangkan pengambilan tenaga anda dan meningkatkan aktiviti sukan.

Mengambil asid amino tambahan juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Pada masa ini tidak ada cukup pengalaman mengenai kemungkinan kesan asid amino yang tidak diingini, tetapi yang belum pernah ditemui buah pinggang gangguan, misalnya, boleh diperburuk dengan pengambilan asid amino tambahan. Dianjurkan untuk membincangkan pengambilan asid amino untuk menyokong penurunan berat badan dengan doktor keluarga anda.

Asid amino adalah komponen penting dari organisma manusia, mereka memainkan peranan penting dalam metabolisme, pengembangan otot dan tisu dan keseimbangan protein. Sebilangan asid amino sangat penting, yang bermaksud bahawa tubuh tidak dapat menghasilkannya sendiri, jadi ia mesti dibawa bersama makanan. Walau bagaimanapun, asid amino yang dapat dihasilkan oleh tubuh juga mesti dibekalkan melalui makanan untuk pertumbuhan yang sihat dan keseimbangan protein.

Seimbang diet pada dasarnya mencukupi untuk memastikan bahawa tubuh dibekalkan dengan asid amino penting. Bekalan asid amino yang mencukupi membawa kepada peningkatan rasa kenyang, insulin tahap, serta pengeluaran bahan utusan penting di otak. Terdapat banyak teori yang berbeza mengenai peranan yang mungkin dimainkan oleh asid amino kehilangan berat badan.

Sebagai contoh, gejala kekurangan asid amino dikatakan menyebabkan tahap insulin turun dengan cepat, sehingga mencetuskan serangan selera makan yang meradang. Kekurangan asid amino boleh menyebabkan masalah keletihan dan kepekatan, tetapi harus selalu disahkan oleh doktor sebelum memulakan terapi dengan pengambilan asid amino. Pengurangan berat badan melalui asid amino disokong di satu pihak dengan mempromosikan membakar lemak dan sebaliknya dengan mengurangkan selera makan.

Asid amino arginin, lisin, fenilalanin dan ornitin memainkan peranan yang sangat penting dalam proses ini. Arginine, lisin dan ornithine dikatakan dapat merangsang hormon pertumbuhan, yang mendorong mobilisasi lemak dan pembakaran lemak. Phenylalanine merangsang pengeluaran hormon lain (cholecystokinin), yang bertindak sebagai pengatur kelaparan dan selera makan.

Cholecystokinin dihasilkan di dinding usus dan mencetuskan rantai isyarat yang memberi isyarat kenyang dan menghentikan pengambilan makanan selanjutnya. Asid amino L-carnitine sering disebut berkaitan dengan penurunan berat badan. L-carnitine dihasilkan oleh badan itu sendiri dan juga terdapat dalam daging, ikan, unggas dan susu.

Carnitine dikatakan dapat meningkatkan mobilisasi asid lemak dari sel-sel lemak (adiposit) dan meningkatkan pembakaran asid lemak. Asid amino glutamin menyumbang kepada pengeluaran tenaga, kerana dapat diubah menjadi glukosa (gula) di buah pinggang. Glutamin dikatakan dapat mengatasi simpanan lemak makanan dan dengan itu menyokong penurunan berat badan.

Di bawah pengawasan profesional yang kompeten, pemberian asid amino dapat membantu mengurangkan berat badan dengan mengimbangkan keseimbangan nitrogen dan mencegah kehilangan otot. Namun, tidak ada "pil ajaib" untuk menurunkan berat badan. Malah pengambilan asid amino tidak dapat memberikan penyelesaian yang cepat dan mudah.

Sekiranya anda benar-benar ingin menurunkan berat badan, anda harus memikirkan semula tingkah laku setiap hari, mengurangkan pengambilan tenaga anda dan meningkatkan aktiviti sukan. Mengambil asid amino tambahan juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Pada masa ini tidak ada cukup pengalaman mengenai kemungkinan kesan asid amino yang tidak diingini, tetapi yang belum pernah ditemui buah pinggang gangguan, misalnya, boleh diperburuk dengan pengambilan asid amino tambahan.

Adalah disyorkan untuk membincangkan pengambilan asid amino untuk menyokong penurunan berat badan dengan doktor keluarga anda. Untuk memastikan bekalan yang mencukupi selama fasa regenerasi dan dengan itu penumpukan otot, tetapi juga untuk mencegah penurunannya semasa latihan, disarankan untuk menambah asid amino sebagai makanan tambahan sekiranya berlaku peningkatan permintaan. Dalam kes ini, spektrum asid amino berkualiti tinggi harus diambil kira.

Asid amino penting adalah: Leucine, isoleucine, lysine, valine, phenylalanine, tryptophan, methionine dan threonine. Yang terkenal dalam penyediaan asid amino adalah apa yang disebut BCAA (singkatan bahasa Inggeris untuk asid amino rantaian bercabang: leucine, isoleucine, valine). Juga penting bagi atlet adalah arginine, yang sering tidak dapat disintesis dalam jumlah yang mencukupi apabila terdapat permintaan yang tinggi.

Tambahan pula, asid amino seperti karnitin, yang tidak terdapat dalam struktur badan sendiri protein, tetapi penting untuk metabolisme (metabolisme lemak, digunakan dalam makanan tambahan. Sekiranya peningkatan penggunaan dan keperluan asid amino, seperti halnya atlet, suplemen yang sesuai berguna untuk menyokong penumpukan otot dan mencegah penurunannya. Atas sebab ini, orang yang bersenam secara teratur dan ingin meningkatkan jisim otot harus mementingkan diet seimbang dan mengambil terutamanya asid amino penting dalam jumlah besar.

Hanya dalam organisma yang mampu mensintesis protein otot dapat dibina dengan berkesan. Tambahan pula, bekalan asid amino proteinogenik yang tetap dan mencukupi juga penting untuk bekalan otot yang sudah ada. Kekurangan yang berpanjangan akhirnya akan mengakibatkan kehilangan otot yang ketara.

Orang yang kerap melakukan banyak sukan boleh mengambil makanan tambahan yang mengandungi banyak asid amino. Ini makanan tambahan boleh dibeli sebagai tablet atau jus, atau dalam bentuk bar. Namun, bagi peminat sukan, suplemen dengan asid amino tulen sama sekali tidak boleh dianggap sebagai pengganti makanan seimbang dan kaya protein.

Makanan tambahan yang mengandungi asid amino biasanya diambil beberapa minit sebelum dan waktu yang singkat selepas bersenam. Dengan cara ini, penumpukan otot dapat ditingkatkan dengan berkesan semasa sesi latihan. Tidak semua asid amino proteinogenik sama-sama sesuai untuk mendorong pertumbuhan otot.

Sebilangan besar atlet mengambil persediaan dengan kadar glutamin yang tinggi. Glutamin mempunyai bahagian sekitar 60 peratus dalam tisu otot dan oleh itu memainkan peranan penting dalam pembinaan otot. Asid amino lain yang dapat meningkatkan pertumbuhan otot dengan berkesan adalah Semasa mengambil asid amino sederhana, namun mesti dilanjutkan dengan berhati-hati.

Melengkapkan diet anda dengan asid amino hanya masuk akal bagi atlet kompetitif yang kerap melakukan sesi latihan intensif. Di samping itu, sediaan yang mengandungi asid amino hanya boleh diambil selagi terdapat peningkatan keperluan untuk penyusun protein ini. Di samping itu, dalam banyak kes telah ditunjukkan bahawa orang yang melakukan sukan intensif tidak bertolak ansur dengan asid amino tertentu dan mengalami kesan sampingan semasa mengambilnya.

Dalam kes sedemikian, diet menambah mesti dihentikan segera. Atlet yang terlibat juga harus berjumpa doktor dan diperiksa untuk tidak bertoleransi. Seorang pakar kemudian dapat memutuskan sama ada asid amino yang dimaksudkan tidak boleh diambil sama sekali atau adakah penurunan dos mungkin mencukupi. - L-Arginine

  • Beta-Alanin
  • Citrulline