Adakah terdapat soal selidik ADHD? | Diagnosis ADHD

Adakah terdapat soal selidik ADHD?

Terdapat banyak soal selidik di ADHS. Pelbagai agensi telah merancang ujian kendiri untuk orang dewasa, kanak-kanak, saudara mereka dan untuk guru. Dalam soal selidik ini, tanda-tanda khas dan gejala yang disertainya diminta.

Betapa berguna, serius dan asasnya ujian ini bergantung pada penyedia. Selanjutnya, penampilan ADHD terlalu berubah untuk dikesan dengan pasti oleh ujian standard. Oleh itu, ujian ini hanya memberi petunjuk awal mengenai gangguan defisit perhatian dan tidak dapat menggantikan diagnosis oleh doktor.

Bagaimana diagnosis dibuat pada orang dewasa?

Pada orang dewasa diagnosisnya agak lebih rumit daripada pada kanak-kanak. Setelah bertahun-tahun melakukan simptomologi, orang dewasa mengembangkan strategi pampasan, mengelakkan situasi di mana gangguan defisit perhatian mereka menjadi jelas dan lebih menderita masalah sosial dan psikologi. Mereka biasanya tidak menyedari gangguan mereka dan oleh itu mengaitkan gejala tersebut dengan keperibadian mereka sendiri.

Oleh kerana diagnosis didasarkan pada gejala yang mungkin menutup diri pada orang dewasa, lebih sukar untuk membuat diagnosis pada orang dewasa. Pesakit sering menjalani rawatan untuk penyakit bersamaan, misalnya kemurungan, dan barulah doktor mengesan tanda ADHD. Sekiranya timbul kecurigaan, diagnosisnya serupa dengan kanak-kanak.

Doktor memberi tumpuan kepada gejala utama gangguan defisit perhatian, impulsif dan hiperaktif dan bertanya mengenai perkara ini dalam temu ramah pesakit dan melalui soal selidik. Oleh kerana simptom-simptom ini dapat menampakkan diri pada orang dewasa, doktor mesti menyiasat dengan teliti, memproses tahun-tahun tersebut sejarah perubatan dan saring sebarang strategi pampasan. Lingkungan dan keluarga juga diwawancara, sejak mereka mengenali pesakit tersebut zaman kanak-kanak dan selalunya beberapa ahli keluarga menderita ADHD gejala.

Selain menyoal pesakit, ujian tambahan, misalnya kecerdasan, tingkah laku dan juga pemeriksaan fizikal dilakukan untuk mengecualikan sebab-sebab lain dari gejala tersebut dan dapat mempersempit bentuk ADHD. Pada orang dewasa, diagnosis dibuat oleh doktor yang memperhatikan gejala ADHD atau kepada siapa pesakitnya berpaling. Dalam kebanyakan kes, ini adalah doktor keluarga yang merawat pesakit atau ahli psikologi atau pakar psikiatri jika pesakit sudah menjalani rawatan untuk penyakit ADHD khas seperti kemurungan.

Pesakit sendiri jarang menyedari penyakitnya dan biasanya dimaklumkan mengenainya oleh persekitarannya atau doktor yang merawat. Oleh kerana risiko tinggi penyakit bersamaan, disyorkan pemeriksaan oleh pelbagai pakar. Garis panduan untuk diagnosis didasarkan pada tiga gejala utama gangguan defisit perhatian, impulsif dan hiperaktif.

Untuk setiap gejala ini terdapat manifestasi dan contoh khas yang akan diminta oleh doktor. Selain itu, simptom tersebut mesti wujud sejak sekian lama zaman kanak-kanak dan mesti menghadkan pesakit dalam beberapa bidang kehidupannya. Sama pentingnya dengan pencatatan gejala adalah pengecualian sebab-sebab lain, kerana kelainan ADHD juga dapat terjadi pada penyakit lain dan bahkan pada orang yang sihat.