Sekatan ISG | Fisioterapi di Aduan ISG semasa mengandung

Sekatan ISG

Seseorang bercakap tentang penyumbatan ISG ketika permainan bersama dihalang atau bahkan dihapuskan. 60-80% penduduk menderita sekatan ini sekali dalam hidup mereka - kebanyakannya wanita di mengandung. Ini kerana dari sekitar minggu ke-6 pada mengandung badan membebaskan hormon relaksin.

Ini menyebabkan ligamen sendi ISG melonggarkan sebagai persediaan untuk kelahiran. Langkah ini memberi lebih banyak ruang untuk perkembangan anak, tetapi juga menyebabkan peningkatan tekanan pada tulang belakang dan pelvis sendi wanita hamil. Sendi sacroiliac dapat menahan beban tekanan semakin sedikit dan bergeser.

Akibatnya, permukaan sendi boleh condong dan penyumbatan ISG boleh berlaku. Ini juga boleh disertai dengan proses keradangan. Orang yang terjejas kemudian menderita Sakit ISG, kebanyakannya di satu sisi dari bahagian yang terjejas.

Gejala boleh berlaku pada waktu rehat, tetapi dipergiatkan dengan duduk lama dalam satu posisi, ketegangan fizikal yang panjang atau setelah berjalan lama. The kesakitan kemudian boleh memancar dari punggung bawah ke atas punggung dan ke bahagian belakang kaki. Oleh itu, gejala serupa dengan yang berlaku pada cakera herniated.

Penjelasan perubatan tidak dapat dielakkan. Sekiranya terdapat penyumbatan ISG, kesakitan ditingkatkan dengan memutar dan membengkokkan batang. Beberapa orang yang terjejas juga melaporkan perasaan tidak stabil di pelvis atau macet di sendi pinggul. Di samping itu, ketegangan otot dan punggung kesakitan mungkin berlaku ketika otot belakang berusaha mengimbangi kekurangan kestabilan sendi ISG. Berbaring dengan kaki yang diregangkan menjadi mustahil.

osteopati

osteopati merawat mengikut anggapan asasnya bahawa tubuh dapat mengatur dirinya sendiri. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku jika semua struktur dan organ mudah bergerak dan dengan itu dibekalkan dengan baik. Osteopath mengesan sekatan pergerakan semata-mata dengan tangannya dan menyelesaikannya dengan teknik mobilisasi lembut.

Sekiranya berlaku penyumbatan ISG selama mengandung, fokus mungkin pada uterus, pelvis dan tulang belakang - tetapi dia akan selalu memeriksa dan merawat tubuh secara keseluruhan. Ini membolehkan badan menyesuaikan diri dengan lebih baik dengan perubahan yang berlaku dan mencari yang baru mengimbangi. Maklumat terperinci mengenai kandungan dan kaedah osteopati boleh didapati dalam artikel:

  • Osteopati untuk cakera tergelincir
  • Osteopati untuk arthrosis
  • Osteopati untuk Sindrom Piriformis