Aduan ISG semasa mengandung - senaman

Berbeza dengan anggapan umum bahawa rawatan penyakit selama mengandung hanya mungkin untuk tahap yang terhad, terdapat banyak kaedah terapi alternatif yang boleh digunakan untuk wanita hamil tanpa masalah. Ini termasuk satu siri latihan untuk melepaskan penyumbatan pada sendi sacroiliac dan melonggarkan dan menstabilkan struktur di sekitarnya. Sebilangan besar latihan ini berdasarkan kaedah yang disebut Dorn dan dilakukan di bawah bimbingan ahli fisioterapi yang berpengalaman.

latihan

1.) Tangga Tangga Berdiri di tangga dengan satu kaki pada setiap sisi Sekatan ISG sehingga kaki digantung longgar di udara. Sekarang rasakan dengan ibu jari anda ketinggian kecil di sebelah kanan dan kiri tulang belakang lumbar, di mana sendi sacroiliac terletak dan berikan sedikit tekanan balas dengan penumbuk anda sambil mengayunkan kaki kembali.

Ayunkan kaki perlahan-lahan berulang-alik sekurang-kurangnya 7 kali. 2.) Sacrum Latihan berbaring ke belakang di atas bangku atau meja dengan punggung anda sedikit di tepi.

Sebagai alternatif, anda juga boleh berbaring di buku besar. Sekarang bengkokkan satu kaki ke udara dan gerakkan kaki yang lain perlahan-lahan dan santai ke atas dan ke bawah. Pegang erat semasa latihan dan jangan lupa bernafas.

Lakukan senaman selama kira-kira 30 saat. 3.) Sacrum bersenam Duduk dengan punggung anda dekat dengan tepi meja atau bangku dan menyokong tangan anda di belakang badan anda.

Sekarang secara bergantian tarik kaki ke arah anda dan turunkan lagi. Lakukan latihan ini selama kira-kira 30 saat. 4.)

Mobilisasi ISG Pindah ke kedudukan empat segi di pinggir. Ini boleh menjadi bangku atau meja kecil, misalnya. Sekarang kaitkan kaki luar ke kaki yang lain dengan menyilangkan kaki anda.

Dari kedudukan ini perlahan-lahan gerakkan lutut luar ke tepi dan turunkan kira-kira 5 cm. Pegang kaki ke bawah selama 2 saat dan kemudian angkat lagi. 15 pengulangan.

5.) Penstabilan ISG Berdiri tegak dan tegak. Kaki selebar bahu.

Sekarang berlutut sedikit dan bengkokkan bahagian atas badan anda ke depan sehingga tumit anda menyentuh tanah. Sekarang tekan jari kaki anda di atas lantai dan berpura-pura memusingkan kaki ke luar dari kedudukan ini. Tahan ketegangan yang dihasilkan selama 15 saat.

3 hantaran. 6.) Menguatkan otot Berbaring di punggung.

Lengan anda dilonggarkan di sebelah badan anda dan kaki anda diregangkan. Sekarang tegangkan otot punggung dan punggung anda. Tahan ketegangan selama 10 saat dan kemudian lepaskan lagi. Ulangi 5-10 kali. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan ISG-Blockade
  • Sekatan ISG
  • Fisioterapi untuk kesakitan coccyx semasa kehamilan