Gatal pada Kulit Kepala

Sekiranya gatal berlaku di seluruh badan, anda tidak perlu teragak-agak untuk berjumpa doktor. Sebab-sebab di sebalik ketidakselesaan itu tidak berbahaya - contohnya, tekanan atau rasa gementar dipersoalkan. Namun, gatal di seluruh badan juga boleh dicetuskan oleh penyakit serius seperti kencing manis, penyakit buah pinggang atau hati, dan hipertiroidisme. Oleh itu, gatal yang berpanjangan mesti dijelaskan oleh doktor.

Apabila kulit kepala gatal

Di sebalik gatal kulit kepala yang kuat dapat menyembunyikan kutu dengan kutu, kulit kepala kering atau kelemumur. Begitu juga, kulit penyakit seperti ekzema dipersoalkan sebagai punca. Oleh kerana jangkitan kutu menular, anda harus berjumpa doktor jika ragu-ragu mengenai kulit kepala yang gatal - ini benar terutamanya jika kanak-kanak mengadu tentang kulit kepala yang sangat gatal. Doktor kemudian akan memberi anda petua yang sesuai untuk merawat jangkitan kutu.

Sekiranya kulit kepala kering berada di belakang gatal, lebih baik menggunakan syampu khas dari farmasi pada masa akan datang. Di samping itu, disyorkan untuk mencuci rambut hanya setiap hari dan tidak boleh digunakan air terlalu panas - ini juga mengeringkan kulit kepala. Anda juga harus mengelakkan pengeringan panas dan rambut pewarna untuk beberapa ketika. Dalam kes kelemumur, disyorkan penggunaan syampu anti kelemumur.

Sekiranya gatal-gatal pada kulit kepala berterusan untuk jangka masa yang lebih lama walaupun ini langkah-langkah, penyakit dalaman mesti dikesampingkan oleh doktor. Pencetus psikologi - sebagai contoh, tekanan - juga harus dipertimbangkan sekiranya gatal berpanjangan.

Gatal-gatal pada kaki

Gatal pada kaki biasanya disebabkan oleh berlebihan kulit kering. Dengan menggunakan pencucian neutral pH gel ketika mandi, gatal biasanya sudah dapat diatasi. Di samping itu, kulit pada kaki tidak boleh digosok setelah mandi, tetapi hanya perlu dicelup dengan teliti. Selepas itu, kaki disapu dengan teliti dengan krim berminyak.

Sekiranya gatal pada kaki berlaku bersama dengan ruam kulit, Sebuah alahan atau kulit penyakit mungkin di sebalik keluhan. Oleh itu, anda mesti berjumpa doktor untuk menjelaskan sebab yang tepat.