Ivy untuk Batuk dan Bronkitis?

Apakah kesan ivy?

Ivy (Hedera helix) mempunyai kesan anti-radang dan antioksidan. Daun ivy (Hedera helicis folium) digunakan secara perubatan. Antara lain, ia mengandungi bahan tumbuhan sekunder, khususnya saponin dan flavonoid.

Saponin triterpena khusus, hedera saponin C (hederacoside C), dimetabolismekan dalam badan untuk membentuk alpha-hederin yang aktif secara farmakologi. Ia menyumbang kepada kesan antispasmodik, mucolytic dan ekspektoran tumbuhan ubatan.

Ivy mempunyai kesan ini:

  • pelarutan rembesan
  • menenangkan
  • antispasmodic
  • antiviral
  • antibiotik
  • anti-radang

Ivy boleh melegakan batuk khususnya jika jumlah lendir likat yang berlebihan dirembeskan.

Semua bahagian ivy adalah beracun kepada manusia. Hanya kuantiti yang kecil digunakan dalam perubatan.

Kawasan penggunaan ivy

Tumbuhan ubatan digunakan untuk merawat keradangan saluran pernafasan dan gejala penyakit bronkial radang kronik, seperti

  • batuk yang disebabkan oleh selsema
  • Bronkitis akut dan kronik
  • batuk kokol
  • batuk kering

Perubatan rakyat mempunyai banyak kegunaan lain untuk ivy. Digunakan secara luaran, tumbuhan ubatan itu dikatakan membantu penyakit kulit dan aduan kulit seperti ulser dan selulit.

Bagaimanakah ivy digunakan?

Ivy boleh didapati, sebagai contoh, dalam bentuk teh segera larut, titisan, sirap batuk, tablet dan tablet effervescent. Adalah masuk akal untuk menggabungkannya dengan tumbuhan lain seperti thyme atau akar primrose. Oleh itu, tumbuhan ini ditambah kepada banyak persediaan ivy. Sebagai contoh, terdapat persediaan ivy-thyme yang membantu melawan batuk.

Infus teh yang diperbuat daripada daun ivy tidak biasa digunakan dan tidak disyorkan.

Secara amnya, penyediaan ivy piawai menyediakan dos harian sebanyak 0.3 gram ubat ubatan. Dos sehingga 0.8 gram ubat setiap hari biasanya diterima dengan baik.

Walau bagaimanapun, semasa menggunakan dan mendos persediaan ivy, ikut arahan pada risalah pakej atau cadangan doktor atau ahli farmasi anda.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan dalam jangka masa yang lebih lama dan tidak bertambah baik malah bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan ivy?

Dos yang tinggi persediaan ivy boleh menyebabkan masalah perut, loya dan muntah pada orang yang sensitif.

Daun ivy segar dan jus daun boleh mencetuskan tindak balas alahan apabila bersentuhan dengan kulit.

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan ivy

Bahan-bahan ivy boleh didapati dalam kedua-dua produk perubatan siap yang mengandungi alkohol dan bebas alkohol, walaupun produk bebas alkohol disyorkan untuk kanak-kanak.

Tiada kajian keselamatan tersedia untuk digunakan semasa mengandung atau menyusu. Oleh itu adalah lebih baik untuk mengelakkan persediaan ivy semasa fasa kehidupan ini.

Persediaan Ivy juga tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur dua tahun kerana ia boleh memburukkan gejala pernafasan. Kanak-kanak berumur antara dua dan empat tahun hanya perlu menggunakan persediaan tersebut atas nasihat perubatan.

Jika demam, sesak nafas atau kahak berdarah berlaku dengan penyakit pernafasan, sentiasa berjumpa doktor anda.

Bagaimana untuk mendapatkan produk ivy

Pelbagai jenis sediaan ivy seperti sirap batuk, tablet dan titisan boleh didapati di farmasi dan kedai ubat. Bincangkan jenis dan tempoh penggunaan serta kemungkinan interaksi dalam kombinasi dengan persediaan kimia dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Apa itu ivy?

Ivy (Hedera helix) tergolong dalam keluarga Araliaceae. Ia tersebar luas di seluruh Eropah dan kini terdapat dalam banyak bentuk yang ditanam dan taman.

Daun pada pucuk berbunga pula berbentuk berlian hingga berbentuk pisau pembedah dan runcing panjang. Semasa tempoh berbunga, bunga ivy kuning kehijauan yang tidak mencolok muncul dalam perbungaan sfera. Mereka berkembang menjadi buah beri biru-hitam sebesar kacang. Seperti daun, ia sedikit beracun.

Ivy mendapat nama Latinnya kerana akar pelekatnya: Perkataan Yunani "hedra" bermaksud "duduk" - merujuk kepada tumbuhan yang melekat pada dinding dan pokok. Nama spesies "helix" (Greek = berpintal) juga menerangkan ciri berkembar ke atas tumbuhan itu.