Peperiksaan J2: Masa, Prosedur, dan Kepentingan

Apakah peperiksaan J2?

Peperiksaan J2 dijalankan pada usia 16 hingga 17. Ia termasuk pemeriksaan fizikal am, tetapi juga perundingan terperinci. Sesetengah remaja berasa lebih selesa bercakap dengan doktor sendiri – mereka tidak perlu membawa ibu bapa mereka bersama mereka ke temu janji doktor. Memandangkan ini adalah pemeriksaan pencegahan tambahan, tidak semua syarikat insurans kesihatan menanggung kos peperiksaan J2.

Peperiksaan J2: prosedur

Pertama, doktor memeriksa keadaan umum kesihatan remaja: Dia mengukur ketinggian dan berat badan, mendengar jantung dan paru-paru dan meraba dinding perut. Seperti pada pemeriksaan remaja pertama, ujian pendengaran dan mata, analisis sampel darah dan air kencing serta pemeriksaan untuk kecacatan postur dan kecacatan kaki juga dijalankan. Bahagian penting dalam peperiksaan J2 juga merupakan perundingan mendalam mengenai pelbagai topik yang sangat penting pada usia ini:

  • Pemakanan, senaman dan pencegahan diabetes
  • Keluarga dan kalangan kawan
  • Seksualiti dan akil baligh
  • Pilihan kerjaya

Apakah kepentingan peperiksaan J2?

Peperiksaan J2 menawarkan peluang terakhir kepada remaja untuk menerima nasihat dan diperiksa sebelum memasuki alam dewasa. Perundingan dengan doktor adalah amat penting dan boleh memberikan orang muda jawapan yang cekap kepada soalan-soalan penting serta maklumat tentang pencegahan penyakit dan dengan itu memberi sumbangan besar kepada kemerdekaan mereka.

Jika diagnosis alahan yang lebih tepat mengesahkan intoleransi, doktor juga akan memaklumkan remaja tentang sekatan berkaitan alahan apabila memilih kerjaya semasa peperiksaan J2.