Jahitan: Aplikasi & Manfaat Kesihatan

Jahitan pembedahan memainkan peranan penting dalam perubatan. Ia dapat digunakan untuk merawat tisu yang telah dipotong dengan jarum dan benang dengan berkesan.

Apa itu bahan jahitan?

Jahitan perubatan adalah bahan pembedahan yang digunakan untuk menutup luka. Jahitan perubatan adalah bahan pembedahan yang digunakan untuk menutup luka. Kecederaan seperti itu kebanyakannya berlaku akibat kemalangan. Namun, pemotongan yang disengaja juga dapat dibuat sebagai bagian dari prosedur pembedahan. Setelah operasi, pakar bedah menutup kembali luka dengan bahan pembedahan, yang sering disebut sebagai "benang". Dalam pembuatan jahitan perubatan, perawatan diambil agar sesuai dengan jenis tisu di mana ia digunakan. Faktor penting di sini adalah sifat permukaan, kapilari dan tegangan kekuatan. Sifat permukaan bahan jahitan sangat penting untuk sifat gelongsor benang. Semakin kurang daya tahan, semakin kurang trauma tisu semasa meluncur. Perbezaan mesti dibuat antara bahan jahitan halus dan kasar. Dengan bahan halus, terdapat ketegangan yang lebih luas. Ini menjadikannya lebih sesuai untuk penempatan tepi luka yang lebih tepat. Sekiranya bahan jahitan mempunyai permukaan yang lebih kasar, ia akan tergelincir dengan lebih perlahan di dalam tisu. Walau bagaimanapun, keselamatan simpul bahan kasar lebih baik daripada bahan jahitan halus. Ia juga mempunyai kesan sedutan yang lebih besar. Keupayaan bahan jahitan perubatan juga penting. The kapilari daya yang mana mikroorganisma dan cecair luka diserap lebih besar apabila bahan lebih banyak berkilau. Sebaliknya, bahan jahitan kepang dianggap tidak sesuai untuk dijangkiti luka. Ketegangan kekuatan bahan juga memainkan peranan khas. Ini menentukan kesan daya yang mana mungkin dengan bahan jahitan tanpa dimusnahkan. Oleh itu, bahan jalinan mempunyai toleransi daya yang lebih tinggi daripada benang yang hanya terdiri daripada serat tunggal.

Bentuk, jenis dan gaya

Dalam jahitan pembedahan, penting untuk membezakan antara beberapa jenis dan bentuk. Selain jarum, jahitan mewakili bahan jahitan yang paling penting. Pada tahun-tahun sebelumnya, benang yang terbuat dari usus domba atau sutera semula jadi digunakan. Pada masa kini, ubat bergantung hampir secara eksklusif pada bahan sintetik moden. Ciri pembezaan yang paling penting termasuk jahitan yang dapat diserap dan tidak dapat diserap. Jahitan yang tidak dapat diserap mesti dikeluarkan setelah jangka waktu tertentu. Dalam kes seperti itu, istilah "penyingkiran jahitan" digunakan. Namun, kerana tidak setiap kawasan tubuh sesuai untuk penyingkiran jahitan, seperti subkutan tisu lemak atau [organ] dalaman, ubat kadang-kadang menggunakan jahitan yang dapat diserap yang dapat dipecah oleh badan. Bahan jahitan tidak hanya berperanan, tetapi juga jangka masa penyerapan semula. Sekiranya jahitan moden, pembelahan hidrolitik berlaku melalui badan air. Yang penting untuk penyerapan semula adalah jenis tisu yang dirawat, yang mempunyai kandungan kelembapan yang berbeza, serta ukuran permukaan dan diameter benang. Perbezaan dibuat antara benang tebal dan nipis. Ini bermaksud bahawa utas yang lebih tebal dapat menahan daya yang lebih besar. Benang tebal digunakan terutamanya untuk menjahit di bawah tegangan tekanan. Walau bagaimanapun, benang yang lebih tebal juga membuat saluran jahitan yang lebih luas setelah menarik, yang seterusnya dapat membawa kepada parut. Perbezaan juga dibuat antara benang monofilamen dan polifilamen. Benang monofilamen mempunyai kelebihan mempunyai sifat meluncur yang baik dan permukaan tertutup. Walau bagaimanapun, benang monofilamen yang lebih tebal tidak mempunyai wayar kekuatan. Benang polifil dibuat dengan menjalin atau memutar benang individu. Mereka mempunyai simpul yang lebih baik, tetapi penampilannya lebih kasar.

Struktur dan cara operasi

Jahitan perubatan terdiri daripada jarum dan benang. Pada masa sebelumnya, ubat menggunakan jarum steril yang dapat digunakan kembali dan dijepit pada mata musim semi. Walau bagaimanapun, pada masa ini hanya gabungan benang jarum yang digunakan sekali sahaja. Dalam kes ini, jarum dan benang membentuk satu unit. Benang tidak dapat ditukar. Selain bahan benang, bahan jarum juga penting. Terdapat jarum yang sesuai untuk pelbagai tujuan. Ini termasuk jarum segitiga atau bulat lurus, melengkung, kecil atau besar, dan tajam. Sekiranya bahan jahitan bersifat atraumatik, kaliber maksimum jarum dan utasnya sama. Di samping itu, terdapat peralihan yang lancar. Dengan cara ini, saluran jahitan diisi sepenuhnya oleh benang, sehingga walaupun dalam jahitan vaskular, tidak ada darah dapat melepaskan diri dari terusan. Hujung jarum yang berongga, yang merangkumi permulaan benang, dianggap halus semasa pembuatan dan penggunaan.

Faedah perubatan dan kesihatan

Untuk berjaya mengoperasikan luka, bahan jahitan seperti jarum dan benang sangat diperlukan. Di sini, benang boleh dimasukkan secara berasingan ke dalam lubang jarum atau digunakan sebagai gabungan jarum dan benang. Bahan jahitan sudah digunakan dalam perubatan pada zaman dahulu. Walau bagaimanapun, tidak sampai industri dibuat bahawa bahan jahitan pembedahan dirancang. Oleh itu, bahan jahitan sejati pertama tersedia pada tahun 1860 dengan memperkenalkan catgut carbolt. Sebelum itu, bahan yang sama digunakan untuk menjahit pakaian dan kain. Pengeluaran industri catgut steril berlaku dari tahun 1909. Jahitan yang dapat diserap sintetik telah tersedia sejak tahun 1931, dan pada tahun-tahun kemudian bahan lain seperti benang poliamida bersalut, sintetik kolagen benang dan poliester dibangunkan. Bahan jahitan ini memungkinkan untuk menutup luka terbuka dengan menjahit. Dengan cara ini, mereka memastikan cepat penyembuhan luka dan melindungi badan dari pencerobohan kuman yang boleh menyebabkan jangkitan bakteria, misalnya.