Jalur ujian untuk gula darah

Definisi - Apakah jalur ujian glukosa darah?

Darah jalur ujian glukosa, dalam kombinasi dengan meter glukosa darah, dapat digunakan untuk menentukan kandungan gula dalam darah. Jalur ujian digunakan di hospital dan perkhidmatan penyelamat dan sebagai bahagian bebas darah glukosa pemantauan pada pesakit dengan kencing manis mellitus. Jalur ujian boleh digunakan untuk menentukan sama ada terdapat hipoglikemia atau sama ada tahap gula di darah terlalu tinggi.

Ujian apa yang boleh didapati?

Meter glukosa darah dihasilkan dan diedarkan oleh kebanyakan syarikat farmaseutikal besar. Roche menghasilkan meter dengan nama "Akku-Chek", Ascensia mengedarkan perantinya dengan nama "Kontur", peranti Abbott disebut "Freestyle" dan di Braun perangkat disebut "Omnitest". Terdapat juga alat pengukur lain dari syarikat yang lebih kecil, yang mungkin lebih murah.

Jalur ujian dinamakan mengikut peranti dan hanya sesuai dengan peranti masing-masing. Untuk beberapa alat pengukur terdapat jalur ujian di pasaran yang tidak dihasilkan oleh syarikat asal, ini mungkin jauh lebih murah. Pada prinsipnya, semua jalur ujian menggunakan prinsip yang serupa.

Di jalur ujian terdapat ruang pengukuran kecil di mana darah yang disapu disedut. Di ruang ini ada enzim yang secara kimia mengubah gula dalam darah. Ini mengubah intensiti medan elektrik terpakai semasa.

Dengan mengubah arus ini dari masa ke masa, peranti mengira kepekatan gula dalam sampel darah. Jalur ujian tanpa meter glukosa darah berdasarkan perubahan warna jalur ujian. Dalam jalur ujian jenis ini juga, enzim menukar glukosa.

Walau bagaimanapun, tidak seperti jalur ujian yang terikat pada peranti, jalur ujian jenis ini tidak mengukur intensiti semasa. Sebaliknya, indikator, yang terletak di medan ujian sebagai tambahan kepada enzim, berubah warna bergantung pada kepekatan gula. Skala perbandingan visual kemudian boleh digunakan untuk menentukan kawasan di mana gula darah tingkat terletak.

Pada prinsipnya, darah juga harus diberikan ke medan ujian dalam prosedur ini. Setelah jangka waktu tertentu, darah mesti dibersihkan dan jangka masa yang lebih lama menunggu sehingga hasilnya dapat dibaca. Pengukuran glukosa darah jenis ini lebih murah daripada mengukur dengan alat, tetapi lebih sesuai untuk orang yang jarang perlu mengukur glukosa darah mereka atau sebagai pengganti jika meter glukosa darah tidak berfungsi.

Pengukuran dengan kaedah ini memakan masa sekitar 1 minit, sementara meter glukosa darah moden mengira nilai glukosa darah dalam beberapa saat. Selain itu, tidak boleh ada gangguan penglihatan, jika tidak hasilnya tidak dapat dibaca dengan pasti. Pada asalnya, meter glukosa darah Contour adalah jenama syarikat Bayer.

Pada tahun 2016, berikutan pengambilalihan Bayer Diabetes Care oleh Panasonic Healthcare, syarikat bebas Ascensia Diabetes Care ditubuhkan, yang kini memiliki hak cap dagang Contour. Jalur ujian Contour seterusnya sesuai untuk semua peranti pengeluar. Keistimewaan peranti Contour seterusnya adalah sambungan yang baik ke PC atau telefon pintar.

Peranti boleh disambungkan terus ke komputer seperti tongkat USB atau disambungkan ke telefon pintar atau komputer melalui sambungan tanpa wayar. Dengan bantuan aplikasi telefon pintar pengguna dapat memvisualisasikan bacaan glukosa darahnya. Artikel seterusnya mungkin menarik untuk anda: Bagaimana saya mengenali diabetes?

Orang yang sihat atau orang yang ringan kencing manis tidak dapat mengesan gula dalam air kencing mereka. Ini kerana buah pinggang menyerap semua gula hingga tertentu gula darah tahap. Hanya apabila disebut buah pinggang ambang melebihi, yang untuk glukosa antara 150 dan 200 mg / dl, glukosa dapat dikesan dalam air kencing.

Untuk masa yang lama, penentuan sendiri gula air kencing adalah satu-satunya cara untuk menentukan ada atau tidaknya hiperglikemia. Namun, tidak mungkin untuk menyesuaikan secara optimum gula darah tahap dengan menentukan kepekatan gula dalam air kencing. Sendiri glukosa air kencingpemantauan Oleh itu, hampir sepenuhnya digantikan oleh pemantauan diri glukosa darah, kerana dapat menghasilkan hasil yang sangat tepat dalam waktu yang sangat singkat. Pada masa kini, terutamanya ujian cepat kencing (U-Stix) digunakan, yang merangkumi beberapa ujian pada masa yang sama. Sebagai tambahan kepada glukosa, jalur ujian juga menunjukkan sama ada darah atau protein terdapat dalam air kencing, misalnya. Sekiranya glukosa dikesan dalam air kencing dengan ujian pantas, ini boleh menjadi petunjuk pertama untuk diabetes mellitus.