Ensefalitis Jepun: Gejala, Punca, Rawatan

Japanese encephalitis (JE) (sinonim thesaurus: encephalitis japonica B; ensefalitis Jepun B; Ensefalitis Jepun; Ensefalitis musim luruh Rusia; ICD-10-GM A83.0: Bahasa Jepun encephalitis) adalah penyakit berjangkit (tropika) yang disebabkan oleh Ensefalitis Jepun virus (JEV).

JEV adalah arbovirus (virus bawaan arthropod) yang, seperti agen penyebab demam denggi and demam kuning, tergolong dalam Flaviviridae. Setakat ini, 5 genotip virus telah dikenal pasti.

Penyakit ini tergolong dalam zoonosis virus (penyakit haiwan).

Takungan patogen terutamanya burung liar (terutama unggas air seperti bangau) dan babi yang dipelihara sebagai haiwan peliharaan.

Kejadian: Patogen dijumpai terutamanya di timur Rusia, Jepun, China, India, Pakistan, dan Asia Tenggara (Indonesia, Filipina, Vietnam, dan utara Thailand). Pada masa lalu, virus ini paling banyak berlaku di kawasan luar bandar, tetapi baru-baru ini kes telah dilaporkan di kawasan bandar.

Kejadian penyakit bermusim: Jepun encephalitis berlaku lebih kerap antara musim bunga dan musim luruh. Di kawasan tropika semasa musim hujan.

Penyebaran agen penyebab (laluan jangkitan) dilakukan oleh nyamuk Culex pada waktu malam (terutamanya C. tritaeniorhynchus (nyamuk sawah)).

Tempoh inkubasi (masa dari jangkitan hingga permulaan penyakit) biasanya 4-14 hari. Walau bagaimanapun, hanya kira-kira 1 dari 250 orang yang dijangkiti mengalami gejala selepas tempoh inkubasi.

Kejadian puncak: penyakit ini berlaku terutamanya pada kanak-kanak.

Ensefalitis Jepun adalah ensefalitis virus yang paling biasa di Asia. Di kawasan endemik, 30,000-50,000 kes dilaporkan setiap tahun.

Penyakit ini meninggalkan imuniti sepanjang hayat.

Kursus dan prognosis: Pada orang dewasa muda dan individu yang sihat, penyakit ini biasanya ringan hingga tanpa gejala (tanpa gejala). Kursus yang teruk berlaku pada kanak-kanak dan orang tua. Proses pemulihan memerlukan beberapa minggu. Pada 35-50% mereka yang terjejas, penyakit ini meninggalkan kerosakan neurologi dan / atau psikiatri kekal.

Kematian (kematian berkaitan dengan jumlah orang yang terkena penyakit) adalah sekitar 20-30% dalam kes-kes penglibatan CNS.

Vaksinasi: vaksinasi terhadap ensefalitis Jepun tersedia dan disyorkan untuk pelancong.