Japanese Encephalitis: Pencetus, Gejala, Pencegahan

Gambaran ringkas

 • Apakah ensefalitis Jepun? Keradangan otak yang disebabkan oleh virus, yang sangat biasa di Asia Tenggara.
 • Punca: Virus Japanese encephalitis, yang disebarkan oleh nyamuk yang menghisap darah
 • Gejala: biasanya tiada atau hanya gejala ringan seperti sakit kepala dan demam, pada kanak-kanak terutamanya aduan gastrousus. Jarang mengalami kursus teruk dengan gejala seperti demam panas, leher kaku, sawan, lumpuh, tidak sedarkan diri dan juga koma.
 • Diagnosis: Pengesanan antibodi khusus terhadap virus Japanese encephalitis dalam darah atau cecair serebrospinal (CSF)
 • Rawatan: hanya rawatan simptomatik yang mungkin (pengurangan gejala); rawatan perubatan intensif jika perlu
 • Prognosis: 1 dalam 250 orang yang dijangkiti menjadi sakit teruk. Sehingga 30 peratus daripada mereka yang terjejas mati. 20 hingga 30 peratus daripada mangsa yang terselamat mengalami kerosakan akibat kekal (seperti lumpuh).

Ensefalitis Jepun: Penerangan

Japanese encephalitis adalah keradangan otak yang disebabkan oleh virus. Terdapat risiko jangkitan terutamanya di Asia Tenggara dan rantau Pasifik barat, dan oleh itu untuk lebih daripada tiga bilion orang.

Ensefalitis Jepun: Kejadian dan kawasan berisiko

Kawasan berisiko untuk jangkitan ensefalitis Jepun berkisar dari Asia Timur (cth Siberia Timur, Korea, Jepun) ke Asia Tenggara (Thailand, Vietnam, Kemboja, Filipina, Indonesia, dll.) dan Asia Selatan (India, Nepal, dll.). Di rantau Pasifik Barat, anda juga boleh dijangkiti virus ensefalitis Jepun di Papua New Guinea, contohnya. Dan penyakit virus itu juga berlaku di hujung utara Australia.

Di zon iklim sederhana Asia, ensefalitis Jepun boleh dijangkiti terutamanya pada musim panas dan musim gugur. Di kawasan tropika-subtropika, risiko jangkitan terbesar adalah semasa dan selepas musim hujan. Walau bagaimanapun, secara amnya adalah mungkin untuk dijangkiti dengan patogen ensefalitis Jepun di kawasan ini sepanjang tahun.

Ensefalitis Jepun: gejala

Empat hingga 14 hari berlalu antara jangkitan dan gejala pertama muncul (tempoh inkubasi). Walau bagaimanapun, kebanyakan orang yang dijangkiti tidak mengalami gejala sama sekali atau hanya gejala ringan yang serupa dengan jangkitan seperti selesema (seperti demam dan sakit kepala). Pada kanak-kanak dengan Japanese encephalitis, sakit perut dan muntah boleh menjadi gejala awal yang utama.

 • demam panas
 • sakit kepala
 • leher yang tegang
 • Kepekaan kepada cahaya
 • Gangguan koordinasi pergerakan (ataxia)
 • Menggeletar (gegaran)
 • Kesedaran terjejas hingga koma
 • sawan
 • Lumpuh spastik

Gejala teruk ensefalitis Jepun ini boleh dijelaskan oleh penyebaran jangkitan ke sistem saraf pusat: keradangan otak (ensefalitis) berkembang, yang kemudiannya boleh merebak ke meninges (radang gabungan otak dan meninges = meningoencephalitis). Keradangan tambahan pada saraf tunjang juga mungkin (meningomyeloencephalitis).

Penyakit ensefalitis Jepun yang teruk seperti ini selalunya membawa maut atau meninggalkan sekuela neurologi dan psikiatri. Ini termasuk, sebagai contoh, tanda-tanda lumpuh, sawan berulang atau kehilangan keupayaan untuk bercakap.

Ensefalitis Jepun sering mengambil kursus yang teruk, terutamanya pada kanak-kanak kecil dan orang tua.

Ensefalitis Jepun: punca dan faktor risiko

Japanese encephalitis dicetuskan oleh virus Japanese encephalitis (JEV). Ia tergolong dalam apa yang dipanggil flavivirus. Ahli lain dari keluarga virus ini termasuk virus West Nile, virus demam kuning dan agen penyebab ensefalitis bawaan kutu (TBE).

Tidak seperti babi atau unggas air yang dijangkiti, jumlah virus dalam darah manusia yang dijangkiti tidak boleh meningkat sehingga ke tahap yang mana nyamuk yang sihat dijangkiti semasa makan darah dan dengan itu menjadi risiko jangkitan bagi orang lain.

Terdapat peningkatan risiko untuk dijangkiti ensefalitis Jepun, terutamanya bagi penduduk di kawasan luar bandar dan pinggir bandar di kawasan berisiko yang disebutkan di atas. Di kawasan ini, orang biasanya tinggal berdekatan dengan haiwan tuan rumah patogen (babi, unggas air).

Ensefalitis Jepun adalah perkara biasa di kawasan yang mempunyai penanaman padi yang meluas dan/atau penternakan babi. Kawasan penanaman padi memainkan peranan kerana persekitaran lembap menyediakan keadaan pembiakan yang optimum untuk vektor utama penyakit - nyamuk sawah. Kelembapan juga merupakan sebab mengapa wabak penyakit ini selalunya lebih kerap semasa musim hujan dan selepas itu - banyak air bertakung digabungkan dengan iklim yang hangat menyediakan keadaan yang ideal untuk virus ensefalitis Jepun merebak.

Ensefalitis Jepun: pemeriksaan dan diagnosis

Pada masa yang sama, punca lain yang mungkin untuk keradangan otak (contohnya virus lain, bakteria) mesti diketepikan dengan pemeriksaan yang sesuai. Ini menghalang punca lain yang boleh dirawat seperti jangkitan bakteria daripada diabaikan.

Ensefalitis Jepun: rawatan

Sehingga kini, tiada terapi yang disasarkan, iaitu kausal, untuk ensefalitis Jepun. Penyakit ini hanya boleh dirawat secara simptomatik, iaitu dengan mengurangkan gejala pesakit. Sebagai contoh, doktor boleh memberikan anticonvulsant kepada pesakit.

Ensefalitis Jepun sering dirawat di unit rawatan rapi. Jika perlu, keadaan umum yang lemah boleh distabilkan dengan lebih baik di sana. Di atas semua, tekanan intrakranial mesti dipantau dengan teliti dan mungkin dikurangkan (ensefalitis boleh menyebabkan otak membengkak secara berbahaya!).

Ensefalitis Jepun harus dirawat secepat dan dengan berhati-hati yang mungkin. Ini meningkatkan peluang pesakit untuk terus hidup dan mengurangkan risiko kerosakan sekunder.

Ensefalitis Jepun: perjalanan penyakit dan prognosis

Ensefalitis Jepun: Vaksinasi

Sesiapa yang merancang perjalanan ke kawasan di mana ensefalitis Jepun merebak secara meluas boleh melindungi diri mereka daripada jangkitan dengan vaksinasi. Vaksin yang ada boleh disuntik dari umur 2 bulan. Dua dos vaksin diperlukan untuk perlindungan yang berkesan. Mereka biasanya ditadbir 28 hari selang.

Bagi orang dewasa sehingga umur 65 tahun, terdapat juga pilihan jadual vaksinasi yang lebih pantas, contohnya untuk perjalanan ke Asia yang dirancang dalam masa yang singkat. Dalam kes ini, dos vaksin kedua diberikan tujuh hari selepas yang pertama.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai pentadbiran, keberkesanan dan kemungkinan kesan sampingan vaksinasi ini dalam artikel vaksinasi Japanese encephalitis.

Ensefalitis Jepun: langkah pencegahan lain

Sebagai tambahan kepada vaksinasi, terdapat satu lagi cara untuk mencegah jangkitan virus Japanese encephalitis - dengan berhati-hati melindungi diri anda daripada gigitan nyamuk:

Nyamuk Culex yang menularkan virus Japanese encephalitis terutamanya aktif pada waktu petang dan malam. Pada masa ini, anda harus berhati-hati untuk melindungi diri anda daripada gigitan nyamuk jika anda berada di kawasan berisiko. Petua penting:

 • Gunakan ubat nyamuk yang sesuai.
 • Tidur di bawah kelambu untuk menjauhkan pembawa ensefalitis Jepun daripada anda pada waktu malam.