Pudina Jepun dan Minyak Pudina: Kesan

Apakah kesan minyak tumbuhan ubatan Jepun?

Pudina Jepun (Mentha arvensis var. piperascens) mengandungi minyak pati (Menthae arvensis aetheroleum) yang sangat kaya dengan mentol. Minyak tumbuhan ubatan Jepun (Menthae arvensis aetheroleum partim mentholum depletum) boleh diperolehi daripada minyak pudina Jepun ini dengan proses yang rumit. Ia masih mengandungi kira-kira separuh daripada mentol asal.

Disebabkan oleh spektrum kesan ini, minyak tumbuhan ubatan Jepun digunakan untuk aduan berikut, contohnya:

  • aduan penghadaman berfungsi seperti kembung perut atau kembung (kegunaan dalaman)
  • simptom selsema seperti selsema dan serak (penggunaan dalaman dan luaran)
  • Sakit otot (kegunaan luaran)
  • Sakit kepala (kegunaan luaran)

Minyak pati pudina Jepun (mint pudina) lebih murah daripada minyak pati pudina, jadi ia sering ditawarkan sebagai pencampuran minyak pudina.

Bagaimanakah pudina Jepun digunakan?

Untuk gangguan gastrousus yang berfungsi dan katarak pernafasan, orang dewasa boleh mengambil dua titis minyak pati pudina Jepun sekali atau dua kali sehari bersama-sama dengan sekeping kiub gula atau segelas air. Dos harian adalah tiga hingga enam titis.

Untuk menyedut dengan minyak tumbuhan ubatan Jepun untuk keradangan saluran pernafasan seperti selsema, tambah tiga hingga empat titis minyak pati ke dalam mangkuk berisi air panas dan sedut wap yang meningkat.

Untuk melegakan sakit otot atau sakit kepala, sapukan minyak pati pudina Jepun secara topikal. Sebagai contoh, anda boleh menggosok pelipis dengan tiga hingga empat titik jika anda mengalami sakit kepala.

Persediaan siap dengan minyak pudina

Persediaan sedia untuk digunakan berdasarkan minyak pudina juga disediakan, seperti kapsul untuk kegunaan dalaman. Salap dengan ramuan sepatutnya membantu dengan gigitan nyamuk yang gatal. Sila gunakan produk ini mengikut arahan dalam sisipan bungkusan atau cadangan doktor atau ahli farmasi anda.

Bincangkan dos dan penggunaan minyak pudina Jepun atau minyak tumbuhan ubatan Jepun dengan doktor atau ahli farmasi anda terlebih dahulu!

Kadangkala, kerengsaan kulit dan ekzema berlaku selepas penggunaan luaran. Penggunaan dalaman boleh menyebabkan sakit perut pada orang yang mempunyai perut sensitif.

Perkara yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan minyak pudina

  • Secara umum: Sentiasa bincangkan penggunaan minyak pudina / minyak tumbuhan ubatan Jepun dan minyak pati lain pada kanak-kanak dengan doktor terlebih dahulu!
  • Untuk kegunaan semasa mengandung dan penyusuan, tiada kajian tentang keselamatan. Oleh itu, wanita yang terjejas harus mengelak daripada menggunakannya.
  • Sekiranya penyakit batu karang, saluran hempedu tersumbat, keradangan pundi hempedu atau kerosakan hati, anda tidak boleh menggunakan minyak pati secara dalaman.

Bagaimana untuk mendapatkan produk dengan pudina Jepun

Anda boleh mendapatkan minyak pati pudina Jepun untuk kegunaan perubatan di farmasi dan kedai ubat anda. Di sana anda juga akan menemui pelbagai persediaan berasaskan pudina siap sedia seperti kapsul atau salap.

Untuk penggunaan dan dos yang betul, sila baca sisipan bungkusan dan tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Apakah pudina Jepun?

Wakil genus pudina yang terkenal ialah, sebagai tambahan kepada pudina Jepun yang disebutkan di atas (Mentha arvensis var. piperascens), pudina (M. x piperita), pudina (M. spicata, juga dikenali sebagai pudina), pudina Polei (M. pulegium) dan pudina Maghribi atau pudina Nana (M. viridis var. nanah). Semua spesies pudina mengandungi minyak pati dengan mentol sebagai bahan aktif utama. Pudina dan pudina Jepun mempunyai kepentingan perubatan yang paling besar.

Minyak pati (Menthae arvensis aetheroleum) yang terkandung dalam pudina Jepun berbunga diekstrak melalui penyulingan wap dan sangat kaya dengan mentol sekitar 80 peratus.