Jaundis pada bayi baru lahir

Gambaran ringkas

  • Penerangan: Kulit dan mata menjadi kuning pada bayi baru lahir beberapa hari selepas kelahiran.
  • Punca: Selepas kelahiran, badan bayi memecahkan lebih banyak sel darah merah yang berlebihan. Sebagai hasil sampingan, banyak bilirubin dihasilkan. Jika pigmen kuning-coklat tidak dapat dipecahkan sepenuhnya oleh hati, yang belum matang, paras darahnya meningkat dan ia disimpan di dalam tisu.
  • Rawatan: apabila kepekatan bilirubin darah melebihi tahap tertentu, rawatan diperlukan untuk mengelakkan kerosakan saraf. Pilihan rawatan: Fototerapi, transfusi pertukaran. Penyusuan susu ibu juga boleh membantu.

Jaundis neonatal: Penerangan

Dalam jaundis (ikterus), paras darah sesuatu yang dipanggil bilirubin meningkat dengan ketara. Bilirubin adalah pigmen coklat kekuningan yang terbentuk apabila sel darah merah dipecahkan. Di atas kepekatan darah tertentu, ia disimpan di dalam tisu: Kulit, membran mukus dan putih mata kemudiannya boleh menjadi kekuningan. Gejala yang biasa disertakan ialah najis berwarna terang dan air kencing berwarna gelap.

Jaundis neonatal: Tempoh dan bentuk

Jaundis neonatal biasanya pertama kali muncul pada hari ke-2 atau ke-3 selepas kelahiran. Ia biasanya memuncak sekitar hari ke-5 kehidupan dan kemudian mundur pada hari ke-10 kehidupan. Ia kemudiannya adalah jaundis neonatal yang tidak berbahaya (icterus neonatorum).

Walau bagaimanapun, pelbagai penyakit bersamaan boleh mempengaruhi jaundis neonatal, contohnya anemia sel sabit atau ketidakserasian kumpulan darah antara darah ibu dan janin. Dalam kes ini, jaundis teruk sudah berlaku pada hari pertama kehidupan (jaundis praecox).

Apabila tahap jaundis neonatal meningkat melebihi 18 mg/dl (miligram per desiliter), pakar perubatan merujuknya sebagai icterus gravis. Ia boleh membawa kepada kernicterus berbahaya dengan kerosakan neurologi kekal dan oleh itu mesti dirawat tanpa gagal.

Jaundis neonatal: Punca

Pada bayi baru lahir, bagaimanapun, hati biasanya belum matang sepenuhnya. Oleh itu, organ pada mulanya mungkin terbebani dengan metabolisme bilirubin. Pewarna kemudiannya boleh disimpan di dalam tisu, mengakibatkan perubahan warna kekuningan pada kulit dan mata - tanda ciri jaundis neonatal. Berapa lama gejala bertahan boleh berbeza-beza mengikut kes. Dalam kebanyakan kes, jaundis neonatal sembuh dalam tempoh sepuluh hari pertama kehidupan (lihat di atas).

Jaundis neonatal: Rawatan

Oleh itu, jaundis neonatal dengan tahap bilirubin meningkat dengan ketara dianggap sebagai langkah berjaga-jaga. Pilihan terapeutik berikut tersedia:

  • Fototerapi: Dalam terapi cahaya, bayi disinari dengan cahaya biru dengan panjang gelombang 460 nm (nanometer). Ini memecahkan bilirubin tidak langsung, yang masih perlu ditukar oleh hati, ke dalam bentuk langsung. Ia dikumuhkan dalam air kencing, yang melegakan hati. Antara lain, fototerapi boleh merosakkan retina, sebab itu mata bayi yang baru lahir mesti dilindungi dengan cermin mata khas.
  • Penyusuan susu ibu: Pertambahan makan dan minum dianggap merangsang aktiviti usus, meningkatkan penyingkiran bilirubin dalam hempedu.

Doktor di hospital menjaga rawatan jaundis neonatal. Berapa lama bayi perlu tinggal di hospital bergantung pada seberapa cepat paras bilirubin kembali normal.