Jejunum (Usus Kecil): Anatomi dan Fungsi

Apa itu jejunum?

Jejunum, usus kosong, adalah bahagian tengah usus kecil, iaitu ia terletak di antara duodenum dan ileum. Tiada sempadan yang jelas kepada yang terakhir. Kedua-duanya bersama-sama (jejunum dan ileum) juga dipanggil usus kecil.

Jejunum bermula pada paras vertebra lumbar kedua dan panjangnya sekitar dua hingga dua setengah meter. Seperti ileum, ia dilekatkan pada dinding abdomen posterior melalui duplikasi peritoneal, yang dipanggil mesenterium, dan membentuk banyak gelung yang boleh digerakkan secara bebas.

Dinding jejunum terdiri daripada lapisan berganda otot, yang dilitupi di dalam oleh membran mukus dan di luar oleh peritoneum. Mukosa mempunyai banyak lipatan Kerckring dan kelenjar Lieberkühn. Lipatan Kerckring adalah lipatan mukosa melintang yang sangat membesarkan permukaan dalaman rektum. Ini meningkatkan kapasiti penyerapannya.

Kelenjar Lieberkühn adalah lekukan tiub di dinding usus kecil. Seperti lipatan Kerckring, ia berfungsi untuk meningkatkan luas permukaan. Mereka juga merembeskan enzim yang penting untuk pencernaan.

Villi usus kecil (tonjolan berbentuk jari pada dinding usus) dan unjuran kecil seperti benang pada permukaan sel epitelium dinding (mikrovilli) membesarkan lagi permukaan dalaman jejunum.

Dari mana datangnya nama jejunum?

Apakah fungsi jejunum?

Dalam jejunum, pecahan enzimatik komponen makanan, yang telah bermula di bahagian atas saluran pencernaan, berterusan. Blok binaan nutrien utama yang terhasil (gula ringkas, asid amino, asid lemak dll.) serta air, vitamin dan elektrolit diserap ke dalam darah (resorpsi).

Sebagai tambahan kepada fungsi penyerapan, usus kosong juga mempunyai fungsi kelenjar: sel goblet dalam mukosa usus menghasilkan lendir yang melapisi seluruh permukaan dalaman dan dengan itu melindungi mukosa daripada pencernaan sendiri oleh asid dari perut.

Dinding otot jejunum memenuhi satu lagi fungsi penting:

  • Pergerakan pembahagian membahagikan pulpa makanan kepada bahagian yang lebih kecil dengan mengecutkannya
  • pergerakan bandul mencampurkan kandungan usus dengan menggerakkannya ke depan dan ke belakang supaya ia bersentuhan dengan jus pencernaan.
  • pergerakan peristaltik dinding jejunum mengangkut kandungan usus lebih jauh ke arah ileum

Apakah masalah yang boleh disebabkan oleh jejunum?

Penyakit terpencil jejunum jarang berlaku. Dalam kebanyakan kes, keseluruhan usus kecil terjejas, contohnya dalam kes keradangan usus kecil (enteritis) atau penyumbatan akut arteri yang membekalkan usus kecil (infarksi arteri mesenterik).

Dalam kes intoleransi genetik terhadap gluten (protein gluten dalam bijirin), membran mukus dalam usus kecil (juga dalam jejunum) rosak oleh tindak balas sistem imun yang tidak betul, yang menjejaskan penyerapan nutrien.