Jiwa dan Makanan: Nikmati dengan Semua Rasa

Mereka yang sentiasa mengawal tingkah laku makan mereka sendiri dan mendengar isyarat semula jadi tubuh sangat terdedah kepada situasi yang mengganggu emosi dan psikologi.

Perkara ini dapat diucapkan apabila rasa lapar terus ditindas dan makanan tidak diendahkan. Badan sering bertindak balas terhadap ini dengan rasa lapar, yang menjadi ketara melalui masalah peredaran darah, loya dan kegelisahan, antara lain.

Sekiranya seseorang melewatkan sarapan pagi tanpa masalah dan mengehadkan makan tengah hari ke Knabbern of Möhrchens, maka selera makan yang mengerikan menyerang seseorang paling lambat pada waktu petang. Sekiranya tekanan awan muncul di langit, keinginan mungkin muncul lebih awal. Walaupun kawalan kendiri telah berfungsi dengan baik hingga ke tahap itu, ia sekarang sering kali menggunakan kunci pas. Akibatnya biasanya makanan dalam jumlah tinggi kalori dimakan.

Petua untuk mengelakkan keinginan

Oleh itu, untuk mengelakkan keinginan makanan yang disebabkan oleh tekanan, adalah penting untuk melepaskan kawalan kadang-kadang:

  • Mencuba untuk mendengar isyarat badan anda.
  • Orang yang mendengar isyarat biologi mereka biasanya makan ketika mereka lapar dan berhenti ketika kenyang. Mereka mempunyai satu seimbang antara pengambilan dan penggunaan tenaga. Situasi tertekan juga cenderung tidak berlaku membawa orang-orang ini menjadi pesta makan. Sebaliknya, mereka cenderung kurang makan tekanan.

Nikmati dengan semua pancaindera

Bagi kami, kenikmatan bermaksud kesejahteraan. Untuk menyiapkan hidangan yang lazat, memakainya dan memakannya dengan senang hati dengan persahabatan yang menyenangkan, mencetuskan perasaan tinggi dalam diri kita.

Tetapi seberapa sering keseronokan makan tetap memainkan peranan untuk kita? Makanan harus mengisi kita, cepat, kadang-kadang juga menenangkan kita dan menghilangkan rasa kecewa. Tetapi ketika kita baru makan, banyak makanan mencetuskan perasaan penyesalan dan rasa bersalah kerana terlalu banyak makanan kalori, terlalu berlemak atau terlalu bergula. Adakah makan masih menyenangkan?

Cara menikmati makanan anda lagi

Petua ini dapat membantu anda merasakan keseronokan lagi apabila anda makan:

  • Cuba benar-benar menikmati makanan sekali lagi. Luangkan masa untuk menyiapkan, atur meja dengan indah, nyalakan lilin dan manjakan diri anda dengan segelas wain.
  • Masak hidangan yang sangat anda sukai, tetapi yang tidak terlalu banyak kalori. Oleh itu, anda mengelakkan bahawa perasaan buruk merosakkan hari raya. Sebagai contoh, bagaimana dengan hidangan ikan dengan salad sampingan yang enak? Atau dada ayam dengan atatouille sayur?

Manjakan jiwa dengan makanan yang lazat dan sihat.

Makanan baik bukan sahaja untuk tubuh tetapi juga untuk jiwa. Melalui makanan dan minuman yang menyeronokkan, kita dapat memanjakan jiwa kita. Kita harus belajar lagi untuk menikmati makanan dan tidak selalu membiarkan diri kita terkawal dalam makanan.

Dengan ramuan yang enak dan sihat seperti buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian dan produk daging rendah lemak, hidangan hebat dapat disajikan. Sudah tentu, kita juga memerlukan sekeping coklat kadang-kadang, baik sebagai balsem untuk jiwa atau sebagai santapan untuk lelangit, tetapi kita harus mengehadkan pengambilan gula-gula untuk beberapa saat kenikmatan.