Berjoging di Musim Sejuk: 7 Petua Panas

Jogging sihat, kerana melatih sistem kardiovaskular. Di samping itu, banyak kalori dibakar semasa berlari: Begitu biasa berjoging bukan sahaja menyeronokkan, tetapi juga langsing dari masa ke masa. Berlari aktiviti luar boleh dilakukan sepanjang tahun, apa sahaja cuaca. Walaupun begitu, anda harus mengikuti beberapa peraturan bila berjoging pada musim sejuk. Kami telah mengumpulkan tujuh petua terpenting untuk anda.

1. permulaan yang baik

Walaupun lebih selesa di dalam rumah, melakukan senaman teratur di udara segar menguatkan pertahanan badan. Pada suhu rendah, jarak lebih pendek, tetapi lebih kerap berlari adalah idea yang baik. Pemanasan yang baik sangat penting. Anda juga boleh melakukan ini di dalam rumah terlebih dahulu. Anda hanya perlu mengelakkan joging sama sekali jika jalan licin seperti kaca. Selain itu, pesakit asma tidak boleh berlatih di luar rumah ketahanan sukan dalam keadaan sangat kering, sejuk udara.

2. perlindungan yang baik

Bernafas tutup kepala adalah bahagian penting dari peralatan joging musim sejuk, seperti sarung tangan, kerana orang kehilangan 40 persen panas badan melalui kepala dan tangan mereka. Sebagai tambahan, sejuk peluh di dahi meningkatkan risiko terkena selesema. Sekiranya tanah sangat keras dan beku, kasut yang empuk ringan adalah kelebihan. Kasut dengan tapak yang berpatutan juga disyorkan untuk mengelakkan tergelincir pada salji dan salji.

3. udara yang baik

betul bernafas sangat penting, terutamanya pada musim sejuk. Bernafas melalui anda hidung dan keluar melalui anda mulut. Dengan cara ini, udara menjadi lebih panas dan tidak ada risiko terlalu banyak sejuk udara mengalir ke tiub bronkial. Selendang ringan atau turtleneck menghalang sakit tekak or serak.

4. penglihatan yang baik

Sepasang yang ketat cermin mata hitam harus selalu menjadi sebahagian daripada bungkusan apabila terdapat salji. Dalam angin sejuk, cerah cermin mata hitam akan mengelakkan berjoging menjadi masalah berair untuk mata. Dalam kegelapan anda harus memperhatikan pakaian dengan reflektor, juga lampu suluh kecil atau lampu depan dapat membantu. Lebih banyak keselamatan membawa jalan yang cukup terang.

5. pembungkusan yang baik

Pakaian yang bernafas, tetapi tahan angin dan penghalau hujan adalah penting - lebih baik di pakaian bawang prinsip. Pakaian kapas kurang sesuai, kerana menyimpan peluh dan anda menyejukkan badan dengan cepat. Jangan mengemas diri terlalu tebal. Sekiranya anda merasa agak sejuk dalam beberapa minit pertama, tidak mengapa.

6. menghirup

Jangan lupa minum sebelum dan selepas bersenam. Walaupun rasa dahaga tidak begitu kuat pada musim sejuk dan anda fikir anda kurang berkeringat, badan memerlukan cecair yang mencukupi - tidak kurang kerana udara kering.

7. kesimpulan yang baik

Setelah berlari, anda harus segera mengenakan pakaian kering atau memindahkannya regangan bersenam di dalam rumah. Pancuran air panas atau tab mandi yang luas dengan gunung pain, kayu putih or rosemary menyediakan kelonggaran dan otot yang longgar.

Sekiranya anda mengalami kecederaan otot atau keseleo walaupun ada persiapan dan tindak lanjut yang baik, gunakan Peraturan PECH: P untuk rehat, E untuk ais hingga sejuk, C untuk mampatan (pembalut elastik) dan H untuk ketinggian. Menyokong langkah-langkah mungkin juga merangkumi penyejukan, kesakitan-melegakan agen yang mendorong penurunan bengkak, seperti gel sakit.