Ruang Sendi: Struktur, Fungsi & Penyakit

Ruang bersama memisahkan permukaan sendi. Ia mengandungi cecair sinovial yang membantu menyuburkan, bergerak, dan melindungi sendi. Apabila ruang sendi menyempit atau melebar, terdapat perubahan patologi pada sendi.

Apakah ruang sendi?

Perubatan membezakan antara yang tidak nyata dan nyata sendi. Selain tulang rawan sendi, synchondroses dan symphyses, sendi tidak autentik adalah tisu penghubung sendi tulang, syndesmoses dan synsaroses. Sendi tidak nyata berbeza dengan sendi sebenar dalam strukturnya. Pada sendi yang betul, terdapat jurang antara hujung hujung tulang yang berbatasan dan saling berkait, disebut ruang bersama. Oleh itu, ruang bersama adalah rongga berbentuk celah permukaan tulang rawan, yang merupakan bahagian rongga sendi dan dianggap sebagai ciri khas diarthrosis. Tubuh mempunyai lebih daripada 100 sendi. Sebilangan besar dari mereka adalah antara sendi yang betul dengan rongga sendi yang berisi cecair. Kelek cecair sinovial adalah komponen yang diperlukan bagi setiap ruang bersama dan juga disebut sinovium. Bahan di ruang sendi menyuburkan tulang dan membolehkan mereka bergerak. Sendi seperti tarsal sendi secara fisiologi mempunyai banyak ruang sendi.

Anatomi dan struktur

Ruang bersama terletak di antara individu rawan permukaan yang terlibat dalam sendi. Ruang di antara mereka berbentuk celah, yang menjelaskan penunjukannya sebagai ruang bersama. Rongga sendi adalah seluruh ruang dalaman sendi yang tertutup di dalam kapsul sendi. Rongga sendi terbentuk terutamanya oleh ruang sendi dan diisi dengan cecair sinovial. Cecair sinovial ini mempunyai konsistensi likat. Ia berfungsi sebagai filem gelongsor dari tulang dan dengan cara ini memungkinkan pergerakan tulang. Cecair sinovial melindungi artikular rawan semasa pergerakan dengan mengurangkan geseran dan dengan itu mengurangkan tanda-tanda kehausan. Kerana ia terdiri daripada bahan seperti glukosa, ia juga menyuburkan sendi. The jumlah sinovium di ruang sendi berbeza dari sendi ke sendi. Sebagai tambahan kepada ruang sendi dan sinovium, struktur intraartikular seperti cakera, ligamen, tendon, atau badan gemuk mungkin terdapat di rongga sendi. Pada sendi yang lebih besar, rongga sendi secara keseluruhan sering dikaitkan dengan bursae.

Fungsi dan tugas

Dalam istilah anatomi fungsional, pada asasnya ruang sendi yang membolehkan sendi bergerak. Sendi menghubungkan hujung tulang bebas bersama-sama dan memberi mereka gerakan tertentu pada paksi yang berbeza bergantung pada jenis sendi tertentu. Sebagai tambahan kepada peluasan, penculikan, penambahan, lenturan dan putaran, beberapa sendi badan dapat melakukan sebutan, sangkaan, gegaran, penentangan, kecenderungan dan reposisi. Tahap pergerakan bergantung pada jenis sendi. Sendi sejati dengan ruang sendi, misalnya, mungkin sesuai dengan sendi bola triaksial dan dengan itu mampu lenturan, lanjutan, penculikan, penambahan, dan putaran luaran dan dalaman. Sambungan telur dwifungsi dengan celah sendi juga merupakan sendi yang benar dan menyedari, misalnya pergerakan perpanjangan lenturan atau pergerakan sisi ke sisi. Di antara sendi yang betul dengan ruang sendi adalah sendi pelana biaxial dengan keupayaan untuk melenturkan dan memanjang serta menculik dan menambah. Sendi silinder uniaxial juga merupakan sendi yang benar dan membawa ruang sendi. Mereka boleh melenturkan dan memanjang. Sendi sejati uniaxial juga merupakan sendi trunnion. Sambungan pesawat hanya statik, tetapi mereka mempunyai tahap kebebasan terjemahan. Sambungan bicondylar yang betul dengan celah sendi sekali lagi dwifungsi dan melakukan, sebagai contoh, putaran luaran dan dalaman sebagai tambahan kepada lenturan dan pemanjangan. Ruang sendi pada dasarnya terlibat dalam semua pergerakan di atas. Ia mengandungi cecair sinovial, yang bertindak sebagai pelincir filem di atas rawan semasa pergerakan, mengurangkan geseran antara elemen. Tanpa pengurangan geseran sinovium di ruang sendi, sendi akan haus setelah sekian lama dan menjadi kaku dalam pergerakan. Di samping itu, tanpa bekalan cecair sinovial di celah, tulang rawan tidak dapat bertahan kerana glukosa ia mengandungi makanan.

Penyakit

Ruang sendi sendi adalah faktor penting dalam diagnosis radiografi untuk menilai sendi dan sebarang kelainan sendi. Sebagai contoh, ruang sendi yang melebar dapat menunjukkan kepada doktor kecederaan pada struktur ligamen atau efusi sendi. Dalam efusi sendi, cecair terkumpul di dalam sendi. Ini keadaan selalunya disebabkan oleh trauma atau dikaitkan dengan keradangan. Sebagai contoh, penyebab efusi sendi juga boleh menjadi penyakit sendi degeneratif seperti osteoartritis. Sebagai tambahan, gout, hemofilia dan reumatoid artritis menyebabkan efusi sendi. Di samping itu, tumor sering dikaitkan dengan penampilan dan perubahan yang berkaitan di ruang sendi. Oleh itu, selain memberikan bukti efusi sendi, penilaian ruang sendi juga memberi doktor bukti penyakit primer yang lebih besar di mana efusi sendi mungkin berlaku. Dalam beberapa kes, radiografi juga mengungkapkan ruang sendi yang sempit atau bahkan dihapuskan sepenuhnya. Penemuan sedemikian menunjukkan kronik poliartritis atau penyakit degeneratif seperti osteoartritis. Oleh kerana ruang sendi memisahkan permukaan sendi yang terlibat dan semestinya memerlukan hubungan, ia cenderung kecil secara semula jadi. Sekiranya permukaan tulang rawan normal keadaan dan tidak mempunyai kalsifikasi, misalnya, jurang antara tulang rawan yang sihat akan kelihatan jauh lebih besar pada x-Ray daripada jurang antara permukaan tulang rawan yang diubah secara degeneratif. Apabila tulang rawan mengalami perubahan degeneratif, bahagian tulang rawan pelindung sendi pecah dan permukaan sendi tulang tergelincir bersama-sama. Fenomena ini mengakibatkan ruang sendi menyempit di radiograf. Penyempitan ruang sendi terbahagi kepada dua bentuk. Penyempitan ruang sendi sepusat yang seragam mewakili artritis. Sebaliknya, penyempitan ruang sendi eksentrik tidak sekata berlaku di osteoartritis.