Jus limau gedang menjadikan tablet lebih berfungsi

Sama ada tablet bekerja dengan baik dan betul tidak selalu ada kaitan dengan pengambilannya secara teratur (pagi, tengah hari, malam). Oleh kerana ia sering dan untuk kemudahan diambil pada waktu makan, juga penting sama ada ia diambil sebelum, pada atau selepas makan, atau sama ada perut hendaklah kosong semasa pengambilan. Dan ini tidak mencukupi: selain ini, ia juga bergantung pada apa yang kita makan dan berapa banyak yang kita minum atau apa yang tidak boleh kita makan dan tidak boleh minum.

Sentiasa minum tablet dengan air

Tablet, tablet bersalut atau kapsul mesti selalu diambil dengan segelas besar air. Alkohol bukan minuman yang sesuai semasa mengambil ubat, kerana banyak bahan aktif dari bidang ubat psikotropik, pil tidur dan ubat penenang mempunyai kesan kuat yang tidak terkawal apabila diambil bersama alkohol.

Interaksi dengan makanan

Mengambil antibiotik tetrasiklin dan perencat gyrase dengan susu atau dengan makanan atau ubat lain yang mengandungi kalsium, magnesium, Atau besi akan mengurangkan penyerapan ini dadah. Besi tablet harus ditelan dengan air hanya. Minuman lain seperti teh hitam, kopi, susu, dan jus buah mengganggu penyerapan of besi.

Jus limau gedang membawa kepada kepekatan ubat yang lebih tinggi darah setelah mengambil kalsium antagonis, yang diambil untuk tekanan darah tinggi - ia juga akan memberi kesan yang lebih kuat.

Makanan sebagai pemecut

Untuk ejen lain, penyerapan diperbaiki apabila diambil dengan makanan tertentu: Contohnya, ejennya spironolakton or fenitoin diserap dengan lebih cepat dan lengkap apabila diambil bersama makanan yang kaya dengan lemak.

Sekiranya penyekat beta-reseptor seperti propranolol, ia adalah sebaliknya - kurang diserap. Sangat spesifik dadah untuk rawatan kemurungan (kononnya Perencat MAO), bersama dengan keju atau makanan lain yang mengandungi tyramine, tin membawa ke penurunan yang melampau darah tekanan.

Masa pengambilan tablet yang betul

Juga, selalu bertanya kepada doktor anda pada masa apa anda harus mengambil ubat: misalnya, sebelum, dengan, atau selepas makan. Ini kerana untuk sebilangan ubat, masa pengambilannya adalah penting: sebagai contoh,batuk kering dadah rifampisin and isoniazid ditangguhkan dan diserap hanya sedikit setelah makan. Perkara yang sama berlaku untuk beta-blocker celiprolol. Oleh itu, ubat-ubatan ini harus selalu diminum kosong perut.

Jadi dengan ubat-ubatan, ini semua mengenai masa yang tepat dan cara yang tepat untuk mengambilnya. Tanya dengan segera di pejabat doktor atau di farmasi, supaya tidak datang kerana pengambilan kesan sampingan yang salah.