Kadar Jantung

Sinonim dalam erti kata yang luas

denyut nadi, degupan jantung, nadi, denyut nadi, irama jantung

definisi

Heart kadar menerangkan jumlah degupan jantung per minit dan diukur dalam bpm (degupan per minit). Ini adalah ukuran penting bagi beban pada sistem kardiovaskular, kerana terdapat hubungan linear antara jantung kadar dan intensiti beban.

Nadi rehat definisi

Yang berehat jantung kadar adalah frekuensi jantung dalam keadaan rehat fizikal. Denyutan jantung rehat ditentukan sebaik sahaja bangun pada waktu pagi. Pada orang dewasa, ia kira-kira 80 bpm dan menurun ketika latihan berlangsung.

Nadi maksimum definisi

Denyut jantung maksimum adalah degupan jantung yang dapat dicapai dalam keadaan kerja maksimum otot. Denyut jantung maksimum diukur di bawah maksimum ketahanan beban (pecut). Sebagai nilai pedoman, usia 220 tolak.

Denyut jantung maksimum adalah nilai individu yang berbeza dari orang ke orang. Ia berkurang dengan usia. Oleh itu, formula 220HF / min minus umur hanya digunakan secara bersyarat di sini. Pemeriksaan perubatan sangat diperlukan pada usia yang lebih tua.

Degupan jantung bayi

Denyutan jantung kanak-kanak secara semula jadi selalu lebih tinggi daripada orang dewasa. Denyut jantung rehat yang paling tinggi dapat ditentukan pada bayi. Dalam perjalanan hidup, kadar nadi ini semakin berkurang.

Rata-rata, degupan jantung sekitar 120 denyutan seminit adalah normal bagi bayi - nilai yang terlalu tinggi untuk orang dewasa! Bagi bayi yang baru lahir, kadar denyutan jantung rehat mungkin setinggi 170 bpm. Sebab kadar denyutan jantung yang meningkat secara semula jadi pada bayi adalah kadar metabolisme bayi yang lebih tinggi, yang sebanding dengan ketinggiannya.

Sejumlah besar oksigen diperlukan untuk metabolisme yang sangat aktif seperti anak kecil. Untuk mengangkutnya ke organ sasaran, jantung harus mengepam sejumlah besar darah dengan pertolongan banyak pengecutan. Ini mengakibatkan degup jantung yang kelihatan lebih tinggi daripada pada orang dewasa.

Dengan menentukan degupan jantung, intensiti latihan yang diinginkan dapat dipertahankan berkaitan dengan tujuan latihan yang dipilih (mis ketahanan latihan untuk pembakaran lemak, maraton penyediaan, dll). Diperlukan kawalan kadar denyutan jantung dengan pemantau kadar denyutan jantung. Untuk mencapai kejayaan jangka panjang di ketahanan latihan, kawalan degupan jantung sangat berguna untuk pemula untuk mengekalkan intensiti latihan yang diinginkan.

Semakin tinggi beban atletik, semakin banyak oksigen dan tenaga yang diperlukan oleh otot yang terlibat. Akibatnya, jantung harus meningkatkan frekuensi untuk membekalkan tubuh dengan oksigen yang mencukupi. Oleh itu, prestasi jantung dijelaskan di satu pihak oleh kadar denyutan jantung, di sisi lain kedua-duanya strok isipadu (jumlah darah dikeluarkan oleh jantung dalam satu denyutan) dan isi padu jantung (jumlah darah yang dikeluarkan oleh jantung dalam satu minit) memainkan peranan penting. Semakin banyak darah jantung mengepam ke dalam peredaran dalam satu denyutan, semakin sedikit degupan yang diperlukan. Ini bermaksud atlet yang kompetitif mempunyai kadar denyutan jantung yang lebih rendah.