Kadefungin untuk Jangkitan Kulat

Ini adalah bahan aktif dalam Kadefungin

Bahan aktif dalam produk gabungan Kadefungin dipanggil clotrimazole. Ia tergolong dalam kumpulan antimikotik azole. Ini menghalang penghasilan bahan (ergosterol) yang penting untuk fungsi membran sel kulat dan beberapa jenis bakteria. Rawatan asid laktik Kadefungin yang disertakan juga menormalkan nilai pH faraj. Ini menjana semula mantel asid pelindung semulajadi faraj dan memerangi patogen.

Bilakah Kadefungin digunakan?

Kadefungin disyorkan untuk jangkitan kulat pada faraj dan bahagian luar alat kelamin. Rawatan asid laktik digunakan untuk memulihkan dan memulihkan flora faraj yang rosak dan untuk mencegah jangkitan selanjutnya yang disebabkan oleh kulat dan beberapa bakteria.

Apakah kesan sampingan Kadefungin?

Kesan sampingan sekali-sekala Kadefungin biasanya terhad kepada kerengsaan kulit di tapak sapuan (kemerahan, terbakar, pedih). Di samping itu, sikap tidak bertoleransi terhadap penyediaan boleh membawa kepada tindak balas alahan yang teruk dengan pembengkakan saluran pernafasan, sesak nafas, penurunan tekanan darah dan juga kejutan. Dalam kes ini, doktor kecemasan harus segera dipanggil.

Anda harus perhatikan perkara berikut apabila menggunakan Kadefungin

Untuk mengelakkan menjejaskan kesan, produk kebersihan intim hanya boleh digunakan semasa rawatan selepas berunding dengan doktor anda. Selain itu, Kadefungin boleh melemahkan bahan kondom supaya perlindungan kontraseptif yang mencukupi tidak lagi terjamin.

Setakat ini, hanya interaksi dengan ubat antikulat lain (Amphothericin B, Nystatin, Natamycin) diketahui. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat-ubatan lain secara serentak harus dibincangkan dengan doktor atau ahli farmasi anda terlebih dahulu.

Kanak-kanak dan remaja

Oleh kerana tiada data konklusif mengenai penggunaan selamat Kadefungin 3 Kombi atau produk lain, persediaan ini hanya boleh digunakan pada kanak-kanak dan remaja selepas berunding dengan doktor.

Kehamilan dan menyusu

Kajian menunjukkan bahawa terdapat peningkatan risiko keguguran dalam tiga bulan pertama kehamilan. Tiada kajian tersedia untuk digunakan dalam tempoh enam bulan yang lalu. Oleh itu, kadefungin hanya boleh digunakan selepas doktor mempertimbangkan risiko dan faedah. Tablet faraj tidak boleh dimasukkan dengan aplikator semasa kehamilan.

Semasa penyusuan, produk boleh digunakan seperti yang diarahkan oleh doktor.

Penyembuhan asid laktik boleh menjejaskan motilitas sperma dan menjadikan kehamilan lebih sukar.

Dos

Tempoh permohonan adalah tiga atau enam hari, bergantung pada produk yang dipilih. Jangka masa ini harus dipatuhi walaupun gejala bertambah baik dengan cepat untuk memastikan jangkitan sembuh.

Rawatan asid laktik Kadefungin dijalankan selama tujuh hari. Aplikator pakai buang yang mengandungi gel dimasukkan ke dalam faraj setiap hari dan takungan gel perlahan-lahan dikosongkan.

Bagaimana untuk mendapatkan Kadefungin

Kadefungin boleh didapati di kaunter di farmasi untuk rawatan jangkitan kulat. Kadefungin 6 memerlukan preskripsi kerana penggunaan bahan aktif yang berpanjangan.

Gabungan Kadefungin terdiri daripada krim Kadefungin dan tablet faraj, yang juga boleh didapati secara berasingan.

Maklumat lengkap tentang ubat ini

Di sini anda akan menemui maklumat lengkap tentang ubat sebagai muat turun (PDF)