Kaedah pemeriksaan perubatan sukan

Kaedah pemeriksaan perubatan sukan adalah elemen penting dalam menentukan profil aktiviti sukan dan oleh itu digunakan dalam pelbagai bidang. Pemeriksaan perubatan sukan boleh dilakukan kerana pelbagai sebab. Ini boleh menjadi tujuan untuk menentukan prestasi atletik seseorang, tetapi juga untuk mengecualikan risiko tertentu yang mungkin terjadi semasa aktiviti sukan.

Selalunya, penemuan atau kelainan berlaku yang mungkin mempunyai potensi penyakit jangka panjang, tetapi yang dapat dihilangkan dengan pengesanan awal. Tugas utama kaedah pemeriksaan perubatan sukan adalah pengecualian kontraindikasi terhadap aktiviti sukan. Pada prinsipnya, setiap orang harus memeriksa dirinya dari sudut perubatan sukan untuk mengecualikan risiko dan dapat menilai prestasinya dengan lebih baik.

Walau bagaimanapun, terdapat juga cadangan mengenai kumpulan mana yang harus menjalani pemeriksaan perubatan sukan. Kanak-kanak dari usia sepuluh tahun dengan tujuan untuk mengambil bahagian dalam sukan harus memeriksa diri mereka untuk mengelakkan masalah yang mungkin berlaku dan menjelaskannya kecergasan untuk sukan. Begitu juga, orang yang berumur lebih dari 30 tahun yang baru memasuki sukan atau tidak mengambil bahagian dalam sukan selama sekurang-kurangnya lima tahun harus memeriksa diri mereka untuk mengesampingkan risiko dan kontraindikasi untuk bersenam.

Setiap atlet yang berumur 35 tahun atau lebih harus menjalani pemeriksaan perubatan sukan, kerana badan berubah dengan usia dan ketegangan tidak begitu tinggi dan keadaannya tidak lagi optimum. Di sini juga, minat utama adalah untuk mengelakkan kemungkinan berlakunya penyakit yang disebabkan oleh bersukan. Terutama atlet yang mempunyai kesihatan masalah dan ingin mula bersukan semestinya berjumpa doktor sukan sebelum mereka memulakannya. Sebilangan besar orang adalah mereka yang memerlukan pemulihan kerana penyakit, kecederaan sukan atau usia yang semakin meningkat. Kumpulan pesakit ini memerlukan pemeriksaan perubatan sukan yang tepat untuk mengetahui pemulihan stres normatif yang boleh dan harus dilakukan.