Kalisaya: Aplikasi, Rawatan, Manfaat Kesihatan

Kalisaya mewakili salah satu daripada 23 spesies genus tumbuhan Cinchona (pokok cinchona). Asalnya hanya berasal dari Amerika Selatan, di mana ia digunakan oleh orang asli sebagai tanaman ubat malaria. Pada masa ini, pokok cinchona memainkan peranan utama hanya untuk pengeluaran cinchona.

Kejadian dan penanaman Kalisaya

Kalisaya boleh berkembang tinggi seperti pokok. Di lokasi tandus, ia juga muncul sebagai tanaman seperti semak. Nama saintifik untuk kalisaya adalah Cinchona calisaya. Tumbuhan ini tergolong dalam keluarga cinchona. Kalisaya boleh berkembang tinggi seperti pokok. Di lokasi tandus, ia juga muncul sebagai tanaman seperti semak. Ia mempunyai kulit kayu yang kekuningan hingga coklat muda di bahagian bawah dan sering kemerahan di dahan. Selanjutnya, ia membentuk daun berkilat hijau tua yang memanjang dan bertangkai, yang terletak di dahan. Bunga merah jambu juga berkembang pada batang dan masing-masing membentuk lima kelopak. Pada asalnya, pokok cinchona hanya biasa di Amerika Selatan. Namun, semasa penjajahan benua, mereka juga ditanam di Afrika Tengah, Indonesia dan India kerana sifat penyembuhannya terhadap malaria dan kesan antipiretik mereka. Walau bagaimanapun, nama kulit kayu Cina tidak ada kaitan China, tetapi berasal dari nama kina-kina dari bahasa Quechua. Di sana ia bermaksud sama seperti kulit kayu. Cinchona calisaya tidak dianggap sebagai kulit kayu cinchona rasmi. Ini disebut sebagai Chinchona officinalis. Walau bagaimanapun, sebahagian besar kulit kayu cinchona rasmi diperoleh dari calisaya. Selepas Perang Dunia II, kepentingan kulit kayu cinchona telah berkurang kerana agen sintetik untuk malaria dan demam telah dibangunkan. Sebahagiannya, kulit kalisaya masih digunakan di perut campuran teh. Ia juga masih mempunyai kepentingan dalam homeopati.

Kesan dan aplikasi

Bahan aktif utama dari semua pokok cinchona, dan juga kalisaya, adalah quinine. Selain quinine, ia juga mengandungi bahan aktif quinidine dan cinchonidine. Walau bagaimanapun, didapati bahawa tidak semua spesies pokok genus cinchona memiliki bahan aktif ini dalam jumlah yang sama. Oleh itu, kandungan bahan aktif dalam Cinchona calisaya terbukti tidak mencukupi untuk memastikan pengasingan ekonomi. Terutama spesies Cinchona ledgeriana digunakan untuk pengekstrakan quinine sehingga selepas Perang Dunia Kedua. Selepas itu, kina kehilangan kepentingannya memihak kepada agen antimalarial yang dihasilkan secara sintetik seperti klorokuin dan primaquine. Namun, hari ini, bahan aktif sintetik terbukti mampu mengembangkan daya tahan terhadap malaria patogen. Walau bagaimanapun, pengembangan daya tahan terhadap kina sangat rendah. Malaria disebabkan oleh schizonts yang disebut. Skizont mewakili tahap perkembangan plasmodia. Quinine mempunyai kesan membunuh terhadap skizont tanpa rintangan berkembang. Oleh kerana peningkatan daya tahan melalui penggunaan agen sintetik, kina kini digunakan lagi untuk rawatan penyakit malaria. Ia masih diperoleh dari kulit kayu cinchona. Quinine menghalang enzim heme polimerase, yang dihasilkan oleh plasmodia. Hämpolymerase bertanggungjawab untuk kerosakan yang mengancam nyawa hemoglobin dalam darah. Hasil daripada penghambatan polimerase heme, patogen yang menyebabkan malaria rosak oleh kina. Tindakan kina berdasarkan pengikatannya terhadap protein. Sejak yang lain penting protein juga disekat, overdosis kina menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, kina dimetabolisme hampir sepenuhnya di hati dan kemudian dikumuhkan secara renal. Bahan aktif lain dari Kalisaya dan semua pokok cinchona lain adalah quinidine. Tindakannya berdasarkan fakta bahawa ia mengikat untuk terbuka natrium saluran, berkurang kalium kekonduksian, dan menghalang kalsium saluran dari jantung otot. Oleh itu, ia digunakan sebagai agen antiaritmia di fibrilasi atrium. Kulit kayu cinchona, termasuk kalisaya, adalah satu-satunya sumber kina hari ini. Namun, ia tidak lagi berperanan untuk perubatan herba kerana penggunaan semula jadi.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Kulit kina termasuk kalisaya, seperti yang disebutkan di atas, dulunya merupakan tanaman obat utama terhadap malaria dan demam di Amerika Selatan. Sementara itu, perkembangan antimalarial lain dadah telah menyebabkan pengurangan kepentingannya sebagai tanaman ubat. Walau bagaimanapun, bahan aktif kina, yang diekstrak dari kulit kayu cinchona, sekali lagi mendapat kepentingan perubatan homeopati Kalisaya masih memainkan peranan penting. Sebagai tanaman perubatan ia digunakan terutamanya untuk demam. Kesan antimalarialnya dikenali sejak awal. Ia juga mempunyai kesan antispasmodik dan analgesik. Ia juga digunakan untuk perut masalah, betis kejang dan kekejangan otot. Pokok kulit kayu Quinine mempunyai kepentingan khusus untuk pengambilan kina dan quinidine. Quinine sekali lagi lebih kerap digunakan dalam memerangi malaria, terutamanya malaria tropica. Ia juga terbukti berkesan melawan selesemaseperti jangkitan kerana sifat anestetik dan antipiretiknya. Bidang aplikasi khas adalah penggunaannya dalam apa yang disebut babesiosis. Ini adalah jangkitan pada haiwan spora uniselular, yang ditularkan ke organisma melalui kutu. Babesiosis ditunjukkan oleh selesemaseperti gejala. Rawatan dilakukan secara oral pentadbiran kina dan clindamycin. Walau bagaimanapun, kina juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti loya, muntah, cirit-birit, sakit perut, tindak balas alahan, kesan toksik pada sistem saraf or aritmia jantung. Sediaan kulit kayu Quinine juga menghasilkan kesan yang sama sekiranya berlaku overdosis. Kontraindikasi untuk kina termasuk tinnitus, saraf optik gangguan, atau mengandung. Dos yang berlebihan boleh menyebabkan pening, ringan kepala, muntah, berdering di telinga, insomnia, gegaran, dan kegelisahan. Ini adalah apa yang disebut keracunan kina, yang juga boleh disebabkan oleh berlebihan pentadbiran kulit kayu cinchona. Pada sesetengah orang, walaupun sedikit sentuhan dengan kalisaya atau pokok cinchona yang lain menyebabkan gejala mabuk, gatal-gatal, kulit berdarah.