Sarcoma Kaposi: Punca, Kemajuan, Terapi

Sarkoma Kaposi: empat bentuk utama

Sarkoma Kaposi adalah sejenis kanser kulit yang jarang berlaku yang juga boleh menjejaskan membran mukus dan organ dalaman. Penyakit tumor boleh berlaku di beberapa tempat pada masa yang sama. Perubahan kulit biasanya bermula sebagai tompok coklat kemerahan hingga ungu. Ini boleh berkembang menjadi plak yang meluas atau nodul keras.

Perjalanan sarkoma Kaposi boleh berbeza-beza. Perubahan tisu boleh kekal agak malar atau merebak dalam tempoh yang singkat dan membawa kepada kematian (terutama pada pesakit HIV). Doktor membezakan antara empat bentuk utama sarkoma Kaposi:

Sarkoma Kaposi yang berkaitan dengan HIV (wabak).

Sarkoma Kaposi yang berkaitan dengan HIV boleh menjadi tanda awal jangkitan HIV dan gejala lewat dalam perjalanan penyakit AIDS apabila sistem imun menjadi lemah. Ia boleh menjejaskan kulit, membran mukus dan hampir semua organ dalaman (saluran gastrousus, jantung, hati, paru-paru, dll.). Penglibatan organ dengan cepat boleh menjadi mengancam nyawa.

Sarkoma Kaposi akibat penindasan iatrogenik sistem imun

Dalam sesetengah kes, sistem imun manusia perlu ditindas dengan ubat. Ini adalah perlu, sebagai contoh, selepas pemindahan organ dan dalam rawatan beberapa penyakit radang kronik. Penindasan sistem imun (imunosupresi) dengan langkah perubatan ini dikenali sebagai "iatrogenik".

Sistem imun yang lemah bagi mereka yang terjejas menyokong perkembangan sarkoma Kaposi (seperti dalam pesakit HIV). Sebaik sahaja imunosupresi dihentikan, kadangkala ia merosot sepenuhnya.

Sarkoma Kaposi klasik

Sarkoma Kaposi klasik terutamanya memberi kesan kepada lelaki yang lebih tua (dalam dekad ketujuh kehidupan mereka) yang berasal dari Eropah Timur atau rantau Mediterranean atau berasal dari Yahudi. Perubahan kulit yang biasa berlaku terutamanya pada kaki. Mereka biasanya berkembang perlahan-lahan selama bertahun-tahun atau dekad. Organ dalaman jarang terjejas. Oleh itu, sarkoma Kaposi klasik tidak begitu agresif.

Sarkoma Kaposi endemik

Sarkoma Kaposi endemik berlaku di Afrika di selatan Sahara (rantau sub-Sahara). Ia boleh berlaku dalam empat varian, contohnya sebagai bentuk yang agak jinak yang dikaitkan dengan nodul kulit dan menyerupai sarkoma Kaposi klasik. Ia terutamanya memberi kesan kepada lelaki sekitar umur 35 tahun.

Sarkoma Kaposi: Terapi

Masih belum ada rejimen terapi yang diiktiraf secara umum untuk rawatan sarkoma Kaposi. Berikut adalah beberapa contoh pilihan rawatan:

Pada pesakit dengan sarkoma Kaposi yang berkaitan dengan HIV (wabak), terapi antiretroviral yang berkesan adalah langkah rawatan yang paling penting. Jika ini tidak mencukupi untuk mencegah penyebaran sarkoma Kaposi, kemoterapi boleh dipertimbangkan.

Jika tumor adalah hasil daripada ubat imunokompromi, ia harus diperiksa sejauh mana ia boleh dikurangkan atau dihentikan sama sekali. Tumpuan tumor biasanya akan mundur sepenuhnya.

Sarkoma Kaposi endemik biasanya bertindak balas dengan baik terhadap ubat anti-kanser.

Sarkoma Kaposi klasik biasanya hanya dirawat secara tempatan, terutamanya dengan radioterapi. Terapi lain juga boleh dipertimbangkan, seperti terapi sejuk (krioterapi) atau kemoterapi.

Penjagaan selepas itu

Sindrom Kaposi terdedah kepada kambuh (berulang). Oleh itu, pesakit perlu melawat doktor mereka untuk pemeriksaan biasa selepas rawatan selesai.