Kapsul BCAA

Pengenalan

Kapsul BCAA mengandungi valin asid amino yang kaya dengan protein, leucine dan isoleusin dalam bentuk serbuk. Singkatan BCAA berasal dari bahasa Inggeris dan bermaksud asid amino rantaian bercabang. Ini adalah asid amino penting, yang bermaksud bahawa tubuh tidak dapat menghasilkannya sendiri, jadi ia mesti diambil bersama makanan. Kapsul BCAA sangat popular di bidang sukan, kerana bertujuan untuk menyokong latihan dan meningkatkan prestasi. Kapsul tersebut ditawarkan oleh banyak pembekal yang berbeza dan merupakan alternatif daripada yang tradisional goncang protein.

Adakah kapsul lebih baik daripada serbuk?

Adakah kapsul lebih baik daripada Serbuk BCAA banyak bergantung pada pilihan dan keadaan individu. Kelebihan besar kapsul adalah, misalnya, pengendaliannya yang mudah, kerana mudah dibawa bersama anda dan boleh dibawa praktikal di jalan raya. Selanjutnya, kapsul memintas yang wujud rasa of Serbuk BCAA, kerana kapsul hanya larut dalam perut.

Jika tidak serbuk itu sering dicampurkan dengan rasa yang berbeza untuk menutupi yang ada rasa. Kapsul juga merupakan alternatif yang baik untuk orang yang tidak suka susu atau goncang secara umum. Nisbah pencampuran yang betul dari ketiga-tiga asid amino telah diberikan secara automatik dalam kapsul.

Semasa membeli kapsul, anda harus memastikan bahawa dosnya sesuai dengan keinginan anda. Kelebihan serbuk adalah bahawa dos dapat ditentukan secara individu. Selain penggunaan praktikal, kapsul mempunyai beberapa kelebihan lain daripada serbuk tulen. Dari segi harga, tidak ada lagi perbezaan yang signifikan antara kapsul dan serbuk kerana permintaan yang besar, sehingga akhirnya pilihan individu memutuskan sama ada kapsul sebenarnya lebih baik daripada serbuk. Tidak ada perbezaan kesan kedua-duanya tambahan, kerana mengandungi BCAA yang sama.

Adakah berbahaya untuk mengambil kapsul BCAA?

Oleh kerana kapsul BCAA dan asid amino penting untuk tubuh, pengambilan kapsul biasanya tidak berbahaya. Penting untuk mengikuti arahan dos pelbagai pengeluar dan pada masa yang sama untuk memeriksa berapa banyak asid amino yang sudah diserap secara semula jadi melalui makanan. Oleh kerana tidak ada komponen lain dalam kapsul selain dari pangkalan, biasanya juga sesuai untuk orang yang mempunyai perut sensitif.

Mereka yang laktosa tidak bertoleransi harus berjumpa doktor sebelum mengambil kapsul. Walaupun kapsul berlebihan, secara tidak sengaja, tidak ada bahaya, kerana tubuh hanya mengeluarkan lebihan asid amino melalui air kencing. Terlepas dari dompet anda, tidak ada yang membahayakan sesiapa pun. Walaupun begitu, selalu dianjurkan, terutama dalam kes penggunaan jangka panjang, untuk membincangkan jadual yang tepat dengan doktor anda dan untuk memeriksa sama ada terdapat keadaan yang sudah ada (misalnya buah pinggang disfungsi) yang boleh membantah pengambilan kapsul BCAA.