Sindrom Kauda: Punca, Gejala & Rawatan

Sindrom Kauda (juga disebut sindrom cauda) merujuk kepada lebam saraf di wilayah cauda equina. Selalunya disertai dengan herniasi cakera yang teruk dan memerlukan tindakan segera apabila gejala khas berlaku untuk menghilangkan lebam saraf dan mengelakkan akibat yang lebih teruk seperti kelumpuhan.

Apa itu sindrom cauda?

Sindrom Kauda merujuk kepada gejala dan keadaan perubatan yang berkaitan dengan penindasan sensitif saraf di bahagian bawah saraf tunjang, dipanggil cauda equina. Gejalanya termasuk kesakitan di tulang belakang lumbar yang memancar ke bawah satu kaki atau kedua-dua kaki ke kaki bawah, dan teruk pundi kencing kesakitan yang diperburuk oleh peningkatan tekanan badan (contohnya, ketika bersin atau batuk). Sindrom Kauda dicirikan oleh apa yang disebut breeches anestesia, yang bermaksud bahawa kawasan dubur dan kawasan paha dalaman menjadi kebas. Mati pucuk adalah satu lagi gejala sindrom Kauda. Mengawal usus dan pundi kencing pengosongan sering hilang, dan pemeriksaan rektum menunjukkan sfinkter yang lembap. Kaki menjadi lemah, kelemahan jack kaki yang betul diperhatikan dalam banyak kes, dan mekanikal refleks daripada kaki (misalnya, hamstring reflex) tidak lagi berfungsi dengan baik atau sama sekali.

Punca

Sindrom Kauda selalu dipicu oleh kerosakan pada saraf sensitif di tulang belakang bawah yang disebabkan oleh (kebiasaan berpanjangan) penyumbatan. Lebam saraf yang menyebabkan sindrom Kauda seterusnya disebabkan oleh pelbagai pencetus. Di satu pihak, ia boleh menjadi sangat teruk cakera herniated, selain itu, metastasis di kawasan tulang belakang bawah boleh bertanggungjawab terhadap corak kerosakan. Cedera tulang, menolak vertebra individu, yang kemudian menekan pada serat saraf kompleks, atau vertebra patah juga kemungkinan penyebabnya. Namun, secara tragis, penghancuran serat saraf yang biasa menyebabkan sindrom Kauda juga berlaku dalam beberapa kes semasa prosedur pembedahan.

Gejala, keluhan, dan tanda

Ketika ia berkembang, sindrom Kauda dimanifestasikan oleh serangkaian gejala dan keluhan yang muncul secara tiba-tiba dan membawa kepada gangguan kronik dalam jangka masa yang singkat. Kebanyakan orang pada mulanya mengalami punggung yang tidak spesifik kesakitan atau gangguan deria di bahagian bawah belakang. Selalunya, gejala kelumpuhan lengan dan kaki ditambah. Sekiranya penularan tidak diatasi dengan segera, kelumpuhan kekal boleh berlaku. Mencubit saraf juga boleh menyebabkan kehilangan pundi kencing dan kawalan usus. Pesakit biasanya juga mengalami a Kesakitan kronik sindrom yang secara signifikan membatasi kualiti hidup mereka. Sindrom Kauda biasanya berlaku secara akut. Selalunya didahului oleh keadaan yang teruk cakera herniated, kecederaan tulang atau metastasis. Secara luaran, sindrom ini tidak dapat dikenali. Walau bagaimanapun, ketika penyakit ini berkembang, ia dapat membawa kepada postur yang lemah, pergerakan yang terhad dan gejala lain yang dapat dilihat secara luaran. Sekiranya sindrom Kauda berlaku semasa operasi, gejala muncul secara tiba-tiba dan peningkatan intensiti dengan cepat. Sekiranya tidak dirawat atau dirawat terlalu lama, sarafnya rosak secara kekal. Ini boleh membawa kepada masalah lemah kawalan kencing, masalah peredaran darah dan, dalam keadaan terburuk, paraplegia, antara gejala lain.

Diagnosis dan kursus

Sindrom Kauda adalah salah satu keadaan perubatan yang paling berbahaya yang boleh berlaku pada manusia dan mesti dirawat dengan segera. Sekiranya pembedahan penyahmampatan serat saraf yang dihancurkan tidak dilakukan dalam enam jam pertama selepas bermulanya gejala khas, maka gejala (misalnya, kelumpuhan dan gangguan deria kaki dan kehilangan kawalan terhadap pundi kencing dan usus ) biasanya menjadi kronik dan hanya sebahagiannya merosot dalam kes-kes luar biasa yang jarang berlaku. Oleh itu, diagnosis sindrom Kauda memainkan peranan penting. Sebaik sahaja tanda-tanda sindrom Kauda muncul, diagnosis mesti dibuat dengan segera. Pemeriksaan neurologi (misalnya, memeriksa Tendon Achilles or refleks tendon patellar, menguji kelembutan di kawasan yang terjejas dan otot sfingter) bersama dengan prosedur pencitraan seperti tomografi komputer atau MRI dapat digunakan untuk diagnosis. Setelah didiagnosis, sindrom Kauda mesti dirawat dengan segera.

Komplikasi

Dalam kebanyakan kes, sindrom Kauda berlaku bersamaan dengan a cakera herniated. Ini mengakibatkan batasan yang ketara dalam pergerakan dan kehidupan harian pesakit. Sekiranya rawatan tidak segera dicari, saraf mungkin rusak secara tidak dapat dipulihkan, sehingga menyebabkan batasan yang signifikan dalam kehidupan pasien. Mencubit saraf biasanya mengakibatkan kelumpuhan atau pelbagai gangguan kepekaan. Mereka yang terjejas menderita sakit belakang dan lumpuh yang teruk di kaki. Oleh itu, tidak jarang pesakit bergantung pada kerusi roda dan juga bantuan orang lain dalam kehidupan seharian mereka. Pada masa yang sama, lumpuh juga boleh menyebabkan ketidakselesaan psikologi atau kemurungan. Bukan perkara biasa bagi mereka yang terkena dampak untuk berjuang dengan pemikiran bunuh diri. Kualiti hidup dikurangkan dengan ketara oleh sindrom Kauda. Sebagai peraturan, rawatan mesti diberikan dalam beberapa jam dari permulaan sindrom Kauda. Proses saraf mungkin tidak dapat diselamatkan. Sekiranya rawatan ditangguhkan, kerosakan yang tidak dapat dipulihkan biasanya akan mengakibatkan pesakit mengalami batasan sepanjang hayatnya. Walau bagaimanapun, jangka hayat tidak dikurangkan oleh sindrom Kauda.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Kesakitan mendadak di punggung bawah dianggap sebagai tanda amaran organisma. Mereka harus diperiksa dan dirawat segera sehingga tidak ada peningkatan ketidakselesaan dan tidak ada gangguan seumur hidup. Keabnormalan tulang belakang lumbal dianggap membimbangkan dan harus dijelaskan oleh pakar. Sekiranya kesakitan meluas ke kawasan dubur orang yang terjejas, lawatan ke doktor diperlukan dengan segera. Sekiranya berlaku kelumpuhan, sekatan pergerakan biasa atau kehilangan tahap prestasi fizikal yang biasa, doktor diperlukan untuk pemeriksaan lebih lanjut dan mencari punca keluhan. Orang yang terjejas harus mengambilnya dengan segera setelah permulaan kesakitan dan hanya melakukan pergerakan perlahan sehingga mendapatkan rawatan perubatan. Gangguan kepekaan, kebas atau hipersensitiviti menyentuh punggung bawah harus disiasat dan dirawat. Sekiranya kemerosotan punggung berlaku kerana kemalangan, kejatuhan atau serangan fizikal, lawatan ke doktor diperlukan. Prosedur pencitraan akan digunakan untuk menilai kawasan yang rosak sehingga langkah-langkah yang diperlukan dapat diambil untuk memberikan perawatan perubatan. Sekiranya lelaki juga mengalami gangguan potensi, gejala ini membimbangkan. Seorang doktor mesti berunding secepat mungkin. Sekiranya rasa tidak selesa timbul semasa mengosongkan usus atau buah pinggang, lawatan ke doktor juga perlu.

Rawatan dan terapi

Sekiranya sindrom Kauda telah didiagnosis, campur tangan bedah saraf ditunjukkan secepat mungkin untuk menguraikan serat saraf yang terkena penularan. Pembedahan ini harus dilakukan dalam masa enam jam pertama dari permulaan satu atau lebih gejala sindrom Kauda untuk mencegah kerosakan kekal pada saraf. Sekiranya campur tangan terlambat dan penyebarannya telah merosakkan saraf dengan teruk, gejala sindrom Kauda tidak mundur tetapi tetap kronik. Pesakit yang terjejas kemudian mengalami lumpuh dan mati rasa dan biasanya kehilangan kawalan pundi kencing dan usus. Hanya dalam beberapa kes yang dapat merangsang saraf yang rosak mengakibatkan penguasaan separa ke atas bahagian tubuh yang terjejas.

Prospek dan prognosis

Prognosis sindrom Kauda bergantung pada gangguan pencetus. Sekiranya lebam pada saraf dapat diatasi dengan membetulkan tulang belakang dengan beberapa manipulasi profesional, biasanya ada lega dalam waktu yang singkat. Dalam kes a patah, kekacauan atau mampatan tulang, ada juga peluang pemulihan yang baik. Ia memerlukan sedikit masa rehat dan juga hemat pemantauan proses regenerasi, sehingga peningkatan dilihat. Perjalanan penyakit dan prognosis bertambah buruk sekiranya metastasis telah terbentuk dalam organisma. Sekiranya ini bertanggungjawab sebagai sebab penyebab aduan, kanser terapi mesti dijalankan. Prospek penyembuhan bergantung pada tahap kanser. Dalam kes yang teruk dan sekiranya berlaku perkembangan lanjut, pesakit diancam akan kematian pramatang. Dalam kes cakera herniasi yang teruk, prognosisnya juga lebih teruk. Peningkatan dalam kesihatan dapat dicapai melalui campur tangan pembedahan. Pembedahan dikaitkan dengan pelbagai risiko dan kesan sampingan. Selain itu, pelbagai komplikasi dapat terjadi dalam proses penyembuhan selanjutnya, yang memberi kesan pada prognosis sindrom Kauda. Terdapat kemungkinan penyakit kronik. Ini membawa kepada sekatan kualiti hidup yang baik serta pengurusan kehidupan seharian dan boleh mencetuskan sekuel psikologi.

pencegahan

Tidak ada pencegahan sindrom Kauda yang diketahui berkesan. Walau bagaimanapun, sangat berguna untuk aktif dalam sukan, tidak terlalu banyak berat badan, dan memiliki otot batang yang kuat untuk meminimumkan kemungkinan menderita cakera herniasi. Walau bagaimanapun, tetap penting untuk mendapatkan rawatan perubatan segera pada permulaan pertama gejala sindrom Kauda - dan dengan itu sekurang-kurangnya mencegah gejala sindrom Kauda menjadi kronik.

Susulan

Dalam kebanyakan kes, langkah-langkah rawatan susulan untuk sindrom Kauda sangat terhad. Di sini, pertama dan terpenting, orang yang terjejas harus berjumpa doktor pada peringkat awal sehingga tidak ada komplikasi atau aduan selanjutnya. Hanya pengesanan awal penyakit yang dapat mencegah gejala yang semakin teruk. Sebaik-baiknya, orang yang terjejas semestinya sudah berjumpa doktor pada tanda-tanda pertama sindrom Kauda. Penyembuhan diri tidak boleh berlaku dengan penyakit ini. Penyakit ini biasanya memerlukan campur tangan pembedahan segera untuk mencegah kelumpuhan kekal pada orang yang terkena. Selepas operasi sedemikian, aktiviti berat, stres atau fizikal harus dielakkan dengan segala cara. Ramai pesakit juga bergantung pada pertolongan dan sokongan keluarga mereka sendiri dalam kehidupan seharian, di mana perbualan yang intensif dan penuh kasih sayang juga dapat memberi kesan positif pada kursus selanjutnya dan juga pada keadaan orang yang terjejas. Begitu juga, langkah-langkah a fisioterapi perlu, di mana banyak latihan dari seperti itu terapi boleh juga diulang di rumah sendiri. Dalam kebanyakan kes, sindrom Kauda tidak mengehadkan jangka hayat orang yang terkena.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Tindakan segera diperlukan apabila sindrom Kauda berlaku. Orang yang terjejas harus berjumpa doktor pada gejala pertama dan simptomnya dapat dijelaskan. Sekiranya penyebaran dirawat cukup awal, tulang belakang mungkin dimuat kembali dengan cepat selepas prosedur. Walau bagaimanapun, rehat disyorkan untuk dua hingga tiga minggu pertama. Kerja fizikal, terutamanya kerja yang boleh meregangkan cakera intervertebral, harus dielakkan dengan tegas. Mengiringi rawatan susulan, sebab-sebab gangguan mesti ditentukan. Selalunya tumor adalah penyebab, yang mesti didiagnosis dan dirawat. Sekiranya sindrom Kauda berdasarkan postur buruk kronik, terapi langkah-langkah ditunjukkan. Dalam kebanyakan kes, pekerjaan tekanan mesti juga dikurangkan. Sekiranya rawatan penularan terlambat, kekal kerosakan saraf biasanya sudah berlaku. Kelumpuhan yang terhasil mesti diatasi fisioterapi. Langkah pertolongan diri yang paling penting adalah mengurangkan sekatan harian dengan bantuan dan kemudahan untuk orang cacat. Kaunseling terapeutik membantu orang yang terjejas untuk menerima situasi kehidupan baru. Selain itu, masuk akal untuk mengunjungi kumpulan pertolongan diri, kerana bercakap dengan orang lain yang terjejas menjadikannya lebih mudah untuk menangani kecacatan.