Kecederaan bola sepak

Pengenalan

Bola sepak adalah sukan berpasukan yang dinamik. Dari sudut perubatan sukan, risiko kecederaan adalah tinggi. Pelbagai ciri bola sepak bertanggungjawab untuk ini:

  • Bola sepak adalah sukan laju dengan banyak perubahan pergerakan pantas, pecut pendek dll.

    Ini menyebabkan beban puncak jangka pendek berulang-ulang kali.

  • Bola sepak adalah sukan kontak dengan duel, header duels, sudut dll. Kerana pengabdian emosi yang berlebihan, risiko kecederaan adalah tinggi.
  • Bola sepak dimainkan sebahagian besarnya tanpa pelindung.
  • Bola sepak dimainkan dalam semua keadaan cuaca. Risiko kecederaan meningkat dalam keadaan sejuk, panas dan ais.
  • Terutama dalam liga bola sepak yang lebih rendah, keadaan ruang memainkan peranan penting dalam risiko kecederaan. Lantai yang tidak rata, batas padang permainan yang sempit, gelanggang keras, dan lain-lain meningkatkan risiko kecederaan.

Kemungkinan kecederaan kepala

Ketua kecederaan tidak begitu biasa. Semasa pertengkaran dalam duel, kecederaan akibat boleh menyebabkan lebam atau luka. Ketua laserasi kelihatan luar biasa kerana kehilangan segera darah, tetapi agak tidak berbahaya dalam keparahannya.

Luka kulit cepat dijahit. Walaupun terdapat luka yang besar dan terkadang tercemar, jangkitan jarang berlaku. Memadai tetanus perlindungan mesti dipastikan.

Terutama ketika berlatih dan bermain di padang abu, cukup tetanus perlindungan mesti dipastikan. Vaksinasi penggalak tidak hanya harus diberikan setelah mengalami lelasan atau luka. Pukulan ke muka boleh menyebabkan kecederaan pada tulang.

Patah hidung dan rosak tulang zigomatik adalah kecederaan yang paling biasa. Sebilangan besar fraktur hidung tidak memerlukan rawatan pembedahan, selagi tidak ada anjakan kasar (dislokasi) dan fungsi penciuman tidak terganggu. Walau apa pun, doktor kemalangan mesti mendapatkan nasihat.

Sekiranya sensor penciuman hilang, pakar ENT mesti segera berjumpa. Menyejukkan hidung adalah langkah segera yang sesuai, dan untuk mempromosikan hemostasis, yang leher juga mesti disejukkan. Fraktur lengkungan zigomatik biasanya tidak memerlukan pembedahan. Hanya dalam kes perpindahan yang lebih besar adalah pembedahan patah pengurangan dan penstabilan dengan implan logam (osteosintesis) diperlukan.

  • Keretakan tulang hidung dan
  • Fraktur zigomatik