Kecederaan semasa bina badan

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

latihan berat badan, latihan kekuatan, angkat berat, kecergasan badan, kecergasan, angkat kuasa

Pengenalan

Topik ini ditujukan kepada semua atlet yang menggunakan berat untuk membina otot. Kecederaan yang berkaitan dengan kemalangan jarang berlaku bina badan. Fokus utama adalah pada kecederaan pada otot dan tendon disebabkan oleh regangan yang tidak betul atau berlebihan.

Kemungkinan kecederaan pada lengan (hujung atas)

Bahagian atas kaki (otot lengan / lengan) sangat kerap terkena kecederaan. Bahu juga sendi siku dan pergelangan tangan terkena kecederaan. Di dalam sendi bahu kawasan, pemadam pemutar aduan mendominasi.

. tendon supraspinatus, yang selalunya 50% lebih kuat pada ahli bina badan daripada pada populasi umum, sangat menarik bagi gangguan otot dan tendon bahu. Otot supraspinatus terletak di bahagian atas bilah bahu dan bergerak di bawah akromion kepada kepala of humerus, di mana ia bermula dengan hujung tendonnya. Fungsi otot supraspinatus adalah menaikkan lengan ke sisi, terutama semasa fasa permulaan ketika tangan masih bersandar pada sisi paha.

Beban lampiran tendon yang berlebihan semasa latihan boleh menyebabkan keradangan kronik (supraspinatus tendinitis/ tendinosis). Latihan biasa untuk ini adalah mengangkat lateral (penculikan) lengan yang diregangkan dengan dumbbell atau tali tarik. Latihan lain, yang terutama memerlukan pergerakan putaran lengan luar, juga boleh menyebabkan penyakit lampiran tendon pada bahagian posterior dari manset rotator (Otot infraspinatus, Musculus teres minor).

Sindrom pemadaman

Pertumbuhan otot supraspinatus juga boleh menyebabkan penyempitan akromion (ruang subakromial). Apabila lengan diangkat, supraspinatus boleh melambung di bawah akromion (sindrom impingement) dan, jika diulang dengan kerap, menyebabkan keradangan pada bursa, yang juga terdapat di sana (subakromial busitis). Otot bahu yang tidak seimbang dengan dominasi otot deltoid dapat menyokong kesan ini, kerana "deltoid" cenderung menarik lengan atas ke atas dan tambahan mengurangkan akromion.

Dalam kes yang paling teruk, kronik tendon supraspinatus kerengsaan boleh berkembang menjadi pemadam pemutar koyak. Dalam bentuk yang serupa, ini berperanan dalam ketidakstabilan ketidakstabilan. Dalam kes ini, the kepala of humerus cenderung berulang kali ditekan ke hadapan ke arah anterior kapsul sendi, menyebabkan kapsul mengembang dan ketidakstabilan bahu anterior yang tidak diperhatikan berkembang.

Hasil daripada ketidakstabilan ini, kepala of humerus boleh semakin meluncur dan menyebabkan terjebak dalam akomion. Latihan yang mendorong terjadinya ketidakstabilan adalah leher menekan di belakang kepala, latissimus menarik ke leher, penutup dan apa yang disebut terbang (a dada latihan otot di mana atlet berbaring di punggungnya dan menggerakkan tangannya ke atas dan ke bawah yang terbentang). The kesakitan in sindrom impingement berada di kawasan bahu lateral dan sering memancar ke lengan atas sisi.

Di kawasan sendi acromioclavicular, kerengsaan yang disebabkan oleh overtrain berlaku. Titik dari kesakitan terletak di kawasan bahu lateral / atas. Sendi sangat tertekan ketika lengan diangkat ke sisi ke hujung, ketika lengan atas hampir menyentuh telinga.

Ia juga amat menyakitkan apabila lengan digerakkan secara mendatar ke sisi yang bertentangan. Di sini juga, sendi diletakkan di bawah tekanan tertentu dan kesakitan diprovokasi. Overloading kronik pada sendi ini boleh mengakibatkan pramatang arthrosis atau pembubaran tulang (osteolisis) lateral tulang selangka akhir.

Aduan ini disebabkan terutamanya oleh penekanan bangku klasik. Dalam kes lanjutan, lateral tulang selangka hujung mesti dikeluarkan secara pembedahan. Tendon koyak or otot koyak adalah kejadian yang agak jarang berlaku dan disebabkan oleh degeneratif pra-kerosakan tendon atau beban otot yang melampau.

Di kawasan bahu, pecah panjang tendon bisep (Musculus biceps, Caput longum) mungkin berlaku. Dalam kes ini, panjang tendon bisep dalam sendi bahu air mata dan perut otot otot bisep tergelincir di bahagian depan lengan atas mengikut arah siku. Secara tiba-tiba sakit di bahu berlaku dan ketika otot bisep tegang, perut otot yang tergelincir ke bawah menjadi kelihatan di lengan atas. Kekuatan otot "bicep" sebahagian besarnya dipelihara oleh fungsi asal kedua (kepala pendek) pada coracoid.