Kecederaan semasa mengangkat silang

maklumat am

Angkat silang adalah salah satu latihan yang paling berbahaya dan sukar di latihan berat. Latihan ini mungkin tidak terlalu sukar, tetapi penampilannya menipu. Ia memerlukan banyak latihan awal dan tahap kepekatan yang tinggi untuk melakukan latihan ini dengan betul.

Secara amnya, mengangkat silang atau mengangkat objek berat diketahui meningkatkan risiko kecederaan belakang. Terutama orang yang tidak terlatih mencederakan diri lebih mudah dan cepat. Sebagai tambahan kepada keadaan fizikal, teknik, pelaksanaan dan konsentrasi menentukan sama ada kecederaan berlaku atau tidak. Yang paling penting, mengangkat, memutar atau memiringkan badan atas secara tiba-tiba bertanggungjawab untuk banyak kecederaan belakang semasa melakukan latihan ini. Berat menyebabkan tulang belakang dikompres sepanjang panjangnya, putaran tambahan biasanya terlalu banyak untuk bahagian belakang.

Risiko

Ini membawa kepada ketegangan, ketegangan, vertebra terkeluar dan aduan lain. Kecederaan yang paling biasa adalah pemampatan tulang belakang kerana beban yang berlebihan, ketegangan otot belakang dan kecederaan pada ligamen. Sebilangan besar kecederaan ini berlaku di punggung bawah, antara tulang ekor dan vertebra lumbar.

Dalam kes yang lebih teruk, cakera intervertebral mungkin rosak. Vertebra boleh tergelincir atau tergelincir keluar dari tulang belakang. Cakera intervertebral boleh pecah dan kehilangan kesan pelindungnya. Terutama atlet dengan kecederaan (belakang) sebelumnya, pembedahan atau lain-lain kesihatan masalah berisiko meningkat sekiranya mereka berlatih mengangkat silang.

Pelaksanaan yang betul

Pasti tidak ada pemula yang berani melakukannya mengangkat silang, kerana pelaksanaan yang salah dan tidak betul dapat menyebabkan kecederaan dan bahkan kerosakan kekal. Kesalahan yang paling biasa berlaku semasa latihan ini adalah A firasat semasa pelaksanaan, memakai sarung tangan, berdiri terlalu jauh, kasut yang salah dan kaki yang diregangkan. Kedudukan bahagian atas badan yang salah atau kepincangan bahagian belakang semasa latihan dianggap salah satu sebab utama kecederaan semasa mengangkat silang.

Satu lagi kecederaan klasik semasa melakukan cross cross mengangkat mengenai tulang kering dan lutut. Sekiranya, misalnya, kaki dibengkokkan terlalu awal atau pendirian terlalu lebar, barbel bar boleh memukul tulang kering atau lutut dan mencederakan pesakit. Pengangkatan silang sering dilakukan di hadapan cermin.

Alasan umum untuk ini adalah bahawa ia membolehkan anda memerhatikan teknik anda dan mengenali kesalahan dengan cepat. Tetapi untuk ini anda mesti melihat ke depan dan lurus sepanjang masa. Walau bagaimanapun, postur ini boleh menyebabkan ketegangan dan tidak menyenangkan leher kesakitan.

Gejala yang dijelaskan setakat ini juga boleh berlaku sekiranya atlet itu terlalu menilai dirinya dan kemampuannya. Sekiranya berat badan terlalu banyak diletakkan di badan atau berat badan meningkat terlalu cepat, ini juga dikaitkan dengan peningkatan risiko kecederaan. Cita-cita palsu adalah masalah besar di kalangan atlet, tetapi juga boleh menyebabkan kecederaan.

Seperti mana-mana latihan kekuatan, sangat penting untuk berhenti mengangkat ketika anda kelelahan dan tidak lagi dapat melakukan pengulangan yang betul. Cita-cita yang salah menyebabkan kurangnya perhatian terhadap teknik dan pelaksanaan, yang seterusnya menyebabkan postur yang salah yang meningkatkan risiko kecederaan. Ia lebih masuk akal untuk mendengar badan anda dan lakukan sebanyak mungkin pengulangan dengan pelaksanaan yang betul.

Pepatah "kurang kadang-kadang lebih banyak" berlaku untuk mengangkat silang, kerana latihan ini sangat efektif ketika dilakukan dengan benar. Kerana banyak variasi latihan ini, atlet kekuatan yang kurang berpengalaman harus mempunyai variasi yang tepat untuk membuatnya merasa aman. Tidak ada yang perlu takut untuk mengangkat silang. Dengan berat badan sederhana dan pelaksanaan yang betul, latihan ini adalah salah satu latihan kekuatan yang paling berkesan.