Diet Kecergasan

Apakah Diet Kecergasan?

Orang yang memulakan a diet biasanya ingin menurunkan berat badan dan mencapai badan yang ramping dan jelas. Walau bagaimanapun, berat badan yang hilang terutama berasal dari simpanan lemak cair, sementara otot-otot yang membentuk dan menonjolkan badan dan lekukan harus tetap tidak tersentuh sebanyak mungkin. Pada masa kini, banyak wanita juga mahukan badan yang kuat dan menunjukkan kerja keras di belakangnya. Didalam diet yang menggabungkan pemakanan sihat dengan senaman, impian untuk membina jisim otot dan kehilangan lemak pada masa yang sama nampaknya menjadi kenyataan.

Prosedur Diet Kecergasan

Tidak ada prosedur yang ketat untuk kecergasan diet, kerana hanya ada konsep kasar di belakangnya: dengan diet yang sihat dan aktiviti fizikal yang berkesan, adalah mungkin untuk menurunkan berat badan dan terutama mengatasi simpanan lemak. Semasa merancang diet, penting untuk memastikan bahagian protein yang tinggi untuk mencegah kehilangan jisim otot. Bahagian dari karbohidrat dalam diet mesti dikurangkan dengan ketara untuk mencapai kekurangan kalori.

Ini adalah satu-satunya cara untuk mengurangkan berat badan. Pada masa yang sama, semua nutrien penting, iaitu lemak, vitamin, serat dan unsur surih mesti ditutup. Sebagai tambahan, kuota sukan yang tinggi harus dituju. Latihan kekuatan secara khusus menjengkelkan otot dan melindunginya dari degradasi, dan ini juga meningkatkan metabolisme tenaga badan walaupun dalam keadaan rehat. Endurance latihan mempunyai kesan yang sangat positif terhadap sistem kardiovaskular dan paling baik diamalkan dalam bentuk latihan selang intensif.

Bagaimana saya boleh membina jisim otot dan kehilangan lemak?

Pada ketika ini, harus dikatakan bahawa tidak mungkin untuk membina jisim otot dan mengurangkan lemak pada masa yang sama. Untuk membina jisim otot, perlu menyediakan semua blok bangunan dan mempunyai lebihan kalori. Ini adalah satu-satunya cara untuk hipertrofi, iaitu otot tumbuh dan pada masa yang sama mengalami ketegangan berat melalui sasaran latihan kekuatan.

Kehilangan lemak, sebaliknya, hanya berlaku jika terdapat kekurangan kalori. Ini bermaksud bahawa tubuh dibekalkan dengan tenaga yang lebih sedikit daripada yang diperlukannya. Oleh itu, ia terpaksa menggunakan tenaga yang disimpan.

Sekiranya pengambilan protein atau aktiviti fizikal terlalu rendah, jisim otot menjadi mangsa kekurangan tenaga. Mereka yang terutama ingin mengurangkan lemak dan tidak mahu kehilangan jisim otot harus bergantung pada pengambilan protein yang tinggi dan melakukan sasaran latihan kekuatan. Sekiranya terdapat kekurangan kalori, tubuh mula membakar lemak badan pada ketika ini.