Kekejangan di tangan

definisi

Kekejangan didefinisikan sebagai pengecutan otot di kawasan tertentu. Sebagai peraturan, kekejangan hanya berdurasi pendek dan oleh itu mesti dibezakan dari kontraksi otot kekal dan kekejangan otot. kejang di tangan biasanya dikaitkan dengan kesakitan dan menyebabkan kehilangan fungsi sementara.

kejang boleh berbeza-beza dari orang ke orang dan mempunyai sebab yang sangat berbeza. kejang boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan yang berbeza, dengan kekejangan paraphysiologis yang paling biasa. Ini berlaku pada orang yang sihat dalam keadaan tertentu. Selain itu, terdapat kekejangan simptomatik yang berlaku dalam konteks penyakit mendasar lain dan kekejangan idiopatik yang tidak mempunyai sebab yang dapat dikenali.

Punca

Punca kekejangan di tangan boleh sangat berbeza. Penyebab kekejangan parafisiologi yang paling biasa adalah gangguan mineral mengimbangi (keseimbangan elektrolit) badan. Dalam kebanyakan kes, mineral kalsium dan magnesium bertanggungjawab untuk berlakunya kekejangan otot.

Gangguan elektrolit mengimbangi boleh dicetuskan, misalnya, dengan berpeluh berat, tetapi juga oleh pengambilan alkohol atau peningkatan aktiviti fizikal. A magnesium kekurangan mendorong perkembangan kekejangan otot, kerana ia memainkan peranan penting dalam perkembangan dan penamatan otot pengecutan. Orang tua khususnya sering terkena kekejangan otot, sebagai mineral mengimbangi dipengaruhi oleh pengambilan cecair yang lebih rendah.

Wanita hamil dan wanita di menopaus juga sering menunjukkan komposisi mineral yang berubah dan mungkin menderita kekejangan otot, tetapi tidak seperti kekejangan simptomatik, mereka tidak dikaitkan dengan penyakit. Kekejangan simptomatik boleh dicetuskan oleh penyakit yang berbeza. Ini termasuk gangguan peredaran darah, penyakit otot, penyakit neurologi dan gangguan hormon, seperti kencing manis mellitus.

Sekiranya kekejangan berlaku bersama-sama dengan warna tangan yang kebiruan dan kesakitan, mereka dapat menunjukkan apa yang disebut Sindrom Raynaud. Ini sering berlaku berkaitan dengan penyakit reumatik asas. Ubat-ubatan tertentu juga boleh mencetuskan kekejangan di tangan.

Ini terutamanya kemoterapi, darah ubat penurun tekanan dan kontraseptif hormon. Kekejangan otot adalah gejala yang sering dijelaskan semasa mengambil kortison. Dadah, yang kaya dengan kesan sampingan, kadang-kadang membawa kepada kesan yang teruk hormon dan proses metabolik dalam badan.

Pergeseran elektrolit juga terjejas dan kekurangan nutrien dan mineral relatif mungkin berlaku. Kejadian kekejangan menunjukkan kekurangan zat yang terlibat dalam fungsi otot, yang dapat ditentukan oleh perubatan darah ujian. Cortisone adalah hormon yang dihasilkan dalam badan di korteks adrenal.

Cortisone mempunyai banyak fungsi penting dalam badan. Ia bertanggungjawab untuk tindak balas fizikal terhadap tekanan dan mengawal darah tahap gula untuk menyediakan simpanan tenaga dalam keadaan tertekan. Selain itu, hormon mengatur keseimbangan air dan mineral dan memainkan peranan penting dalam tindak balas keradangan.

Cortisone mempunyai kesan anti-radang. Harta ini dieksploitasi dalam penggunaan terapi kortison. Ubat ini digunakan terutamanya dalam penyakit keradangan, seperti rheumatoid artritis atau tindak balas berlebihan badan dalam konteks asma bronkial.

Sekiranya kortison diambil sebagai ubat dalam jangka waktu yang lebih lama, tubuh akan meningkatkan pengeluaran tubuh sendiri dalam korteks adrenal sebagai tindak balas. Sekiranya kortison sekarang dihentikan atau paling lambat dihentikan, ini boleh menyebabkan kekurangan kortison. Kemudian pelbagai proses dalam tubuh tidak lagi dapat diatur secara optimum.

Sekiranya ini mempengaruhi keseimbangan air dan mineral, ia boleh menyebabkan kekejangan otot di tangan atau anggota badan yang lain. Sejak magnesium terutamanya bertanggungjawab untuk fungsi otot, pengambilan magnesium tambahan dapat membantu melegakan kekejangan. Sekiranya kekejangan di tangan berlaku sebagai sebahagian daripada penyakit rematik yang mendasari, mereka sering dikaitkan dengan Sindrom Raynaud.

Dalam kes ini, tangan berwarna kebiruan dan jelas terasa sejuk, terutama dalam keadaan tertekan dan ketika sejuk. Penyebabnya adalah kekejangan darah kapal di tangan dan peredaran darah yang buruk yang dihasilkan. Banyak rematik pesakit mengalami kekejangan di tangan mereka atau bahkan di kaki dan kaki mereka. Mengambil magnesium dapat membantu melegakan kekejangan dan kesakitan dikaitkan dengan mereka.

Kemoterapi melibatkan penggunaan ubat-ubatan yang sangat agresif yang menghalang pertumbuhan sel dan menyebabkan kematian sel. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini tidak membezakan antara kanser sel dan sel sihat. Oleh itu, sebagai tambahan kepada sel-sel tumor, sel-sel yang sihat juga dapat rosak selama kemoterapi dan bergantung pada tempat mereka berada, pesakit mungkin mengalami simptom.

Sel saraf sering rosak. Ini terutamanya ujung saraf kecil, misalnya di tangan atau kaki. Gejalanya boleh berkisar dari kesemutan dan mati rasa hingga sakit.

Kekejangan juga boleh menjadi akibat yang mungkin. Gejala ini biasanya mereda dengan sendirinya setelah selesai kemoterapi. Multiple sclerosis (MS) adalah penyakit neurologi yang jarang berlaku yang boleh disertai oleh banyak gejala di seluruh badan.

Walau bagaimanapun, kekejangan otot adalah gejala khas penyakit MS progresif. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini berlaku secara berulang, berkembang selama bertahun-tahun dan menyebabkan kerosakan neurologi semakin banyak. Ini menghasilkan kerosakan saraf, yang boleh menyebabkan kelemahan, kekejangan otot dan dalam jangka masa panjang untuk kelumpuhan seluruh otot badan.

Kekejangan yang disebut paraphysiologis sering berlaku semasa peningkatan aktiviti. Dalam kes ini, peningkatan berpeluh menyebabkan air dan mineral dikeluarkan dari badan dan keseimbangannya beralih. Oleh kerana mineral juga bertanggungjawab untuk pengecutan dan seterusnya kelonggaran otot, kekejangan otot boleh berlaku dalam konteks ini.

Terutama magnesium dan kalsium memainkan peranan yang menentukan. Kalsium adalah pencetus otot pengecutan dan magnesium memastikan kalsium dapat diserap dengan cepat ke dalam sel dan kemudian diangkut semula. Oleh itu, kekurangan magnesium kerana berpeluh berat sering mengakibatkan kekejangan otot.

Pengambilan magnesium secara berkala tambahan sering membantu apabila kekejangan di tangan berlaku semasa bersenam. Sekiranya kekurangan magnesium, tubuh tidak dapat mengekalkan keseimbangan pada sel otot, sebab itulah sel otot boleh menjadi teruja dan kekejangan nampaknya tanpa sebab. Langkah yang paling penting selepas usaha otot dan berlakunya kekejangan adalah rehat fizikal, pemulihan, imobilisasi, urut dan regangan otot yang terjejas.

Kekurangan magnesium adalah salah satu penyebab kekejangan otot yang berlaku secara spontan. Ia bukan penyakit berbahaya, tetapi hanya keperluan magnesium yang meningkat semasa aktiviti otot. Kerana peningkatan kerja otot, sel-sel otot mengambil dan memerlukan lebih banyak nutrien, elektrolit dan mineral.

Walaupun dengan seimbang diet dan bekalan magnesium yang mencukupi, peningkatan aktiviti otot boleh menyebabkan kekurangan magnesium secara tiba-tiba. Pada tahap sel, pemicu kecil juga boleh menyebabkan hipereksitiviti dengan kecenderungan kekejangan. Di tangan, peningkatan tulisan juga boleh menjadi tekanan otot tambahan dan menyebabkan kekejangan.