Kekurangan Ferritin

Pengenalan

Ferritin adalah bahan yang bertanggungjawab untuk menyimpan besi dalam tubuh manusia. A feritin oleh itu kekurangan bermaksud bahawa terdapat kekurangan zat besi dalam jangka masa yang panjang dan oleh itu simpanan besi habis. Kerana hubungan ini, a feritin kekurangan biasanya digunakan secara sinonim dengan kekurangan zat besi dan kekurangan zat besi anemia (anemia). Walau bagaimanapun, dapat diandaikan bahawa kekurangan ferritin menyebabkan gejala yang lebih parah daripada sol kekurangan zat besi.

Sebab-sebab kekurangan ferritin

Sebab-sebab kekurangan ferritin berlipat ganda. Pada dasarnya, asal kekurangan feritin terletak pada kekurangan zat besi yang ketara. Kekurangan zat besi ini boleh disebabkan oleh pengambilan zat besi yang tidak mencukupi.

Sebagai alternatif, peningkatan keperluan besi atau kehilangan darah dan zat besi adalah sebab kekurangan ferritin. Zat besi diserap melalui saluran gastrousus. Oleh itu, jumlah besi yang mencukupi di diet ia penting.

Zat besi terutama terdapat dalam daging merah, tetapi kekacang juga mengandungi banyak zat besi. Di samping itu, penyerapan zat besi dalam usus mesti dijamin. Ini boleh diganggu oleh kekurangan vitamin, Sebagai vitamin diperlukan untuk penyerapan zat besi.

Keperluan besi meningkat berlaku, misalnya, pada kanak-kanak dan orang muda ketika mereka berada dalam fasa pertumbuhan yang kuat. Keperluan untuk zat besi dan juga ferritin juga meningkat selama ini mengandung dan semasa menyusu. Kadang-kadang, ketahanan atlet juga mengalami kekurangan ferritin kerana peningkatan keperluannya.

Kehilangan zat besi biasanya berlaku melalui pendarahan. Ini boleh menjadi pendarahan kronik, misalnya di saluran gastrousus. Biasa darah kerugian melalui haid juga boleh menjadi penyebab kekurangan feritin, jadi wanita lebih kerap terkena penyakit ini. Besar darah kerugian, seperti yang berlaku dalam kemalangan atau pembedahan besar, juga boleh menjadi penyebabnya. Kadang-kadang, kekurangan ferritin juga disebabkan oleh doktor (iatrogenik), misalnya, bayi yang baru lahir dan bayi yang harus dirawat di hospital untuk jangka masa yang lama berisiko kekurangan feritin kerana darah mesti sering diambil dari mereka.