Keriting bisep

Otot lengan atas yang berkembang dengan baik dianggap sebagai petunjuk fizikal kecergasan dan oleh itu sering digunakan oleh lelaki, terutama dalam sektor kecergasan. Berbanding dengan menekan trisep, bisep curl melatih bahagian depan lengan atas. Keriting bisep adalah kaedah paling klasik untuk melatih bahagian atas flexor lengan otot (M. biceps brachii).

Terutama di bina badan latihan ini digunakan untuk membina otot. Dengan variasi yang paling berbeza dalam pelaksanaan pergerakan, bisep klasik melengkung dengan barbel bar mewakili bentuk asas ikal bisep. Tambahan pula, latihan bisep digunakan dalam pelbagai kecergasan kursus dalam bidang kekuatan ketahanan.

Untuk menyediakan tulang belakang dengan permukaan sokongan yang lebih besar dan dengan itu dapat mencegah masalah punggung, atlet berdiri dalam posisi melangkah. Pada posisi permulaan, lengan atas dan lengan bawah membentuk sudut yang betul dengan siku dekat dengan badan dan bahagian belakang tangan menghadap ke lantai. Badan atas sedikit bengkok ke hadapan.

Semasa fasa sepusat, barbell bar dipandu ke dada. Siku tetap dekat dengan badan. Untuk mengelakkan kerosakan pada sistem muskuloskeletal, bahagian atas badan harus digerakkan sekecil mungkin semasa pergerakan.

Keriting bisep biasa boleh dilakukan dalam pelbagai variasi. Penggunaan dumbbell memastikan latihan lengan dua hala kerana lengan yang lebih kuat tidak dapat mengambil alih lebih banyak kerja. Pilihan lain yang berkesan adalah penggunaan expander.

Di sini, rintangan tarik berterusan membolehkan kejayaan latihan yang optimum. Dengan memutar pergelangan tangan, lengan atas otot dirangsang secara berbeza. Sekiranya tapak tangan menunjuk satu sama lain semasa latihan, otot dalam bentuk yang lebih panjang.

Anda boleh menguji ini dengan cepat pada otot anda sendiri. Di samping itu, penggunaan dumbbells menggalakkan penyelarasan dan postur badan atas yang stabil dengan sokongan ringan. Walau bagaimanapun, lengan mesti dimuat secara bergantian, bukan secara serentak.

Terutama untuk melindungi pergelangan tangan, disarankan untuk berlatih dengan sz- bar dibangunkan khas untuk latihan kekuatan. Sekiranya anda mahu mencegah kembali kesakitan dan gunakan bisep secara berasingan, anda harus memastikan bahawa lengan atas terletak di permukaan sokongan. Bentuk ini sering digunakan untuk repetisi paksa dan repetisi negatif di bina badan, di mana lengan yang tidak dimuat mengambil alih fasa eksentrik atau sepusat. Sekiranya anda melakukan ikatan bisep klasik dengan bantuan penarik kabel, anda harus memastikan bahawa bahagian atas badan tidak bergeser ke belakang semasa beban, kerana ini boleh menyebabkan kerosakan pada tulang belakang yang berlebihan.