Kesihatan Mental: Apa maksudnya?

Dengan eksperimen pada tahun 1907, doktor Amerika Duncan MacDougall dari Massachusetts ingin membuktikan bahawa jiwa manusia mempunyai zat material yang meninggalkan tubuh pada saat kematian menuju syurga, neraka atau penyucian.

Eksperimen

Untuk percubaannya, dia meletakkan tempat tidur pada empat skala, memilih enam pesakit yang menderita penyakit terminal yang serius, dan kemudian mengukur berat subjek sebelum dan setelah mereka meninggal dunia. Dalam satu kematian, dia benar-benar mengesan penurunan berat badan tiga perempat ons pada saat kematian - lebih dikenali sebagai 21 gram terkenal yang dikatakan sebagai berat jiwa selepas itu. Eksperimen MacDougall dan pandangannya hari ini dianggap sebagai pemintalan makrab yang kaya - berat jiwa jiwa tidak lebih berperanan hari ini daripada penyetempatan lokasinya yang tepat. Sama ada perut, jantung or dada rongga: semua budaya mempunyai idea mengenai jiwa dan dapat menggambarkan kesannya. Kegembiraan, ketakutan, perhatian, kesedihan dan banyak emosi lain tidak dapat dipahami, diukur atau dipahami dengan kaedah saintifik. Tetapi yang dapat dilihat dan digambarkan adalah pergerakan jiwa dalam bentuk perasaan, bahasa badan dan komunikasi interpersonal dalam apa jua keadaan.

21 gram dan selalunya lebih banyak

Walaupun berat jiwa tidak dapat ditentukan, gambarnya sangat sesuai. Bagi hampir semua orang - tanpa mengira usia, jantina, kulit warna, kewarganegaraan dan status sosial - ketahui bahawa jiwa mereka sering menjadi sangat berat. Menurut anggaran oleh Dunia Pemeriksaan Pertubuhan (WHO), kemurungan menimpa sekitar 340 juta orang, di antaranya sekitar 1 juta membunuh diri setiap tahun. Oleh itu, penyakit ini meragut lebih banyak nyawa daripada batuk kering. Menurut Dunia Pemeriksaan Organisasi (WHO), peluang setiap orang untuk berkembang kemurungan adalah antara 10 hingga 20 peratus. Tidak hairanlah bahawa kemurungan dianggap oleh WHO sebagai wabak global yang sangat penting, untuk menyebut hanya satu petunjuk beban psikologi. Depresi adalah penyakit pada zaman moden, yang dipicu oleh tekanan. Menurut Manual Diagnostik dan Statistik Amerika, terdapat sekurang-kurangnya 39 varian penyakit ini sahaja. Salah satunya, kemurungan unipolar, akan menyebabkan manusia menderita penyakit paling lama setelah penyakit kardiovaskular pada tahun 2020, kata Christopher Murray, ketua epidemiologi WHO di Geneva.

Apa yang diperlukan oleh jiwa untuk kekal sihat?

Depresi adalah salah satu daripada banyak penyakit mental - dan tidak semua orang yang mengalami hari yang buruk perlu segera dirawat untuk kemurungan. Kemarahan, tekanan, kerengsaan, mood tidak baik - ini adalah sensasi yang cukup biasa yang dialami setiap orang sepanjang hidupnya. Kesejahteraan mental ditentukan oleh cara seseorang menangani perasaannya terhadap dirinya sendiri dan persekitarannya. tekanan sebagai ungkapan beban fizikal dan mental kerana tekanan kerja dan masa lapang, misalnya, adalah salah satu faktor yang membawa kepada kemurungan dan penyakit lain pada kebanyakan orang hari ini. Yang penting di sini adalah bagaimana orang itu menangani tekanannya - sama ada dia dapat mengurangkan tekanannya faktor tekanan, misalnya, atau memastikan bahawa mereka membebankannya lebih sedikit.

Penemuan baru menyokong rawatan

Perubatan moden telah memastikan bahawa proses kimia, seperti proses metabolik tertentu dalam pertukaran maklumat antara sel di otak, sekarang dapat dikenal pasti sebagai penyebab gangguan pada banyak penyakit mental. Ini berlaku, antara lain, pada orang yang mengalami kemurungan manik atau skizofrenia. Dalam banyak kes, pesakit ini dapat dibantu dengan ubat (ubat psikotropik) disertai oleh psikoterapi. Dalam banyak kes, kecenderungan itu turun-temurun, dan penyakit ini hanya dapat dinyatakan dalam kombinasi dengan faktor lain atau, dalam keadaan tertentu, sama sekali tidak. Telah diketahui dari kajian lain bahawa tidak semua orang yang diseksa dan dianiaya zaman kanak-kanak dan remaja menjadi penyalahguna sendiri - orang boleh mengembangkan mekanisme pelindung mereka sendiri untuk melindungi diri mereka dari kerosakan psikologi.

Keseimbangan dalaman sebagai tiang ketenangan

Kesihatan mental berpunca dari keharmonian banyak faktor. Gangguan di seimbang boleh membawa kepada penyakit mental dan fizikal yang serius. Itulah sebabnya Dunia Pemeriksaan Organisasi (WHO) menekankan "Tanpa kesihatan tanpa kesihatan mental! " Ini adalah prasyarat untuk perkembangan sihat anak-anak dan kehidupan yang memuaskan di masa dewasa. Dalam masa kita yang pantas dan menuntut, hubungan yang seimbang antara ketegangan dan kelonggaran, antara tuntutan dan kebebasan, antara kerja dan masa lapang adalah prasyarat penting untuk kesejahteraan mental dan kesihatan:

 • Kesihatan fizikal dan kewujudan fizikal kita (“makanan dan minuman menyatukan tubuh dan jiwa”).
 • Perkongsian dan keluarga untuk cinta dan keselamatan
 • Profesion dan pekerjaan
 • Rangkaian peribadi rakan, riadah dan hubungan sosial kami

Dari kawasan-kawasan ini kita menarik kekuatan dan tenaga. Mereka saling bergantung dan masuk seimbang. Kehilangan ini seimbang adalah pengalaman yang hampir setiap hari - keseimbangan antara keluarga dan pekerjaan, wujudnya masa lapang dan bekerja bergantung kepada keseimbangan yang berterusan. Hujah, pertengkaran, penyakit atau kerugian berat tergolong dalam pelbagai tahap kehidupan setiap manusia. Tetapi jika keseimbangan itu sama sekali tidak mahu berlaku, kehidupan jiwa kita akan mendapat masalah. Ini juga membawa kesan kepada kesihatan fizikal kita. Terdapat banyak contoh ini: Ketidakseimbangan mental mempengaruhi sistem imun, gangguan makan seperti bulimia atau makan berlebihan boleh membawa akibat yang mengancam nyawa. Kini terdapat pilihan rawatan untuk hampir semua penyakit mental - tetapi penyakit itu mesti dikenali dan dirawat. Ini termasuk:

 • Penyakit kemurungan manik,
 • Skizofrenia,
 • Gangguan kegelisahan,
 • Serangan panik,
 • Gangguan obsesif-kompulsif,
 • Kemurungan,
 • Gangguan psikosomatik dan
 • Gangguan keperibadian seperti kes sempadan atau ketidakpastian diri yang ketara.

Untuk semua gangguan mood dan hubungan, gejala yang berkaitan digabungkan dan diberi nama. Oleh itu, ICD “International Classification of Diseases” telah dibuat, yang sekarang dalam versi ke-10 (ICD-10) dan di banyak negara menjadi dasar untuk indikasi dan dengan demikian juga dasar anggapan biaya oleh syarikat insurans kesihatan. ICD-10 terutama berdasarkan gejala seperti yang dijelaskan oleh teori psikologi dan tingkah laku mendalam terapi.

Jiwa yang sakit - Kerosakan ekonomi yang besar

Penderitaan dan kemerosotan individu dan peribadi yang dialami oleh setiap penderita mempunyai sisi sosial yang lain. Depresi, menulis WHO dalam laporan tahunan 2001, mempengaruhi kehidupan sama seperti buta or paraplegia. Orang yang mengalami kemurungan juga mempunyai risiko berkembang lebih tinggi osteoporosis or kanser. Beban ekonomi dari sakit mental dan kesan buruknya terhadap produktiviti global telah lama dipandang rendah. Data dari kajian komprehensif mengenai beban penyakit global oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia, Bank Dunia, dan Universiti Harvard menunjukkan bahawa sakit mental, termasuk bunuh diri, berada di kedudukan kedua dalam beban penyakit. Kos penyakit kemurungan setiap tahun di Jerman sahaja dianggarkan sekitar 17 bilion euro. Namun, secara paradoks, hanya fokus pada biaya dalam beberapa tahun terakhir yang menyebabkan penyakit mental dianggap serius sebagai penyakit dan pesakit dianggap memerlukan rawatan.