Kesihatan Mental

Dunia Pemeriksaan Organisasi (WHO) membunyikan penggera: negatif tekanan adalah ancaman kesihatan terbesar abad ke-21. Dan kemurungan - yang kini menjadi penyebab penyakit keempat paling umum di seluruh dunia - dijangka menjadi yang paling meluas kesihatan kemerosotan selepas penyakit kardiovaskular pada tahun 2020. Dari segi saintifik, jiwa sama dengan jiwa. Secara definisi, psikologi merujuk kepada sains tentang bagaimana pengalaman dan tingkah laku seseorang dalam hubungannya dengan diri mereka sendiri dan orang, peristiwa, dan objek di persekitarannya.

Seimbangkan dengan diri sendiri dan persekitaran

Sigmund Freud mengenal pasti kemampuan seseorang untuk bekerja, menikmati dan mencintai adalah mustahak untuk kesejahteraan psikologi kita. Ini bergantung pada sumber setiap orang. Apa sumber daya hidup dan semangat hidup seseorang, dan kemampuan apa untuk menangani masalah yang dia miliki, agar dapat memupuk mentalnya secara optimum kesihatan.

Sekarang ini jelas bahawa bukan sahaja fizikal tetapi juga kesejahteraan mental adalah penting. Mereka yang bukan hanya menjaga kesihatan tubuh mereka, tetapi juga menjaga kesihatan mental mereka, dapat melindungi diri mereka dari penyakit mental dan fizikal.

Masalah adalah sebahagian daripada kehidupan

Konflik dalam hubungan, keluarga atau di tempat kerja boleh berlaku membawa hingga mental yang teruk tekanan. Situasi yang ideal adalah jika semua orang dapat menangani konflik dan tekanan sedemikian rupa sehingga tidak berlaku membawa hingga gangguan mental kekal. Tetapi: penyakit mental, pertama dan paling utama gangguan kecemasan, kemurungan, alkohol dan ketagihan lain adalah antara penyakit yang paling biasa di masyarakat kita.

Kesusahan mental sangat berat

A sakit mental lebih sukar dikenali daripada penyakit fizikal. Tetapi beratnya sekurang-kurangnya sama berat kerana boleh membuat jiwa dan raga sakit. Sebagai contoh, gejala fizikal mungkin menunjukkan a sakit mental, Seperti kemurungan atau gangguan kebimbangan, tanpa sebab fizikal. Sebaliknya, penyakit fizikal sering disertai oleh gejala mental.

Kebanyakan orang yang mempunyai sakit mental dapat dirawat dengan berkesan pada masa kini. Tetapi, kerana penyakit mental masih menjadi subjek pantang larang, bantuan yang disasarkan sering tidak diambil. Gejala fizikalnya dibincangkan dengan doktor, tetapi bukan gejala psikologi. Hasilnya selalunya salah diagnosis dan penganiayaan.